Public Republic Art Studio

Пеперуда, Перперуга

7 май, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков


няма точно определена дата, обикновено е в началото на месец май, след Гергьовден, но преди Герман

2243247311_8bc5171618
Снимка: taver

Пеперуда е обичай за предизвикване на дъжд.

Измежду момичетата се избира пеперуда: около 10-12 годишно, задължително да е сираче (без баща) или да е с живи родители, но да е родено първо. Съблича се голо и жените го окичват със свежи зелени треви и клонки – бъз, букова шума и папрат.

После пеперудата и момите (които са боси и гологлави) обикалят къщите в селото и нивите. Момите я пръскат непрекъснато с вода, а тя ръси наоколо, танцувайки. По време на обхода на мерата момите пеят песни, в които се говори за пеперудата, летяща между небето и земята, и нейната силна молба за дъжд:

Пеперуда летяла,
над вода се мятала
и се богу молила:
Дай ми, боже, дребен дъждец,
да се стори житото,
по житото ечемика,
по ечемика просото,
от класеца килото,
от лозето ведрото…

Пеперударската дружина спира и ръси и при чешмата (извора) – там момите се пръскат взаимно с вода за здраве.

Обичаят приключва с обща трапеза, на която задължително има обреден хляб, месен в ритуално мълчание, фасул, варено жито или царевица, баница. Някъде колят курбан – мъжки агнета или овни.

След трапезата се играят хорà.

*

Обичаят Пеперуда в дълбоката си същност е символично езическо жертвоприношение. В него жертвата е човешка – това е голото, определено за боговете момиче-пеперуда; тази жертва трябва да ги омилостиви.

Затова и за главната обредна роля има толкова изисквания: тя се заема от дете, т. е. полово чисто създание. Чистотата, в полов и нравствен смисъл, според традиционните ни представи има изключителна магическа сила.

Тя се изразява главно във възможности за връзка със свръхестествените сили; пеперудата (както се и пее в обредните песни) е медиатор между небето и земята. Изборът попада върху сираците, защото според поверията само тяхната молба може да бъде чута и тяхната жертва – оценена. Също така вярва се, че първото дете е най-желано и очаквано и винаги носи щастие (оттук впрочем е и единият от корените на майоритата).

В окичването със зелени клонки също има митологичен смисъл: това е имитативна магия (хомеопатична), чиито действия предизвикват подобие.

Свежестта, зеленината и мокротата на пеперудата ще се преобразуват в свежест и възобновяване на природата, особено в усвоеното от човека пространство (мерата). Песните, които пеят обредните лица, дублират действията на пеперудата, подсилвайки ги чрез вербалната магия.

Елементите в общата трапеза сигнализират растителна и животинска жертва, целяща възобновяване на плодородието. Тя е своеобразно засяване на семена – боб, жито, царевица, обреден хляб.

Предхристиянските реликти в обичая и аграрната им насоченост подсказват смислова връзка с Летния св. Никола и със следващия Пеперудата обред – Герман.

Рубрики: Frontpage · Без категория · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай