Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Зорница Цветанова

19 ноември, 2013 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Станислава Йорданова със Зорница Цветанова

zornica cvetanova
Снимка: Иво Орешков

Откога се занимавате с музика?

От 5-годишна. Към музиката ме е насочила майка ми, за което съм й безкрайно благодарна. Родителите ми са музиканти, баща ми е композитор, а майка ми е пианистка. Тя е основният виновник аз и брат ми да сме музиканти, костваше й много години неуморна работа с нас.

Каква е ролята на музиката във Вашия живот?

Музиката е всичко за мен! Аз свиря от толкова малка, че не помня живота си без музика. Дори, когато ходехме на гости с майка ми и видех къща без пиано, се чудех и я питах какво не е наред с тези хора….

Какво Ви е донесла съвместната работа с Лазер Берман и Ралф Наткемпер?

Аз учих в Германия, а първият ми учител там беше Лазер Берман. Малко по-късно, в Хамбург, той ми преподаваше съвместно с Ралф Наткемпер. Не бях срещала учител като него, имахме уроци по четири пъти на ден, беседвахме, слушахме музика и концертирахме. Мога много да разказвам за Германия! Благодарна съм на майка ми и на моята приятелка Мила, които ми подадоха ръка и в този момент.

piano
Снимка: sicnarf

Вие сте учили и в Париж – какво Ви накара да се върнете в родина и да се изявявате в българската сцена?

В Париж беше страхотно, бих се върнала с удоволствие! Върнах се България тъй като синът ми Калоян-Владимир беше тук, не съжалявам!

Каква музика обичате да слушате и кои са Вашите любими композитори?

Любимата ми пианистка е Марта Аргирих. Обичам всякаква музика, харесвам композитори от Бах до баща ми, изпълнители ЗАЗ, Шаде, Сеазрия Евора, Шантел, Чик Къриа зависи в какво настроение съм. От година и половина реших да се занимавам не само с класика, но и с джаз, нещо, което все още изпробвам. Скоро ще имате възможност да видите новите ми проекти, свързани вече и с тази музика.

Вие сте учили и актьорско майсторство – какъв аспект от личността Ви изявява театърът?

Всъщност, аз се запалих по театъра още като ученичка. След това в Хамбург нашето училище беше заедно с актьорското. Бях се запалила страшно много, прибрах се в България и исках да се занимавам с актьорство.

Докоснах се и до този свят, благодарение на страхотни преподаватели като Цветана Манева, Крикор Азарян, Камен Донев. За малкото години, през които съм се занимавала с театър, мисля, че се научих да бъда по-самоуверена. Засега музиката е основното, с което се занимавам, но с удоволствие бих участвала в театрална постановка.

Представяте ли си да играете във филми?

Да! Всеки актьор си го представя. Участвала съм в епизодични роли, както и в няколко късометражни филма във Франция.

Ще ни разкажете ли за своята муза и какво Ви вдъхновява да свирите?

Мога да кажа, че за мен всяко нещо може да бъде муза! Хубава музика, хубав филм, нещо красиво, когато съм тъжна, когато се влюбя… Всички тези неща и състояния са източник, от който черпя вдъхновение…Всъщност, ако трябва да го кажа кратко, вдъхновява ме животът и той е моята любима муза!

book
Снимка: shutterhacks

Какво си представяте да постигнете в професионален план?

Това е един въпрос, който изисква дълъг отговор! Надявам се да записвам и да свиря с все повече музиканти. Явявала съм се на доста конкурси и както казах, леко съм променила начина си на свирене и мислене. Искам да премина и в другите музикални жанрове. Имам няколко идеи и проекти, по които работя, но ще мога да говоря за тях, когато станат реалност.

А в личен план?

Аз имам две деца – големият ми син е на 14год., а малкият е на 9 месеца. Най-много от всичко искам децата ми да имат късмет и да бъдат непоносимо щастливи, а ние с приятеля ми, брат ми, майка ми и всички наши приятели да бъдем здрави, да продължаваме да се борим и да правим това, което обичаме.

Какви качества трябва да притежава един музикант?

Музикантът първо трябва да бъде доста… мога да кажа амбициозен, но не в лошия смисъл на думата. Не знам защо тази дума се използва като отрицателно качество, но на първо място музикантът трябва да може да отдаде живота си изцяло на музиката.

След това идват качества и изисквания като това да притежава музикалност, да бъде добър човек и да има страшно силна воля. Самокритичността и реалната преценка също са изключително важни. Много се оказаха нещата…а има и още…

Какво е за Вас успехът?

Когато бях по-малка и учех в музикалното училище, за мен успех беше да спечеля един конкурс, да свиря с филхармония и сега все още смятам, че това е успех, страхотен успех! Но след толкова години мога да кажа, че да зарадваш един човек с нещо, което си изсвирил или написал, също е много, много голям успех.

За какво мечтаете?

Искам хората на изкуството да могат да бъдат горди с това, което правят, да няма неизлечими болести, тъжни хора…Искам да помогна на повече хора поне веднъж на ден да се усмихнат и да си кажат или помислят нещо хубаво.

  Биографични бележки
  Образование:
  -1985 – 1997 НМУ „Л. Пипков”
  -1998 – 2002 Академия за музика „Ф. Лист” Ваймар и Хамбург Академия по изкуства –, в класа по пиано на проф. Лазер Берман, проф. Герлинде Ото и проф. Ралф Наткемпер.
  -2002-2006 Актьорско майсторство в Н.Б.У и Натфиз Кръстьо Сарафов с ръководители Цветана Манева и Крикокр Азарян, Камен Донев
  -2007- Париж академия за изкуства – магистратура
  Kонцерти:
  -2001 – Концерт със „Софийски Солисти” посветен на 70 годишнината от рождението на композитора проф. Цветан Цветанов, дир. проф. Пламен Джуров – София.
  -2001 – ММФ „Варненско Лято” – Камерен концерт посветен на 70 годишнината от рождението на композитора проф. Цветан Цветанов
  -2003 – ММФ „Варненско Лято” – Солов и Камерен концерт на Зорница Цветанова и Орлин Цветанов – цигулка.
  Театрални представления:
  -2007г Черна Дупка- реж.Крикор Азарян дипломно представление •
  -2007г.”Обяд на два ангела” дипломно представление.реж.Снежина Петрова
  -2007г.Музика за двама влюбени и синт пиано реж.Мила Искренова танцово представление
  -2006г. Монолози за вагината реж.Галин Стоев
  -2005г Платонов от А.П.Чехов реж.Цветана Манева.
  -2005г.-„Едмънд” от Дейвид Мамет реж.Васил Димитров
  КИНО:
  -2006г. Blind -Tamar van den Dop Холандия,Белгия България.
  -2006г. – Стаж в БТВ, тон режисура
  -2008- 2010г. – Про БГ-отдел Програма
  -2010-2011г. – Главен редактор, интернет медия ,KIDS.LIFE.BG

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

 • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай