Public Republic Art Studio

Сцени от няколко семейни живота

17 април, 2013 от · Няма коментари

Андриан Захариев

wolf1

Спектакълът на Десислава Шпатова „Часът на вълците”, по мотиви от „Из живота на марионетките” на Ингмар Баргман е една съвременна постановка, в която класическото се преплита с модернистичното по плавно преливащ и взаимнодопълващ се начин. Синхронът между актьорската игра и аудиовизуалните части от представлението (талантливо изработени от Николета Найденова и Николай Иванов) са в хармонична взаимовръзка и изграждат разнопосочна многопластовост в рецептивната абсорбация на зрителя.

Пиесата, която се играе в Младежкия театър „Николай Бинев”, разказва за сложните взаимоотношения между съпрузите Катарина (Койна Русева) и Петер Егерман (Владимир Люцканов), над които като отчаяна метафора за края е надвиснала гилотината на трагичната обреченост. Сюжетът следва плътно историята на двамата герои от сценария на Бергман в „Из живота на марионетките” (1980), чиито персонажи за пръв път се появяват седем години по-рано в друг негов филм: „Сцени от един семеен живот” (1973).

Като невидими, но категорични и безусловни акценти, мотивите за самотата, отчуждението, душевните изгнания, изолираната островност на чувствата, затъмнената разсъдъчност, пристрастяването към саморазрухата, алкохола и валиума, са част от закодираните послания, които програмират у зрителя усещането за безутешност, но и разбиране, за меланхолия, но и за по-голяма настървеност към живота.

Затова границите между реалността и сънищата са размити до неусетно прекрачване от едно състояние в друго, а моментите хаотично инверсират логическата последователност на времето – „преди, след, по време на…” не следват установения си ритъм, а действието ту ускорява, ту забавя хода си, докато превърне бъдещето в любовница на миналото, а настоящето в тяхно незаконно дете.

wolf22

Катарина и Петер са бродници в зазиданите катакомби на психосексуализма и всеки е привързан към другия с белезниците на интимната, но и семейна близост. При тях раздялата е възможна само по два начина – чрез самоубийство или убийство, а смъртта е последвана от разкъсващи, унищожителни самоанализи и равносметки, които се търкалят като огромна топка за боулинг срещу притихналата публика в залата.

Това усещане се засилва от факта, че зрителската маса е разположена на самата сцена, в непосредствена близост до актьорите и на едно ниво с тях. По този начин се създава възможност да се наблюдава в подробности и най-тънкия детайл от изражението на лицето или езика на тялото, въплътили в себе си нежност, агресия, желание и отвращение.

Поддържащите роли също заслужават внимание в качеството им на ненатрапващи, но запомнящи се образи. Те са умело вплетени в изострения интимно-личностен сюжет като негови крепежни елементи, които са в отношение подобно на частта към цялото.

Петер Егерман разказва на семейния психиатър Мутенс (Николай Луканов), който е любовник на съпругата му, че сънува как убива Катарина. По-късно героят на Владимир Люцканов се среща с Проститутката (Веселина Конакчийска), която носи името на жена му. Образите на Майката на Петер (Станка Калчева), Следователят (Мая Бабурска) и Артур Бренер (Вихър Стойчев) следват с диалектическа последователност развитието на действието в задънените улици на безизходицата.

wolf32

Тим (Малин Кръстев), хомосексуалният приятел на Катарина Егерман, който изпитва влечение към съпруга й Петер, е нежен, чувствителен персонаж, с много силен монолог в едно от действията. Това е една от онези черноработни роли, понасящи върху плещите си товара от натрупаното напрежение в най-напрегнатите моменти, които сгъстяват въздуха и смаляват залата.

„Часът на вълците” е вторият спектакъл, който Десислава Шпатова прави по сценарий на Бергман след “Изкуството да смиташ боклука под килима” (2009), създаден по мотиви от друг филм на шведския кинокласик: “Сцени от един семеен живот”. На сцентата на Младежкия театър са играни още два нейни спектакъла: “Идиот” (2000) и „Тихи, невидими хора” (2009).

Снимки: авторът

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай