Public Republic Art Studio

Герман, Герман градушкар, св. Герман (12 май)

12 май, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

7070992207_eafb816f13
Снимка: Jlhopgood

Празнува се за измолване на дъжд и срещу градушка. Вярва се, че сушата и градушката са предизвикани от престъпване на някакви забрани. Обикновено обредът е веднага след Пеперуда или протичат заедно.

На празника не се работи.

Жените приготвят предния ден от глина фигурка на мъж с подчертани полови органи, който наричат Герман (Германчо или Скалоян). Фигурката се поставя да легне в предварително приготвено сандъче, подобно на ковчег. Върху нея е закрепена запалена свещ.

През нощта жените пазят мъртвеца, отрупват го с цветя и го оплакват. На следващия ден, 12 май, тържествено го погребват (обикновено близо до река, в пясъка). На гроба му поставят кръст, а в някои райони изнасят помени – на три и на девет дни. След това откопават фигурата и я изхвърлят в реката. Погребението е придружено от ритуален плач.

Някъде поставят фигурата върху дъска и я пускат по течението на реката. В обреда не се допускат мъже; само в редки случаи опелото се извършва от свещеник.

В края на обреда се включват и ергените, които пръскат момите с вода и кал. После всички сядат на обща поменална трапеза близо до гроба.

*

Обичаите са свързани с Пеперуда и Летни св. Никола. В обредността на Герман ясно се налагат преживелици от древни представи и култови практики. Те включват идеята за ритуално погребване на олицетворената от фигурата на Герман суша. Затова не случайно тя е направена от кал (глина) – символично представя земята, сухотата, която ритуално се намокря (чрез изхвърлянето на Герман в реката).

От друга страна, фигурата е с подчертани мъжки полови органи; нейното погребване е равностойно на символичен акт на оплождане на земята. Така мъжкото оплодително начало се слива с женското пораждащо начало.

В резултат се очаква възникване на новия живот, ново раждане, свързано и с изтичането на околоплодните води (т. е. влагата като цяло). Смяната на ритуалния плач с ритуален смях и поменалната трапеза – жертва за мъртвите, също потвърждават продуциращата функция на обичая.

В основата на Герман явно лежат анимистични предхристиянски възгледи за света, адаптирани към годишното честване на цариградския патриарх Герман (обявен по-късно за светец). Той е в смислова връзка с предхождащия ги обред Пеперуда.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай