Public Republic Art Studio

Кристин Димитрова представи българския разказ в турската столица

10 май, 2013 от · 2 Коментара

arkada afi-

Освен с многото поетични фестивали в страната си, турската литературна аудитория се радва и на по-специални и „специализирани” прояви.

Такава е и тазгодишният фестивал на разказа, проведен между 1-ви и 5-ти май в столицата Анкара. Международните дни на разказа, които се провеждат за тринадесети път там, канят автори от цял свят, които заедно с турските белетристи четат свои произведения пред публика и дискутират.

Срещите се провеждат с водещото участие на списание „Разказът по света” под редакцията на писателя Йозджан Карабулут, с подкрепата на столична община Чанкая, и истанбулското издателство „Хеямола”. Кметът на Чанкая, г.н Бюлент Танък, чийто баща е бил поет, в приветствената си реч не скрива личната си ангажираност към литературата и конкретно към арт-събитието.

sahnede

Първата проява на Международните дни на разказа е фестивалът от не/далечната 1997 година. Тогава за първи път организаторите му успяват да съберат майстори на разказа от различни страни в турската столица.

Реализираната идея бива посрещната въодушевено и целенасочено подета от централната столична община Чанкая, която спонсорира културното събитие до днес. „Всичко, което може да се сподели и съпреживее посредством разказа е тема на нашия фестивал.

Целта ни е да установим пряк досег с художествения разказ от цял свят, да обменим опит в теорията и практиката му. Вижданията, чувствата, приятелството и съпричастността към литературата вълнуват и писатели, и читатели, а дори и неизкушенитe в областта.

Kitaplarla

Предполагам,че точно поради тази проста причина Дните на разказа за кратко се популяризираха и извън нашата страна. Спокойно мога да кажа, че нашата идея се посрещна с голям интерес далеч извън нашите граници. Етo тази година ни гостуват представители на венецуелската белетристика.

Това са младите писатели Мaria Alejandra Rojas Sanchez и Juan Manuel Parada Serrano. Имаме и други гости и местни творци.”- споделя писателят и директорът на фестивала Йозджан Карабулут.

През четирите дни, наситени с множество срещи на живо между творци и читатели, гостите имат и отговорността да представят накратко развитието и съвременното състояние на разказа в собствената си страна. За първи път тази година на Фестивала на разказа бе поканен и български автор – Кристин Димитрова.

Така присъстващите в залата на Центъра за изкуства в турската столица се досегнаха до историята на българския разказ чрез доклада, изнесен от Кристин Димитрова. Тя прочете свои творби на български език. Литературният, както и симултанният превод, бе осигурен от Кадрие Джесур.

SOUL

Литературното четене протече в артистичната атмосфера на кафенетата “Соул” и “Судем”, клубове в централната част на Анкара, където се продават книги на открито, както на софийския площад “Славейков”, а за информативно-дискусионните панели беше предоставена конферентна зала в центъра за изкуства на община Чанкая.

На 13-ия Meждународен фестивал „Дни на разаказа” наред с турските писатели Пънар Кюр, Фюрузан, Бирсен Ферахлъ, Гюляйше Кочак, Нурхаят Безгин, Дениз Шимшек, Фарук Думан, Йозджан Карабулут, Явуз Екинджи и мн.др. присъстваха и италианският белетрист Giusseppe Goffredo, Christos Hadjipapas (Кипър), Мehmed Kansu (Кипър), Мaria Alejandra Rojas Sanchez (Венецуела), Juan Manuel Parada Serrano(Венецуела), Hatip Badle (Сирия), Abdulkadri Abdelli (Сирия), Yelena Tverdislova (Русия), Chingiz Guseynov ((Русия).

С традиционно връчвания почетен приз /на турски автор/ тази година бе удостоена турската писателка Пънар Кюр, известна на българския читател с култовия си роман „Жена за обесване”.

-nde kitaplar

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • В.Б. // 13 май, 2013 //

    Поздравления!!!

  • otchelnik // 19 май, 2013 //

    Радостно е когато красотата и талантът хванати ръка за ръка сътворяват празник… Поздравления, Кристин и Кадрие!

Коментирай