Public Republic Art Studio

ФОТОСМАГОРИИ – фотографска изложба на Любомир Арабаджиев

8 октомври, 2013 от · Няма коментари

10-30 октомври
ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен, София, бул.Васил Левски 57

photosynthesis

“… спомените са фантазии на тема минало …”

С Фотография се запознахме през 1971г. Аз бях на 10, а тя една нова фотокамера Смена, ухаеща на изкуствена кожа и бакелит. От него време са останали спомени за нетърпението, с което чаках “другата седмица”, когато лентата, дадена за проявяване, щеше да е готова, за съветите да не снимам срещу слънцето, които не спазвах с удоволствие и няколкото изподраскани, навити в стегната ролка, ленти. Малко по-късно мой приятел ме заведе в пионерския фото клуб в Стара Загора, показа ми как се появяват снимките и каза, че е много просто, трябва само да имаш увеличител УПА-601 и три вани, задължително надписани с пирограф: “ПР”, “ВОДА” и “ФИК”.

После беше класика – мазето с увеличителя, червената светлина, носенето на вода с кофа, сушенето на снимки по прозорците, и най-вече онази магия на Фотография, която за съжаление никога няма да се повтори.

В началото на 80-те навлязох в активен любовен период и изневерявах на Фотография с някакви жени. За последен път със Стела. Живеехме на уникално място, една стена ни делеше от галерия “Баер”, срещу западния ни прозорец беше кино-фото клуб “Родина”, а на север гледахме към римския форум на Августа Траяна. Нямаше начин в такава среда Фотография да не ме открие отново и накаже за опита да й избягам. Стана изведнъж заедно с демократичните промени. Увлечението се превърна в страст, играта в съдба.

Разочарован от клишетата в изкуството и простотията в отношенията, започнах да снимам продуктите на въображението си. Създавах на сребърния лист сцени, каквито аз харесвам, без да чакам случайността да ми поднесе сюжетите готови. С други думи – Фотосмагории.

Всичко това беше и е невъзможно, без помощта на личностите, които ми позират, забавляват се, когато го правят и ми вярват. Лишено е от смисъл, без хората, които обичат това изкуство. Искрено им благодаря.

- Любомир Арабаджиев

Откриване: 10 октомври ( четвъртък) от 19.00 часа, галерия-сутерен, ФотоСинтезис Арт Център

За автора: Любомир Арабаджиев живеe и работи в Стара Загора. Снима на филм и използва различни техники на позитивна обработка, класическа, тониране, сепия и берлинска лазур, фотоколаж и бром масло. Има реализирани самостоятелни фотографски изложби в Стара Загора, Пловдив, Щутгарт, както и участие в изложби в Австрия, САЩ, презентации в МоМА-Ню Йорк, Лос Анжелис, участия в Арт Експо 2001 и 2002 -Ню Йорк. Работи с галерии в САЩ.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай