Public Republic Art Studio

Из “100 парчета история”

1 май, 2013 от · Няма коментари

Драгомир Симеонов

1

Untitled-17-292x300

На 19 октомври 1959 година бендът, който свири в „Скоч клуб“ в Аахен, не идва и за да не върне посетителите, на собственика му хрумва необичайна идея. Той решава да озвучи заведението с музика от грамофона. Практиката дотогава е в нощните заведения да свири група, така че начинанието крие сериозен риск. С подбора на парчетата се заема 19-годишният Клаус Квирини.

Той преглежда наличните плочи, избира шлагера на Лале Андерсен „Ще дойде кораб“ и преди да прозвучи песента, є прави кратък анонс. Така на бял свят се появява първият диджей в историята. Публиката харесва селекцията на Клаус и той получава постоянно работно място и сериозна популярност.

Баща му обаче го моли да смени името си. Хелмут Квирини е магистрат, води дела в съда и предпочита известната му фамилия да не се свързва с нощните клубове. Младежът приема псевдонима Хайнрих, вдъхновен от песента на Труде Хер „О, Хайнрих, имам само теб“. Оттогава започва традицията всеки диджей да има свой сценичен псевдоним.

2

Untitled-27-300x286

Един бърз въпрос, на пръв поглед не съвсем исторически. Коя е любимата храна на зайците? Елементарно! Морковите, разбира се. Ветеринарите обаче биха ви посъветвали да не прекалявате с тях в менюто на домашния си любимец. Защото този хранителен навик е мит. Дължим го на чаровния Кларк Гейбъл и на филма „Случи се една нощ“ от 1934 година.

Запазената марка на героя там е да гризе моркови. Лентата е голям хит за времето си и става любима на аниматора Фриц Фреленг, който няколко години по-късно създава един от най-популярните си персонажи, вдъхновен от холивудския актьор.

Става дума за Бъгс Бъни – най-известния анимационен заек. Той се движи като Гейбъл, говори като него и разбира се, гризе моркови. Публиката чудесно разбира закачката, но с течение на времето шегата се изгубва. Малцина днес са гледали филма „Случи се една нощ“, но почти всички вярват, че зайците обожават моркови.

3

Untitled-34-300x245

9 септември 1947 година. Уилям Бърк – оператор на гигантския електромеханичен компютър Марк II, изследва причините за повредата му и открива във вътрешността му нощна пеперуда. Той я изважда внимателно и я залепва с тиксо към доклада си по отстраняването на проблема. Добавя и следния коментар: „Първи истински случай с откриване на буболечка (бъг)“.

Историята е разказана от Грейс Хопър, компютърен пионер и програмен специалист. Мнозина обаче неправилно смятат, че терминът „компютърен бъг“ произлиза от въпросната случка. Всъщност за първи път думата „бъг“ е използвана от Томас Едисън, за да опише неочаквани механични дефекти. Тя влиза в инженерния жаргон много преди нощната пеперуда да попадне в Марк II. Бърк прилага насекомото към документацията просто за забавление. Останалото е плод на градския фолклор.

„100 парчета история“ от Драгомир Симеонов тук

product_619

За книгата

„Парчета история“ не е научно изследване, нито учебно помагало. Това са кратки любопитни откъси от събития, които са слабо познати, имат странни последствия, остават неизяснени или са интерпретирани погрешно. Те представляват малки частички от пъзел, които човек би могъл сам да подреди при желание. Но дори да не го направи, остава удоволствието от запознанството с интересната случка, съчетана с подходяща илюстрация.

За автора

Драгомир Симеонов е роден на 15 септември 1976 г. в София.Вече 12 години той е познат на слушателите на „Дарик“ като водещ на „Следобедния блок“и автор на филмовото предаване „Киното в мен“, рубриката за въпроси „Питанка“ и историческия сериал „Парчета история“. Въпреки опита си в телевизия (БНТ – 10/64 и „Полет над нощта“, БТВ – „Преди обед“и Нова ТВ – „Всяка неделя“), радиото остава голямата му любов. А най-много от всичко го привличат добрите истории. Затова и не възприема себе си като журналист, а като колекционер на случки.

„100 парчета история“ е втората книга на Драгомир Симеонов. Първата е сатиричната стихосбирка „Амбалаж“ от 2001 г.

Технически характеристики:

Автор: Драгомир Симеонов
Издател: Enthusiast
Език: bg
Година: 2013
ISBN: 9786191640423
Страници: 204
Корици: меки
Тегло: 370 грама
Размери: 19×19

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай