Public Republic Art Studio

Баба Марта (1 март)

1 март, 2013 от · Няма коментари

Проф. дфн Томислав Дяков

3948390248_44777240b0_z
Снимка: ze-tina

Според народните вярвания този ден бележи началото на пролетта, както считат в някои краища – на лятото. Празнува се за здраве (всички да са бели-червени) и за плодородие.

Сутринта рано стопанките простират (или закачват) пред домовете червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци: те пазели къщата, да не влезе в нея злото – болести и немотия. Като ги видела, Баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.

Предварително жените усукват бели и червени вълнени конци – мартеници, които завързват или окачват на всеки от семейството. Мартениците трябва да са така усукани, както момите се усукват около момците. Невестите носят мартениците отдясно, момите – отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже – изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

Мартениците пазят човек от уроки и болести; свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел, и след като се свалят, се закачат на разцъфнало (или зелено) дръвче.

Според преданията белият цвят носи дълголетие, а червеният прогонва болестите. При връзването на белите и червени конци се изричат благословии:

Да си червен и здрав,
да остарееш и побелееш
като Стара планина.

В Самоковско свалените мартеници слагат под камък и след девет дни гледат какво има под него: ако има мравки, годината ще е богата с овце; ако буболечките са по-едри, ще има повече едър добитък. В Пловдивско (Яворово) правят и оригинални мартеници от дърво (марти), които изобразяват пиле-лястовичка, което в такт издава звук. С тях обикалят по домовете и пеят песни за настъпващата пролет.

В някои краища на 1 март палят огньове на двора и изгарят сметта, после прескачат жаравата. Другаде запалват метла, обикалят с нея двора, като викат: Вън бълхи, вътре Марта!Някъде наричат седмицата, започваща от 1 март, броените дни по тях гадаят какво ще бъде времето през годината.

Разпространен е широко и гадателният обичай избиране на ден: всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината: ако е слънчев – ще е успешна, ако вали и е лошо времето – ще има трудности.
Празнува имен ден Евдокия (гр. благоволение).
*
Обичаите, с които е свързан 1 март, имат почти изцяло апотропеен характер; освен това са насочени към изпращане на зимата и посрещане на пролетта. Древните корени на тази обредност са свързани с почитането на римския бог Марс, който първоначално е бог на пролетта и растителността, бог – борец срещу студа и зимата; а по-късно и бог на войната.

Така и в нашата традиция се открояват ясно елементи, свързани с изгонването на зимата и посрещане на лятото: чистенето, изгарянето на боклука, прескачането на огъня. Немаловажен е и самият огън (знак на слънцето), който унищожава студа, зимата, нечистотата.
В народните представи пролетта идва с пристигането на Баба Марта.

Нейният образ е двойствен: тя е ту весела, ту сърдита; едновременно и утвърждава, и отрича. В основата на персонажа лежи женското, пораждащо живота начало и в същото време – пак женското, но стихийно, рушащо начало. Всички тези аспекти са в семантична връзка с древния Марс.

Месец март е единственият женски (непостоянен, двойствен) месец, той е месецът на зачатието на пролетта (и земята), която ще роди лятото. Негов знак (знак и на Баба Марта) е мартеницата – символ на пробуждането. Тя също има двузначна стойност, защото е свързана и с култа към слънцето (огъня).

Белият цвят първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата, соларна зона. По-късно, под въздействието на християнската митология, обозначава девствеността и непорочността (белият цвят е цветът на Христос). Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането (женските сватбени носии първоначално са червени).

Окичването с мартеници, задължително за мартенската обредност, по същество е магически ритуален акт: усуканият бял и червен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия, защото те са своеобразен амулет срещу злите сили.

Рубрики: Frontpage · Без категория

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай