Public Republic Art Studio

Унгарски литературен маратон

14 май, 2013 от · Няма коментари

UKI

Унгарският културен институт кани всички на Унгарски литературен маратон на 14 май, вторник, от 18 часа в залата на Унгарския културен институт (ул. Аксаков 16), на който в изпълнение на актьорите Мариела Станчева и Тодор Димитров под надслова „На фокус – писателите и преводачите” ще чуете откъси от неиздавани досега книги на унгарски автори.

Голяма част от книгите ще бъдат издадени през настоящата година на български език (книгите на Дьорд Фердинанди, Лайош Грендел, Ноеми Сечи, Жужа Бенеи, Тошо Дончев и Шандор Петьо).

Унгарските разкази ще бъдат представени чрез Дьорд Фердинанди с разказ от сборника „Самотна гургулица”, Марта Щрамски, едно непознато име сред българската читателска аудитория с есе на философска тематика, Петер Естерхази, известен и в България и на Запад, с есе за социалистическия тип човек (в България има издадени три негови книги)

Унгарската романистика ще бъде представена чрез романите на Лайош Грендел „Камбаните на Айнщайн”, сатира на комунизма, Ноеми Сечи и „Комунистът Монте Кристо” – едно интригуващо заглавие само по себе си, Силард Рубин с „Избити младенци”, разследване за изчезването на три жени, а за срещата на Изтока и Запада ще ни разкаже разказът на Тошо Дончев.

Унгарската поезия е със силен акцент в нашия маратон – със стихове на Ендре Кукорели, който гостува на България на ХХХІ-ия Международен панаир на книгата, с нежната лирика на Жужа Бенеи и с класици като Атила Йожеф, Янош Аран, Миклош Радноти, Шандор Вьорьош и Жени Варнаи.

Не е подмината и унгарската драматургия – ще чуете откъс от пиесата „Цвете в мината” на младия Чаба Секей, който през 2009 година получи наградата на BBC за драматургия за пиесата Do You Like Banana, Comrades?

Детската литература ще бъде представена с откъс от романа „Цирк над града” на Шандор Петьо.

Ще приключим вечерта с текст на литературния критик Емил Басат за преводачите.

За музикалното оформление ще се погрижат Даниела Пенева (цигулка) и Румен Спасов (китара).

Ще присъстват и преводачите (които са: Светла Кьосева, Мартин Христов, Стефка Хрусанова, Юлия Крумова, Николай П. Бойков, Мина Цонева, Нели Димова, Адриана Петкова, Лиляна Лесничкова, Иванка Павлова, Росица Тодорова и Илияна Михайлова-Сопкова), с изключение на живеещите извън България.

Всички гости на проявата ще могат да участват в томбола, която ще се тегли в края на вечерта с награди – най-новите унгарски книги.

Официален гост на проявата ще е заместник-генералният директор на Институт „Балаши” – г-н Жолт Сабо. (Институт „Балаши” в Будапеща е институцията, отговаряща за всички унгарски културни институти зад граница и за унгарските лекторати в чужбина)

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай