Public Republic Art Studio

„Митология на съня“ и „Доказателства за нейния живот”

14 май, 2013 от · Няма коментари

V.UROSEVIC-Mitologia_na_sania-KORICA-REKLAM

Драги приятели и почитатели на литературата,

На 15 май, сряда, от 18 до 21 ч, в рамките на Европейската нощ на литературата, в София и страната ще бъдат представени множество европейски писатели с новите си книги на български език.

Заповядайте на литературно четене на новоизлязлата поетична книга “Митология на съня” от знаменателния македонски поет Влада Урошевич (“Ерго”, С., 2013, преводач Роман Кисьов).

Чудната поезия на Влада Урошевич, повлияна силно от сюрреализма, ще звучи на най-подходящото за нея място – дадаистичния клуб DaDa… Стихотворенията ще бъдат интерпретирани от актьора Иван Калошев, под музикалния съпровод на Ива Христовска (китара) и Сара Костадиновска (арфа).

Място на провеждане на събитието: DaDa Cultural Bar, ул.”Г. Бенковски” №10 (откъм ул. “Московска”), 18–21 часа.

Vlada_Uroshevich

Влада Урошевич: „Митология на съня“ (избрана поезия)

„Поезията на Влада Урошевич е експлозия на въображението, което ни отвежда в непознати, измислени или отдавна забравени, фантастични светове… Отвежда ни в загадъчното митологично време, в измерения, населени с чудеса и вълшебства, където дори и мракът е озарен от тайнствена, приказна светлина.

Една изключително свежа и модерна поезия, въздействаща с това, че винаги изненадва… Поезия на мъдрец, който вижда невидимото през очите на любознателно дете, играещо си с многоцветни и различни светове.”
Роман Кисьов

„Влада Урошевич отговаря на това свое царствено име. Той е един от последните чудотворци в световното царство на поезията, завоевател на сърца. Поезията на Влада Урошевич не е скривалище на тайни. Защото самата тя е тайнство. Да, стиховете му са един безкраен празник на метафорите.”
Любомир Левчев

Влада Урошевич (р. 1934, Скопие, Р. Македония) е поет, белетрист, есеист, преводач, литературен и художествен критик, съставител на антологии – едно от най-изтъкнатите имена на съвременната македонска литература. Завършва Философския факултет в Скопие.

Редактор в Телевизия Скопие и списание „Разгледи”, професор по сравнителна литература. Академик към Македонската академия на науките и изкуствата, член-кореспондент на международната „Академия Маларме” в Париж, член на Македонския ПЕН-център и на Дружеството на писателите на Македония.

На литературната сцена се появява през 1954 г., а през 1959 г. публикува своята първа книга – стихосбирката „Един друг град”. Следват множество книги от различни жанрове: петнадесет поетични сбирки, седем – с критика и есета, пет романа, три сборника с разкази, две книги със записки и пътеписи, две книги за живописта.

Цялото му многообразно литературно творчество е издадено в десет тома с избрани произведения (2004-2005 г.).

Технически характеристики:

Съставителство, превод, предговор и оформление Роман Кисьов
С предговор (и под редакцията на) Любомир Левчев
Графични колажи на автора Влада Урошевич
С подкрепата на Европейската мрежа за литература и книги „ТРАДУКИ”
Цена 12,00 лв., 168 стр.
ISBN 978-954-8689-40-3
www.ergobooks.eu

0111__COVER.indd

Маркета Хейкалова: „Доказателства за нейния живот” (роман)

„Как си?“ – пита майката по телефона. „Всичко е наред – отговаря дъщерята. – Само съм бременна и не знам какво да правя.“ Нека читателят сам допише историята.

Нека сам достигне до трагизма на сцената, в която майка, баща и син си разменят визитни картички, без да подозират родствената връзка помежду си. Мобилните телефони, общопрактикуваната любов без обич, предпочитанията към пицата свързват хората в обединена Европа. Всички са равни. И се обичат. Разменят си „брюкселски“ целувки и прегръдки, говорят си на ти, а тайните служби продължават да си вършат работата.

Маркета Хейкалова добре познава живота в брюкселските среди и хората, обсебили правото да решават съдбите на цели народи, само защото големите пари са при тях. На прицела й са еврочиновниците, които крият собственото си незнание и неподготвеност зад нищо незначещи бомбастични фрази и разтегливи понятия. А дълбоко в себе си всеки копнее за обич и нежност, за сигурност и преданост.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Маркета Хейкалова (р. 1960, Прага) е чешка писателка, авторка на романи, документална литература и книги за деца. Завършва финска и руска филология в Карловия университет в Прага, преподава фински език в Масариковия университет в Бърно.

Преводачка е на финска литература, основателка и директорка на авторитетния есенен Панаир на книгата в Хавличкув Брод. Заедно със съпруга си притежава издателство „Хейкал“. Член е на комитета на Международния ПЕН Клуб и заместник-председател на неговия Чешки център. В продължение на четири години е била консул и културен аташе в чешкото посолство в Хелзинки.

От 2009 г., когато Чешката република поема председателството на Европейския съюз, М. Хейкалова работи в чешките дипломатически служби в Брюксел. Опитът й от дипломатическата практика намира отражение в редица нейни книги.

Технически характеристики:

Превод от чешки Маргарита Кюркчиева
Художник Красимир Апостолов
С подкрепата на Програма „Култура“ (2007-2013) на Европейския съюз
ISBN 978-954-8689-41-0
Цена 12,00 лв., 192 стр.
www.ergobooks.eu

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай