Public Republic Art Studio

30.04.2013

1 май, 2013 от · Няма коментари

Иво Георгиев

Всеки ден в продължение на една седмица снимам дървениците. Точно в три следобед, от един и същи ъгъл. Това трябва да е цял мегаполис – нещо като Шанхай или Мексико Сити при хората, само дето техният е върху ствола на голяма липа. В двора – пред мястото където прекарвам осем часа на ден – от девет до пет и половина. Не знам защо ги снимам – може би заради трениране на постоянството. Или заради насмешливия поглед на тези, с които се търпим също от девет до пет и половина, демек – заради лудостта.

dyrv

Хиляди са. Буквално накачени една върху друга, също и в пукнатините на кората. Само от южната страна, което те не знам дали го знаят, но със сигурност знаят, че това е по-топлата страна на дървото. Липата освен на дървениците е любимо дърво и на дърворезбарите. Хм – дървеници-дърво-дърворезбари. Знам го защото и аз съм любител-дърворезбар. Доста повече любител, отколкото дърворезбар. Обичам дървото като материал – обичам да го пипам, да го мириша, да го усещам, да се любувам на цвета и жилките му.

Моето постоянство не е кой знае колко голямо, защото една седмица не е толкова много дори и в живота на една дървеница, да не говорим пък за една липа. Постоянство проявява онзи герой на Пол Остър, който беше снимал едно и също кръстовище в продължение на две години. Всеки ден по една снимка, точно в осем сутринта.

dyrv9

dyrv21.02.13 018

Нещо забравих – а, да – дървениците са от онези – безобидни и червени, на които казват „божи кравички”, а ние като деца в детската градина наричахме „червени гащи”. Но тези още не са станали червени защото са тийнейджъри. Червени ще станат през лятото, когато ще са напуснали своя Шанхай или Истанбул и ще махат червени гащи по целия двор, накъдето им видят антенките, а липата ще се е разлистила и ще цъфти.

dyrv25.02.13 001

А аз какво ще правя – не знам.
Но сега снимам дървениците.
Точно в три следобед.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай