Public Republic Art Studio

Подводни портрети

10 април, 2013 от · Няма коментари

Фотографска изложба на Михаил Заимов
11 – 24 април
ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия ,София, бул.Васил Левски 57

zaimov
Ивичест ксеноцис, дълбочина 1 метър, остров Сипадан, Малайзия, море Сулавеси, 2010г.

Подводните портрети на Михаил Заимов са потрети на един свят, недокоснат от човешки ръце, в който естественият ред отрежда на човека непривичната и забравена роля на наблюдател.

За любознателния ум те са среща с непознатото, което съществува редом с нас, скрито в дълбините на големите морета и океани, а формите и ярките цветове изненадват окото. Но фотографиите на Михаил Заимов са нещо различно от запечатване на подводната реалност.

Те са врата за свят, в който безкрайното движение и покой съществуват едновременно, в хармония.

Подводните портрети правят потапянето ни в този свят възможно, защото ни освобождават от дейния и непрекъснато активен ум на ежедневието, за да ни върнат в едно естествено и поради това изчезващо състояние – състоянието на съзерцание.

Или онази форма на възприятие, при която в покой и умиротворение ние наблюдаваме света и проникваме зад неговата видима повърхност, за да достигнем в дълбочина, до същността. Сигурно бихме могли да го наречем и “реене под водата”.

За автора: Представител на рядка порода хора, почти изчезнали днес, Махаил е пътешественик, авантюрист и откривател.

Като един съвременен аргонавт той отново и отново се впуска в търсене на своето “златно руно” – заснема приказни същества, надниква в историята на отдавна потънали кораби, докосва се до безметежността и покоя на рая, от който отдавна сме се лишили.

Такива са и миговете, уловени във фотографиите на Михаил Заимов – загубена частица от нас, която той е открил, пътешествие сред незнайни чудеса и смиряващо величие.

„Надменни, себични и самовлюбени, хората рядко се замисляме, че в крайна сметка 97 % солена вода покрива 71 % от земната повърхност.

И че всеки път, когато пристъпваме към някой от петте световни океана и кой знае колко морета, би трябвало да го правим с преклонение към чудесата на подводния свят, а не, приели ролята на тирани, решаващи кой да живее и кой да умре.

Само от нас зависи дали водите, от които някога сме изпълзели и ние самите, ще ни изпълват с ужас, или ще се превърнат в най-голямата авантюра на живота ни“ – пише Михаил Заимов във фотографския си албум “Светът на спокойствието”.

Михаил ще разкаже за своите подводни пътешествия и за срещите с обитателите на морските дълбини на 11 април от 19 до 20 часа в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай