Public Republic Art Studio

Петровден, св. ап. Петър и Павел (29 юни)

29 юни, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

3621696584_31475e31c1
Снимка: Ben-Jackson-Photography

Празникът е в чест на светците Петър и Павел и за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град.
В някои краища Павловден се празнува отделно, на 30 юни, и се нарича Пальовден (от глаг. паля).

На празника не се работи. Коли се петел или пиле; а от първите ябълки раздават за умрелите.
В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза. След това пеят песни и играят хора. Имен ден на Павел (лат. малък), Петър (гр. камък, скала), Камен. На 30 юни празнува Апостол (гр. пратеник).

*

Обредността на Петровден носи типичните белези на летните празници, чиято основна функция е предпазването на реколтата (главно – на вече изкласилите жита и на градините).

И тук, както в по-голямата част на народния ни календар, в рамките на християнското честване на първоапостолите са вмъкнати ритуални действия с апотропеен характер. Преди всичко това е жертвоприношението на петела, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното.

Петелът например е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно – с омилостивяването на силите, които изгарят природата.

Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той и в сватбените обреди е жертва, която ще осигури плодовитостта на брака.

В християнската митология (конкретно – Новия завет) петелът става знак на разкаянието на св. Петър (или посланик на дявола, който изкушава светеца).

Защитни функции имат забраните за работа, курбанът и общата трапеза.

Разгледани в общия план на връзка с огъня, обредните практики на Петровден показват здрава семантична връзка с честванията на останалите летни светци (градушкари), покровители на небесния огън.

Народният календар – празници и вярвания на българите. С., 2013.

Рубрики: Frontpage · Без категория · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай