Public Republic Art Studio

Вяра, Надежда и Любов, св. София, Вяра, Надежда и Любов (17 септември)

17 септември, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

84322239_ba31a280fa
Снимка: raichovak

Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, както и на майка им – св. София. На тях са наречени основните религиозни добродетели: мъдрост, вяра, надежда и любов.

Най-тържествено го празнуват имениците, които посрещат гости. В много къщи за този ден месят пресни питки и ги раздават, заедно с грозде или други плодове – за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хорà. Имен ден и на Драган (слав. мил, обичан).

*

Според изследователите на народната ни култура значителната част от обредите, обичаите и празненствата са заварени от християнството.

В смешението на езичество и християнство се образува единна сплав, защото „християнската вяра заварила морал, който и тя проповядвала, затова не се опълчила срещу него…” (Д. Маринов).

В народна среда празникът на четирите християнски светици се превръща в тържество на нравствения кодекс на българина. Ето как щрихира морала за народната вяра етнографът Д. Маринов:

„Всеки и във всичко да бъде честен, добродетелен, полезен, да помага на другите, да бяга от зло. Всяко добро дело, милостиня, правда, помощ не остават без награда от Бога. Всяко зло и грях… се наказват до 3-о, 6-о, 9-о коляно.

Всеки добър човек не може да бъде сиромах и нещастен. Лошият пати, богатството му изчезва. Моралът изработва правила за човек, който иска да бъде щастлив, дълголетен и праведен:

1. Да почита родителите си, да гледа децата си.
2. Да се пази от кръвосмешение.
3. Да не ходи с чужди, да не води блуден живот.
4. Да не краде.
5. Да не убива, дори за отмъщение.
6.Забранява се изедничеството, насилничеството и предателството.
7. Да не се връща пътник от прага.
8. Да не се връща сираче, сиромах напразно.

Болестите отиват да морят главно в лоши къщи. Всяка прекарана напаст е наказание.”

Така и на този празник обредността (житна жертва, посрещане на гости, песни и хорà) е подчинена на древни и християнски морални норми, персонифицирани от сестрите=светици и тяхната майка.

Народният календар – празници и вярвания на българите. С., 2013.

Рубрики: Frontpage · Без категория · Модерни времена

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай