Public Republic Art Studio

Из “Един след полунощ”

17 март, 2013 от · 1 Коментар

Керана Ангелова

3644329030_41751c16e2
Снимка: Candie_N (Will organize photostream eventually)

Животът понякога профучава край тебе като разярен испански бик – изтървали са го от коридата и той е хукнал по улицата. Нямаш нито време, нито пространство да се скриеш, само долепяш гръб до близката стена като несправедливо осъден. Бикът препуска, на сантиметри от себе си усещаш смъртоносния полъх на вятъра, който скоростта му задвижва.

Когато халата отмине, опипваш се невярваща – цяла съм, без драскотина. Не е за вярване, наистина.
В другия край на улицата бикът е спрял, от устата му капе пяна, хълбоците му се тресат от умора, краката му се огъват. Вижда, че си се вторачила в него и също вторачва в тебе тежкия си поглед.

Не ти остава нищо друго, освен да се усмихнеш насреща му с в с и ч к а с и л а – и да си продължиш по пътя.

Времето е в нас и ние сме във времето не може да означават едно и също нещо, а ми звучи като да са едно и също в р е м е и з м е р е н и е. Само че времето в нас е като Пепеляшкината рокля в лешника, като светът, представляващ единствената точка сингулярност преди Големия взрив, една точица само, пълна с бъдещата мегавселена… като представата, по-скоро като невъзможността за такава представа на майка в бебето, на слон в устата на муха, на кит в търбуха на Йона… като всякакви подобни нонсенси на въображението; просто казано – като голямото в малкото (колко ли му е тясно на времето в мене!).

А ние във времето – о, каква илюзия за несвършване, за пребиваване във вечното и безграничното с усещането за грандиозно, почти нечовешко съществуване!

Времето в нас и ние във времето – реалност и илюзия, които се случват в едно и също времеизмерение. Сиреч, които може и да са едно и също нещо: времето п р е з нас!

Edin_sled_polunosht_front cover
“Един след полунощ”, Керана Ангелова

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Игровые автоматы золото ацтека // 13 окт, 2018 //

    Сейчас я собираюсь позавтракать,
    после того, как уже позавтракал, чтобы почитать еще больше занимательных постов:
    )

Коментирай