Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Кои – рибите на честта

18 май, 2013 от · Няма коментари


Владислав Христов

Кoi, или по-специално Nishikigoi (брокатен шаран), са декоративен и опитомен вариант на широко разпространения вид шаран Cyprinus carpio. Смята се, че произхождат от Източна Азия, Арал, Черно и Каспийско море. Най–ранните представители на Кои са открити в Китай, а са били разпространени най–вече в Япония.

Декоративното отглеждане на шарани е процъфтявало по време на китайската династия Цин и периода Yayoi в Япония. Според традициите Кои, както и татуировките, изобразяващи тези риби, носят късмет.

3854183327_f0992ed045_b
Снимка: wolfpix

Думата “кои” е японска. Тя обозначава както обикновения сив шаран, така и неговите наситено оцветени разновидности. Омоним на Кои обозначава “любов, привързаност”. Според японската легенда, ако Кои успее да доплува срещу течението на Жълтата река в Китай до място, наречено Драконовите порти, тя ще се превърне в дракон, доказателство за успешната й борба.

Въз основа на тази легенда тя се превръща в символ на вдъхновение за успех и напредък. Поради своята сила и решимост за преодоляване на препятствията Kои се свързва със смелостта и способността за постигане на високи цели.

Ако Kои бъде уловена, то тя не трепва пред острието на ножа, подобно на начина, по който един самурай посреща вражеския меч. По тази причина, според азиатските традиции, Koи се счита за въплъщение на честта.

1240907364_e2db84a28c
Снимка: MShades

Въпреки че за шарани с различно оцветяване се споменава за първи път в книга от IV в. от китайската династия Дзин, отглеждането на Кои става популярно през 19 в. в префектура Ниигата, Япония. Фермери, отглеждащи ориз, забелязали, че някои шарани са по–оцветени от други, започнали да ги улавят и отглеждат.

До началото на 20 в. вече били установени няколко различни окраски, най–прочута от които била червено–бялата Кохаку. Кои от Ниигата за първи път са показани през 1914 г. на ежегодното изложение в Токио. Тогава интересът към Кои залял цяла Япония. Хобито да отглеждаш Кои, се разпространило из целия свят.

4868521217_c21542821a
Снимка: shoe the Linux Librarian

Сега те са разпространени в повечето магазини за домашни любимци, а някои от тях са с изключително високо качество, гарантирано от специалисти.

Кои имат най–различни цветове и наситеност. Някои от най–разпространените са бяло, червено, черно, жълто, синьо, кремаво. Въпреки че вариантите са неограничени, специалистите са разграничили определен брой специфични категории, най – популярна от които е Gosanke. Японските специалисти имат вековен опит и познания в отглеждането на Кои. Те знаят кои от тях ще струват стотици и кои – хиляди долари.

Кои са издръжливи риби и се отглеждат лесно. Развиват се най-добре в аквариум над 200 литра или във водоем над 10 куб.м. Изискват филтрация и добро аериране на водата. Подходящата температура е 10-24 градуса. Дълбочината на водоема трябва да е над 1 метър, за да не замръзват рибите през зимата. Желателна е периодична смяна на водата.

142326036_727e6c10a8
Снимка: bunnicula

Най-добре е Кои да се хранят с храни от растителен произход – сварени пшеница, ориз, овесени ядки и менюто им да се разнообразява с животинки – насекоми, червейчета и т.н., но обичат и други храни като грах, маруля и пъпеш. Храната им трябва да е балансирана, а също и достатъчно лека, за да ги кара да излизат на повърхността.

Когато се хранят, може да ги проверите за паразити и ранички. Кои дори могат да бъдат тренирани да се хранят от ръката Ви. През зимата храносмилането им се забавя значително и те ядат изключително малко. Хранят се само с малко количество водорасли от дъното.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Снимка: woofiegrrl

Апетитът им се възвръща през пролетта, когато температурата на водата се покачи. Когато температурата падне под 10 °C, храненето, особено с протеини, трябва да се спре. В противен случай храната в стомасите им може да се развали и да причини заболявания. Ако се отглеждат правилно, Кои живеят около 30 – 40 години. А някои дори до 200 години. За най-стар шаран Кои се смята рибата Ханако, която умира на 7 юли 1977 г. на възраст 226 години.

6170819693_010cabe899
Снимка: The Eggplant

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай