Public Republic Art Studio

Летни Въртоломей, св. апостол Вартоломей (11 юни)

11 юни, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

8750663289_a2af5daa49
Снимка: State Farm

Вярва се, че св. Въртоломей е един от четиримата светци-градушкари, затова този ден се празнува в негова чест като защитник от град, гръм, светкавици и суша.

На празника е забранена всякакъв вид работа.

На небосвода се появява Квачката (Власи, Плеяди), която влияе зле на домашните животни.

За предпазване на хората и добитъка се месят питки и се раздават по съседите.

В народните представи св. Въртоломей е брат на св. Елисей (Лисо) и на св. Вида (Видовден). На техните празници в някои краища се извършват гадания каква ще бъде годината и реколтата. Те също се почитат като защитници от природните бедствия.

Поговорката Ще дойде Видовден (в смисъл: ще се разбере истината) остава във връзка с гаданията, но и също с глагола виждам (видя).

В някои райони празникът Лисо (св. Елисей, 14 юни) е в чест на болестта лисò, от която опадва косата на човек (олисява). Месят обреден хляб (колач) и го раздават на близките. Болните лекуват с баеопушванеи, опушване, поливане или наричане.
*
Празнуването на Летния Въртоломей (Върти=удри или Върти=сучи) е своеобразно продължение на Летния Тодоровден. В центъра на обредността стои защитата от летните градушки и суши. Не случайно в представите св. Въртоломей е един от главните помощници на св. Илия=градушкар.

А всички светци=градушкари имат предхристиянски черти, олицетворяващи слънчевия небесен огън.

Защитните функции на тази обредност се изразяват в забраните за работа, както и в раздаването на житната жертва – за омилостивяване на митичните сили (Квачката, Лисо) и за измолване закрилата на св. Въртоломей.

Лятното празнуване на св. Въртоломей се включва в народния календар като антипод на зимното. Така празничната ни система получава двусезонно разпределение – отглас от митичното мислене в дихотомии. Близначната двойка светци в народния светоглед <strong>представя ясно опозициите на злото и доброто начало, на зимата и лятото.

Народният календар – празници и вярвания на българите. С., 2013.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай