Public Republic Art Studio

Младенци, св. Четиридесет мъченици (9 март)

9 март, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

5651706679_5d9483a571
Снимка: amiefedora

Според традиционните представи това е денят на шарката: празнува се за омилостивяване на болестта и за здраве. Вярва се също така, че на св. 40 мъченици слънцето забива 40 железни шиша в земята и по този начин я затопля, обръща я към лято.

Който работи на Младенци, ще заболее, ще го хване една от трите сестри=сипаници: малката, средната или едрата.

Месят се обредни хлябове – най-малко 40 на брой във всяка къща. Някъде хлябовете са с форма на кукли и са надупчени в горната си част (наричат ги младенци). Прекаждат ги, намазват ги с мед и ги разнасят: първо на кръстника, на бабата, на девера, ако има млада булка. За трапезата се приготвят също боб, пълнени червени чушки и сарми.

На този ден стопаните засяват 40 корена и всичко се хваща. Момите слагат 40 лозови пръчки като мостче през някоя вада и през нощта сънуват за кого ще се омъжат – той ги превежда през мостчето. Вярва се, че за да имат здрав кръст и здрави мишци, мъжете трябва да изпият 40 глътки студена вода и да преглътнат 40 залъка хляб.

Някъде мъжете изпиват и по 40 чашки вино, за да са здрави и да им спори работата през годината. Празнуват имен ден не само Младен и Младенка, а и всички, които нямат определен имен ден през годината. На 11 март именици са Божидар (слав. дар от Бога), Божан, Божил. На 13 март – Никифор (гр. победоносец); 15 март – Емануил (евр. Бог е с нас).

Обредността на Младенци е типичната пролетна обредност, в която се открояват представите за преход и за нарушено равновесие между хтоничното и соларното начало. Схващането на празника като гранична зона във времето и пространството предопределя и вярването, че в тази гранична зона се активизират силите на злото, олицетворени от сипаницата.

Впрочем, почти всички болести в българските представи не случайно имат женски имена: женското начало е в една парадигма с лошото, нечистото, чуждото, смъртта и нощта.

Анимистичните представи за шарката детерминират и ритуалните действия за отстраняването й чрез житната растителна жертва, раздадена на близките. В този пункт на обредността християнството се адаптира към езичеството, давайки количествения определител на жертвоприношението (40). Странно съответствие има и между 40-те мъченици и множеството от белезите, оставяно по лицата на заболелите от сипаница; в традицията обредните хлябове-кукли, равни по брой на мъчениците, са надупчени – като от шарка.

От друга страна, празникът има и продуциращ характер – това е засяването на 40 корена (защото слънцето вече е забило 40 шиша в земята). Гаданията по 40 лозови пръчки с женитбена насоченост също целят да предизвикат плодородието – в социален план. Не случайно девойките сънуват преминаването по мост, над вода: в традицията ни водата винаги е граница, разделяща не само два бряга, но и две състояния. Водата тук е пространствената пропаст, каквато по същество е и самият празник Младенци.

Рубрики: Frontpage · Без категория

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай