Public Republic Art Studio

Хореографите на Dance it! ще разкрият какво е да преподаваш в едно от най-известните училища за модерни танци в САЩ

27 март, 2013 от · Няма коментари

Дамите от Танцова работилница Dance it! стоят зад премиерата на We Found Love на Риана, филма „През Вселената“ и танцовата компания „Armitage Gone! Dance”

Theresa_Dream

Преподавателите от Танцовата работилница Dance it! 2013, която ще се проведе за седми път от 1 до 7 април, ще разкажат за това как се става световноизвестен хореограф, как човек пробива на сцената в САЩ и какво е да си част от една от най-добрите танцови школи в света, училището „Ейли“ (The Ailey School).

В разговора, който ще се проведе на 3 април в галерия Credo Bonum, участие ще вземат Тереза Рут Хауърд, Крисчън вон Хауърд, Айо Джанийн Джаксън, както и членовете на компанията за съвременен танц VON HOWARD PROJECT.

Те ще споделят лични впечатления за начина на работа и обучение в престижното училище, за останалите танцови институции, създанени от самия Ейли и известни по цял свят, както и за творчеството на хореографа и изявите на Alvin Ailey American Dance Theatre (AAADT).

Алвин Ейли е един от най-влиятелните модерни танцови хореографи на 20-ти век. Училището „Ейли“, основано от него, е официалното училище към известната мултикултурна танцова трупа на Ейли, AAADT, чиято мисия е обогатяването на модерния американски танц чрез афроамериканската култура и достигнала до повече от 23 милиона души в 71 страни по целия свят.

Освен като част от Танцовата работилница Dance it! 2013, разговорът с хореографите се провежда и в рамките на изложбата „Откровения. Алвин Ейли: революция с танц“, организирана от Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ. Поради големия интерес към изложбата, тя се удължава до 5 април включително.

През 2013 г. дамите, преподаватели в Танцова работилница, са особено вълнуващи танцови звезди:

Theresa_Picture_Site

Тереза Рут Хауърд, която ще води майсторкси клас по класически балет стил Баланчин, е преподавател по танц в едни от най-известните и престижни училища в Щатите, сред които “The Ailey School”, балетно училище “Joffrey”, Танцовия театър на Харлем и Американския танцов фестивал, както и в различни институции, включително и в колежа “Marymount Manhattan College”, Университетa за изкуствата, Университета “Hollins”, Международната танцова асоциация и “Music Arts & Show” (MAS) в Милано.

Тереза е един от основателите на танцовата компания “Armitage Gone! Dance” и е гост-артист в балета “Complexions Contemporary” и компанията “Donald Byrd/The Group”. Хауърд е и изявен писател и танцов критик. Пише за реномираните американски списания за танц “Dance Magazine”, “Pointe Magazine” и “Dance Teacher”, и поддържа един от най-посещаваните блогове за танц “Body Image” (http://mybodymyimage.com).

Ayo_new

Айо Джанийн Джаксън, която ще води майсторски клас по джаз, е бивш член на танцова компания Bill T. Jones/Arnie Zane и на Балет “Прельочай”. Участвала е в известния мюзикъл “Spider-Man: Turn Off the Dark” на Бродуей. Освен в компании, Айо изпълнява и собствени хореграфии.

В портфолиото си има множество участия във филмови проекти, живи участия, опери и концерти. В момента Джаксън работи като асистент-хореограф на мюзикъла “Superfly”, режисиран от Бил T. Джоунс.

Тя е изпълнявала собствена хореография на различни места в Ню Йорк, като независимото пространство за съвременно изкуство PS 122, залата “Aaron Davis Hall”, танцовия център “Dance Theater Workshop”. Била е гост-преподавател в Университета “Hollins” и в Калифорнийския университет в Ървайн (UCI).

Айо Джаксън е носител на наградата “Chris Helleman” и на Специалния грант за проекти на Фондацията “Princess Grace Foundation”. Танцувала е за френската звезда Милен Фармер в Париж. Работила е по различни проекти с режисьорката Джули Теймор, например филма “През Вселената” (Across the Universe) и операта “Грендел” с режисьор Джули Теймор, хореография на Ангелин Прельочай и музика на Елиът Голдентал.

Andrea_MG_4056

Андреа Бър, която ще води майсторски клас по хип-хоп, е професионален хип-хоп танцьор и съ-режисьор на множество хип-хоп спектакли, сред които “August Jackson Industrial” в Лас Вегас, “Poser’s LA”, “Carnival LA”, шоуто на Cruz Control в Moore Theatre, “Seattle Seahawks halftime show”, Виетнамските музикални награди, премиерата на “We Found Love” на Риана и “Тhe Young Tanzsommer Austria Tour” с Westlake Dance Center Performing Group.

През лятото на 2012 г. става една от 8-те американски участнички в “The Mobsters Way” – шоуто на “Monsters of Hip Hop”, на чието турне в момента е асистент. Андреа работи и към танцовата агенция “Go to Talent” в Лос Анджелис и преподава в световноизвестните студия за хип-хоп “Debbie Reynnold’s”, “Millennium” и “Movement Lifestyle”.

Нейна хореография е избрана да се играе в Disneyland, Калифорния и на “RDADance America Festival”.

Записването за Танцова работилница 2013 е на http://ilievdance.org

3 април, галерия Credo Bonum, 19.00 ч. – среща с хореографите от училището „Ейли“

5 април, Модерен театър, 19.00 ч. – Surfacing, спектакъл на VON HOWARD PROJECT

7 април, Театър „София“, 19.00 ч. – Sneak Peak, закриващ спектакъл на Dance it! 2013

Танцова работилница Dance it! е единственият по рода си формат, който дава възможност на танцьорите в България да се докоснат до високия професионализъм и майсторство на хореографи от най-престижните училища и компании за танцови изкуства в света, като в същото време има изключитело практическа насоченост.

Проектът традиционно се провежда всяка година, като е разделен на пролетна и есенна/лятна сесии. До момента се радва на все по-голям успех, като през 2012 г. близо 200 участника станаха част от едноседмичните танцови маратони.

В края на Танцова работилница петима от най-добрите участници ще спечелят летни стипендии за обучение в САЩ, изцяло на разноски на Фондация «Танцово Изкуство – Илиев» и благодарение на финансовата подкрепа на Фондация «Америка за България».

Фондация „Танцово изкуство – Илиев” е организация с международна дейност, създадена през 2008 г. от Петър Илиев, български хореограф и преподавател от Чикаго, работещ в България и САЩ. Екипът на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” вярва, че талантливите хора са национално богатство и търси всички възможности да подкрепя танцовите таланти на България по пътя на тяхното професионално израстване.

www.ilievdance.org
Facebook

Рубрики: Frontpage · Новини · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай