Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Никола Райков

1 юли, 2013 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Жасмина Тачева разговаря с Никола Райков – автор, дизайнер и издател на първата приказка-игра – “Голямото приключение на малкото таласъмче”

“Според мен липсват достатъчно позитивни книги за най-малките.”
” …смятам, че читателят заслужава да знае какво купува, а не да получава боклук в лъскава опаковка.”
Никола Райков

malkotog1

С какво книгата е по-различна от познатите досега детски книжки?

Това е “приказка-игра”. Приказка, в която децата играят, като вземат решения какво да направи главният герой, и така променят приказката. Родителите също могат да се включат в играта и дори в края на книгата ги чака цял списък с всевъзможни идеи как да го направят.

Какво липсва според Вас на пазара на детски книги в България?

Според мен липсват достатъчно позитивни книги за най-малките. Още от най-ранна възраст под формата на приказки се сблъскваме с убийства, зверства и всевъзможни истории, които всъщност не са подходящи за толкова малки деца, но ние никога не сме се замисляли над този факт. Затова в тази книга няма да откриете отрицателни събития или персонажи.

Как Ви хрумна да насочите жанра „книга-игра“ към най-малките?

Винаги съм смятал, че интерактивният формат ненужно е ограничаван само до юношеската литература. Според мен той има огромен потенциал сам по себе си и този потенциал може да бъде използван както за детска литература, така и за възрастна аудитория.

malkotog

Какво отличава “Голямото приключение на малкото таласъмче” от стандартните книги-игри от 90-те години освен аудиторията?

Това, че книгата е насочена към най-малките, изискваше редица промени спрямо традиционните “книги-игри”. Системата е опростена, но пък структурата е силно разклонена, с двадесет възможни финала. Приключенията, които се получават, са кратки, но разнообразието е голямо. Друга разлика е, че самата книга е много луксозна – с твърда корица, шита подвързия, голям формат, изцяло цветна, както подобава на детска книжка.

Не самото децата, а и родителите, прочели книгата, са във възторг. Как успяхте да постигнете този двоен ефект?

Книгата е писана на два пласта. В основата си е детска книга, която използва детски език и хумор, за да бъде максимално близка до мъниците, но същевременно с това има места, в които отправя философски въпроси или хумористични намигвания към по-възрастните читатели.

malkotog2

Вие сте не само автор, а цялостен създател на книгата – как и кога Ви хрумна цялостната концепция и трудно ли беше реализирането на проекта?

Още докато пишех книгата, започнах да се чудя дали трябва да следвам традиционния път, да търся издател и разпространител, или бих искал да се нагърбя с всичко сам. Може би наистина е трудно реализирането на един такъв проект самостоятелно, но аз бях фокусиран и уверен в себе си и… се получи.

В книжката има илюстрации на художници от цял свят – каква е ролята на интернет и информационните технологии в разработването и разпространението на книгата?

Ролята на информационните технологии е огромна. Виждаме как те влияят на всички сфери от нашия живот от протестите до изкуството. Конкретно в случая благодарение на информационните технологии успях да закупя правата за илюстрациите, да напиша книгата, да създам дизайна и предпечата. Открих и поддържах връзка с редактора си през интернет. Дори и печатницата, която избрах, открих в интернет пространството.

malkotog003
Корица

Къде може да се намери книгата?

Книгата може да бъде закупена само онлайн – от нейния сайт.

Защо избрахте да предоставите безплатна електронна версия на книгата?

Поради няколко причини. Вярвам в свободното споделяне на информация и изкуство. Освен това смятам, че читателят заслужава да знае какво купува, а не да получава боклук в лъскава опаковка. Смятам, че е справедливо всеки да може да прецени качеството на един продукт преди да си даде парите за него. И освен това има хора, които не могат да си позволят да закупят книгата независимо колко са я харесали. Не исках да лишавам техните деца от възможността да се забавляват.

На сайта има и една мистериозна секция, озаглавена „Таен код“ – какво ни чака там (ако можете да нарушите тайната, разбира се)?

Това е една секция, която е малък подарък за тези, които са закупили книгата. В нея могат да бъдат открити отпаднали материали и илюстрации, както и други изненади. Предстои тя да бъде разширена.

malkotog3
“На поляната дойде старата Драконка, детска учителка, и обяви, че храната свършвала, защото сега било лято, но вече идвала есента и после зимата и храната свършвала. Така били сезоните! Малкото таласъмче не знаеше какво са сезоните, но коремчето много се притесни, че утре няма да има храна и ще остане гладно. Тогава рогцата предложиха всички да отидат на приключение, за да намерят храна за цялата зима!”

Това не е първият Ви литературен проект. От кога датира интересът Ви към писането и как се съвместява с работата ви като дизайнер и програмист?

Първите ми писателски опити бяха в гимназията, но първите по-сериозни неща датират от последната година на висшето ми образование, когато преживях дълбоко преосмисляне на ценностите в живота си. Смятам че графичният дизайн (а донякъде и програмирането) са просто други аспекти на творчеството.

Завършили сте информатика в Чикаго. Имате ли наблюдение към развитието и отношението към книгоиздаването там в сравнение с България?

Не, нямам преки наблюдения.

Мислили ли сте Малкото таласъмче да прескочи границите на България и да заговори на други езици, примерно английски?

Очаквам в близките седмици да бъде завършен превода на английски и в следващите месеци малкото таласъмче да тръгне да си търси литературен агент. Знам и че Таласъмчо вече почти е проговорил на италиански, благодарение на фенски превод.

malkotog4

Кой е най-топлият комплимент, който сте получавали за книгата?

Всички отзиви и ревюта са много положителни, но несъмнено едно от тях заема първо място в сърцето ми. В него бях охарактеризиран като “детски Тери Пратчет”. Трудно е да получиш по-голям комплимент от това.

Книгата е представена в много български градове – как протичат срещите Ви с малките и по-големи читатели и кои градове ще посетите в скоро време?

Срещите обикновено са много топли и непринудени. Когато има възможност за това, обичам да са навън сред природата, защото смятам, че така обстановката е по-приятна. Имам планове да посетя Пловдив, Хасково и Сливен, но още няма нищо сигурно.

Ваш сценарий е печелил наградата за „най-добър филмов проект“ на международния фестивал за кино в Балчик; писали сте и множество статии за кино. Продължавате ли да следите това изкуство и можем ли да очакваме нови проекти в тази насока?

В момента съм се отдръпнал малко от това изкуство, но знаем, че животът предлага всякакви изненади. Не бих се учудил, ако след няколко години открия себе си, седнал в режисьорския стол на някоя независима продукция.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · За творчеството

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай