Public Republic Art Studio

Един след полунощ

10 март, 2013 от · 1 Коментар

Фрагменти, миниатюри и есета
Керана Ангелова

Edin_sled_polunosht_front cover

Един след полунощ е документален разказ за това какво ни се случва, когато започнем да виждаме. Сборникът с фрагменти, миниатюри и есета изплита мрежа от смисли и послания, моделиращи живота и творчеството на писателката Керана Ангелова.

Книгата тръгва от детството на отворилото сетивата си за света впечатлително момиче и проследява израстването й в наблюдателен творец, в чиято вселена и най-дребната случка от всекидневието е знак за раждането ни в митологичното и литературното време.

Думите на Керана виждат отвъд физическите измерения на битието. Разказите й за срещите със смъртта и живота, за любовта, болката и човешките взаимоотношения проникват надълбоко и остават задълго. Един след полунощ събира и размислите на писателката върху автори и произведения, оставили диря в личния й път и изведени до философски разсъждения върху природата на творчеството.

„Родена съм в един след полунощ – пише Керана. – Може би поради тази причина по това време на денонощието най-ярко виждам невидимото – надвесена над белия лист.“

Керана Ангелова е автор на романите Елада Пиньо и времето (2003), Вътрешната стая (2006), Улицата на пеперудите (2010) и на повестите Зана (1998) и Папазини (1998). Поезията й е събрана в шест сборника: Лято, 1982; Подземна река, 1988; По-беззащитни глухарчета, 2000; Kaтокала, името на пеперудата, 2006; Времена (в съавторство с Роза Боянова и Калина Teльянова), 2007; Видения, 2008.

И трите романа на Керана Ангелова са многократно награждавани и отличавани както от критика и професионална общност, така и от публика. Елада Пиньо и времето става Белетристична книга на годината (награда на СБП) и е удостоен с Награда на читателите и номинация на журито в първия конкурс за български роман на Фондация ВИК (2004); получава също така наградата на името на Блага Димитрова, връчвана от Форум Българка, както и литературната награда на Бургас – Пегас. Вътрешната стая също печели Пегас (2006), а Улицата на пеперудите получава годишната награда за проза на Академия Либер (2010).

Керана Ангелова е родена в странджанското село Бродилово, живее в Бургас. Работила е като учител, програмен ръководител, журналист. В момента е редактор и консултант в издателска къща Знаци в Бургас.

Отдавна следя присъствието на Керана Ангелова в литературата ни и съм щастлив, че тя живее и твори в Бургас – най-важният град на моята младост. Браво за стоицизма, който проявява!

Радвам се, че я има – с възторг съм от прекрасния език на романите и поезията й, от психоло-гизма на писането й, от рядката й наблюдателност и тънко уловените детайли.

От сърце пожелавам на добър час на новата й книга с миниатюри, фрагменти и есета!

Иван Теофилов

Художествено оформление и корица: Невена Ангелова
Издава: ICU

Меки корици
Формат: 145/215 мм
Страници: 128
Цена: 10 лв
ISBN 978-954-92864-6-5

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Мария Банкова // 9 апр, 2013 //

    Тази книга изпълни с нежност душата ми, напълни очите ми с парещи сълзи, надникнах в дълбоките води на кладенеца и там видях отразени толкова светлини…!Не мога да го опиша подобно на авторката, радвам се, че я открих, не е късно…!

Коментирай