Public Republic Art Studio

Кръстовден, Летен Кръстовден, Въздвижение на честния кръст Господен (14 септември)

14 септември, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

8603561188_dbc22a3c01
Снимка: silentemotions

С летния Кръстовден се отбелязва началото на есенно-зимния сезон. Наричат го също гроздоберник, защото е началото на гроздобера.

На този ден се спазва строг пост. Според народните представи от Кръстовден слънцето тръгва назад, връща се към зима, нощта и денят се кръстосват.

За празника се раздават пити. Някъде се събира цялото село на мегдана, пият се песни и се играят хора. Имен ден на Кръстю, Кръстан, Ставри (гр. кръст). На 16 септември празнува Людмил.

*

Летният Кръстовден е антипод на Зимния, но също като него отбелязва прелом – не само сезонен, но и стопански. Той е начало на нови аграрни дейности: есенна оран, сеитба, гроздобер.

Основното обредно действие – постът, не е свързано само с християнството. То има дълбока езическа основа и е призвано да предизвика плодородието чрез отказ.

Постът поначало е характерен за преходните периоди, в които доминира хаосът и безструктурността. Нещо повече – той ги дублира, маркирайки временна смърт (или почти смърт), която винаги в народните представи ражда новото начало, новия растеж.
Продуцираща насоченост има и житната жертва, както и отбелязването края на прехода с веселие, песни и танци.

Народният календар – празници и вярвания на българите. С., 2013.

Рубрики: Frontpage · Без категория

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай