Public Republic Art Studio

Цветница, Връбница, Цветоносна неделя, Куклинден (28 април 2013)

28 април, 2013 от · Няма коментари

(неделята преди Великден)

Проф. дфн Томислав Дяков

693px-Assisi-frescoes-entry-into-jerusalem-pietro_lorenzetti

Снимка: Wikimedia Commons, Влизането на Христос в Йерусалим

Това е празникът на цветята и цъфтежа.

Сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които я запазват от зло и неплодородие.

Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла). Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица (или бухалка) и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за кумица. Тя завежда цялата дружина в дома си, където се гощават: така завършва обичаят кумичене.

В знак на уважение пред кумицата останалите моми мълчат в нейно присъствие чак до Великден (говеене). На отиване и на връщане от реката се пеят песни, предимно с любовна тематика (копнеж, надежди, съдба в брака); някои от песните са свързани и с представите за змея.

На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя.

*

Обредността на Цветница е неделима част от цялостния Великденски празничен цикъл, поради това е и своеобразно продължение на Лазаровден: общата насоченост на празниците е женитбената. Пролетните момински обичаи са отгласи от древните инициации. Целта на ритуалните действия е да се осигури плодородие, здраве; да се избегнат неблагоприятните природни условия.

Освен това момите, участващи в обредите, не са застрашени от силите на хтоноса (няма да бъдат залюбени от змей).

Обредните песни, които те изпълняват, рисуват една метафорична картина, в която змеят – господар на подземното царство – държи заключени водите (т. е. благата, плодородието). Затова в тези песни се изразява желанието и необходимостта от отключване със златен ключ на зимници и хамбари.

Мотивът за отключването е основен, той е по същество метафора за победата над хтоноса, студа, мрака, олицетворени от митичния персонаж; отключването същевременно е и знак на оплождането, на пробуждането за нов живот на земята (следствие от потичането на водите).

Така песните дублират ритуалния смисъл на действията и потвърждават аграрната идея, заложена в обредността. Изхвърлянето на върбовите венци (или куклите) се осмисля като очистителен акт (и победа над зимата, хтоноса – змея).

Вредоносните въздействия са ликвидирани, а момите – участнички в обреда – са преминали своята социализация и са готови за създаване на семейство. Ритуалното мълчание през Страстната седмица (след Цветница) също подсказва сватбения елемент в празничността: единствено младите булки говеят, пристъпвайки прага на новия си дом.

Обичаите на Лазаровден и Цветница са своеобразно женско съответствие на коледарските и сурвакарски обичаи на мъжете.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай