Public Republic Art Studio

Благовец, Благовещение (25 март)

26 март, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

5837742831_a067ed38d5
Снимка: Mr T in DC

Вярва се, че това е денят, в който идват прелетните птици и самодивите. На Благовец излизат змиите, мечките се събуждат от зимен сън, а кукувицата кука за пръв път.

Не се ходи рано за вода, защото човек може да срещне самодива и да ограиса, да се разболее.

Сутринта се премитат къщата и дворът и сметта се изгаря. Жените белосват (варосват) къщите и запушват дупките. После обикалят градината, като дрънкат с тенекии и опушват със запалени парцали, за да прогонят змиите.

Когато човек за пръв път чуе кукувица, трябва да държи хляб или пари в ръце. Според това колко пъти изкука птицата – всеки знае колко години занапред ще живее.

Следобеда моми обикалят по къщите и пеят песни:

Закукала кукувица,
закукала насред село,
насред село, на езеро…

Някъде момите вярват, че ако откъснат клончето, на което е кацнала птица, и го сложат в пазвата си, ще се омъжат по любов.

В някои краища наричат Благовец Кукувден, което е свързано с появата на кукувицата. Имен ден на Благой, Благовеста, Бонка, Евангел. На 28 март е имен ден на Боян (слав. който обича да се бие, монг. богат), Бойко, Албена (лат. бяла). Християнството въвежда Благовещение като празник на майката.
*
Благовешките обичаи са във връзка с останалите мартенски празници (Баба Марта и Младенци) и в известен смисъл дублират тяхното значение – на осъзнат преход към пролет и нов аграрен цикъл. Съдържанието им по своеобразен начин изразява ново, поредно пробуждане на природата.

Оттук и вярванията за събуждането и на хтоничните сили: те са представени от змията, мечката, кукувицата (животни – класификатори на подземното царство на злото). Такъв митичен персонаж е и самодивата: нейната природа варира и е ту добра, ту зла според разбиранията в отделните етнорегиони.

Двойствената й същност я прави злосторен, болестотворен демон (оттук – забраната за отиване на извора или кладенеца, където е обиталището й). Едновременно с това я доближава до функциите и качествата на демоните на вегетацията и плодородието (връзка с отвъдното, свръхестествените възможности). Така тя може да бъде и враг, и посестрима.

Затова обичаите на Благовец имат предимно защитен и очистителен характер: опушване, звън (апотропейна магия); редица забрани, свързани с остри предмети (табу, отрицателна магия); изгаряне на сметта (ритуално пречистване с огън – катартична магия); откъсване на клонка (контактна магия).

Гаданията с женитбена насоченост също подсказват идеята за преход и гранично време, в което горният и долният свят временно се сливат. Единствено в такъв период, според традицията, може да се научи нещо от истината за битието.

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай