Public Republic Art Studio

Летни Тодоровден, Сух Тодор, св. Тодор Стратилат (8 юни)

8 юни, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

8533739867_aca60dff21
Снимка: Keith Laverack

В някои краища определят Летния Тодоровден като последен летен ден, в който слънцето се завърта към зима.

На този ден стопаните не пускат стадата си на паша навън, защото ако ги грее слънцето, ще се разболеят (слънчасат). Жените пък не допускат първите слънчеви лъчи да огреят децата им, защото ще бъдат сънливи цялата година.

В много райони в чест на светеца колят курбан и на обща трапеза се събират всички: вярва се, че св. Тодор ще запази нивите и градините от градушка.

Другаде устройват шествие с икони и хоругви против суша и град (подобно на обичая Покръсти). Така обикалят цялото землище, а момите пеят обредни песни:

Свети Тодоре, Господи помилуй,
куни носим, бога молим.
Я ни дай, боже, ситна роса,
трева да никне, паун да пасе…

След молебена всички сядат на обща трапеза, пеят песни, играят хора и посрещат гости от други села. На 10 юни е имен ден на Антонина (гр. Андонова).
*
Обредността на Летния Тодоровден насочва към предхристиянски вярвания, чийто наследник става по-късно светецът. В случая ясно се открояват функциите му на покровител на небесните стихии, а това е същност, близка до езическите соларни божества. Летният Тодор е антипод на Зимния Тодор (и на неговата хтонична натовареност).

В народните представи празникът е преломен момент в годишния стопански кръговрат, затова някои от обредните действия (магически по природа) имат апотропейна насоченост (предпазване на добитъка и децата).

От друга страна, митологичната същност на светеца изисква паганистичното му почитане – омилостивяване чрез курбан=жертва, обща трапеза, шествие. Тук християнската митология добавя своите култови практики за осигуряване на защита – чрез молебен и освещаване на трапезата. Така или иначе, вербалната и катартична магия съчетават своето действие, за да попречат на неблагоприятното развитие на стопанския цикъл.

Народният календар – празници и вярвания на българите. С., 2013.

Рубрики: Frontpage · Без категория · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай