Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Евгения Радилова

21 януари, 2013 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Далила – най-новото предизвикателство на Евгения Радилова

Жасмина Тачева разговаря с актрисата

Radilova1

Снимка: Павел Антонов

Здравей, Ени, къде те откриваме? Как минава един твой ден в Ню Йорк?

Здравейте, откривате ме в Ню Йорк – пълен с предизвикателства град. Един ден в Ню Йорк е работа, работа и още малко работа. Но тук, ако работиш здраво, по един или друг начин, шансът ти ще проработи.

Всеки ден съдържа потенциала да се случат най-невероятни неща, често – точно тези, които искаш. Разбира се, има и трудни моменти, но духът на този град те кара да вървиш напред.

Сред последните ми роли са Медея от „Язон и Аргонавтите“. Спектакълът беше част от Летния нюйоркски театрален фестивал (The Summer Stage Festival). Играхме в един от най-големите амфитеатри на града – на огромна сцена, под открито небе. Беше невероятно преживяване.

Изумително щастлива бях, когато спечелих ролята на гостуваща звезда в сериала „Law and Order“ (“Закон и ред”). Този сериал е един от най-големите тук и съм горда, че успях да се преборя със стотиците кандидати за ролята. Снимахме в началото на септември. Аз играх ролята на пакистанка и работата върху акцента беше едно от предизвикателствата на ролята, която получи много добра оценка.

Evgeniya Radilova
Снимка: Павел Антонов

В момента много активно репетираш ролята на Далила в най-новата пиеса на Майя Праматарова „Не минавай по моста“. В края на януари предстои премиера на представлението на onewaytheater.us на сцената на Forth Street Theatre.

Далила никога не пада по гръб – оцелява винаги и при всякакви обстоятелства, дори това да е за сметка на чуждото щастие. Такива ли са свойствата, които трябва да притежава някой, който иска екстремната въртележка на Ню Йорк да го изпрати на върха?

Първо искам да благодаря на Майя за поканата да играя в нейната великолепна пиеса „Не минавай по моста“. Много се радвам, че имам възможността да работя върху тази роля, защото персонажът е колкото близък, толкова и много различен от мен. Аз съм силна в живота и не се предавам лесно.

Tony Naumovski
Снимка: onewaytheater.us – Тони Наумовски на прочита с елементи на представление на “Не минавай по моста” през март 2012г. в Ню Йорк

Изповядвам мотото: Бъди какъвто искаш, прави каквото искаш, но никога не го прави за сметка на някой друг. При Далила е точно обратното. Тя е много борбена, която знае какво иска, но взима от всичко около себе си, за да постигне целта си. В крайна сметка всички се борим за едно и също нещо на този свят, но какво пренебрегваме по пътя към целите си?

Това е големият въпрос. Какво жертваме? Далила жертва любовта си към Сам – в ролята е изключителният актьор и партньор Тони Наумовски. За мен е голям шанс да вникна и разбера как един човек като Далила действа и съществува в съвременния свят, какви са вътрешните й механизми и съм благодарна на режисьора Ставри Карамфилов и на целия екип за процеса, през който преминаваме.

Evgeniya Radilova
Снимка: Павел Антонов

Сигурно е излишно да те питам как се е зародил интересът ти към театъра, но ще задам въпроса така: как реагираха родителите ти, дългогодишната актриса в „Сълза и смях“ Силва Аврамова и режисьорът Петко Радилов, когато научиха, че ти ще продължиш пътя им?

Мисля, че те знаеха преди самата мен, че аз ще тръгна по техния път. Майка ме водеше в театъра от много малка и аз гледах ролите й стотици пъти и всеки път се вълнувах и преживявах. Още тогава сцената ме омагьоса завинаги. Баща ми от своя страна ми показа какво е киното. Аз участвах и помагах в неговите филми. Извадих невероятен късмет.

Благодаря ви! Сестра ми също наследи артистичността на моето семейство и реши да се занимава с фотография. Гордея се с нея, защото е една от най-добрите фотожурналистки на България. Аз съм им дълбоко благодарна и щастлива, че поех по техния път.

През 2009 завършваш най-старата Американска академия за драматични изкуства, AADA, в САЩ, и то с най-високото отличие – наградата“Jehlinger”. Що за преживяване бе престоят ти там? Какво ти даде обучението? Доколкото знам и досега поддържаш връзка с Академията и игра там едно свое представление миналата година.

Когато влязох в Академията, нямах представа колко голямо е това театрално училище. Сред завършилите го през годините студенти – 96 са с номинации за “Оскар”, 240 – за наградите “Еми” и 84 – за наградите “Тони”. Академията беше за мен както велико изживяване, така и трудно изпитание. Невероятна чест беше за мен да получа Наградата на Академията.

Тя ми даде сила и енергия да се боря наравно с американските актьори. Трудно е, защото конкуренцията е огромна. Но пък ние, българите сме много упорити, талантливи и работливи. Аз продължавам да поддържам връзката си с Академията и миналата година изиграхме на една от сцените й представлението, което моята компания, Dare To Speak Productions, продуцира преди две години.

Шоуто се казва “I Plead Gulity“ и е написано по истинския случай на терористичния акт в театралния център на Дубровник в Москва през 2002 година. Щастлива съм да кажа, че представлението имаше голям успех. Играхме го в “Gene Frankle Theatre” и в Българското консулство в Ню Йорк, бяхме поканени да го изиграем и във Вашингтон. Шоуто ще продължава да пътува.

Evgeniya Radilova
Снимка: Павел Антонов

Учила си и в НАТФИЗ. Каква е разликата между методологията на преподаването в Америка и България? Къде се пресичат системитe?

Тук се запознах и имам честта да играя с актьори от цял свят. Различни култури, различни разбирания и различни техники. Това за мен е едно от най-големите богатства на Ню Йорк и Академията.

Там ни запознаха с всички системи, които съществуват, като се започне от бащата на актьорското майсторство Станиславски и великите Брехт, Майснер, Мейерхолд, Стела Адлер, Михаил Чехов, Виола Сполин и много други. Накрая избираш какво от наученото работи най-добре за теб и за конкретната роля.

Какво е чувството да живееш и работиш в Ню Йорк? Изпитваш ли страх понякога или ускорението е такова, че нямаш време да се съсредоточиш само върху една емоция?

Чувството e неописуемо! За мен това е столицата на света. Много е трудно, но не бих го заменила за нищо друго. Страхът е нещо, от което не можеш да избягаш, но е невероятно чувството, когато успееш да го преодолееш. Тук всичко е толкова бързо, че нямаш време за такива мисли…

Участвала си в много нюйоркски постановки на различни театрални трупи, в някои дори си имала и роли с много силен танцов елемент. Има ли тип роли, които най-много ти допадат?

Във всяка една роля има нещо, в което мога да се влюбя. Това е най-прекрасното в нашата професия. Всеки един герой има или няма нещо, което ти притежаваш, и ти, актьорът, имаш възможността или да се усъвършенстваш, или да научиш нещо ново.

Досега съм играла само една роля, построена изцяло върху танац и движение, тъй нареченият физически театър – „Симфония на сенките“ – игра се цял месец в Ню Йорк на Off- Broadway.

Много е важно да не спираш да се грижиш за себе си тук, да си винаги в добра форма. Много хора тук ходят на фитнес, други – на йога, а пък аз танцувам. Това ми дава всичко, от което имам нужда, за да се заредя с нова енергия.

Evgeniya Radilova
Снимка: onewaytheater.us – Евгения Радилова на прочита с елементи на представление на “Не минавай по моста” през март 2012г. в Ню Йорк

Работата с кои творци е оказала най-голямо въздействие върху теб? Кого би искала да срещнеш на сцената отново? Има ли някой, с когото още не си работила, но много би искала?

Работила съм и продължавам да работя с най–разнообразни екипи, с ралични възможности и мнозина от хората, с които съм работила са ми повлияли. От киното – до сцената и Академията. Работила съм с актьори от Бродуей като Джой Франц, Джери Мац, Лорейн Серабиян. Срещала сьм се с личности като Оливър Стоун и Питър Бърд, играла съм пред Деми Мур, Джанет Джексън и мн. други.

С Маришка Харгитей разботих в “Ред и закон”. С много интересни творци ме срещна един филм на ужасите „Horror Con“ с режисьор Скот Нортън и оператор Джим Райтс. Всички те са ми дали по малко от техния талант и са ми помогнали да бъда това, което съм сега. Честта за мен е неповторима и се надявам да ги видя отново на снимачната площадка.

За какво мечтае една млада и красива актриса? Има ли някаква променяща се точка, или има постоянна доминанта? И как се съхранява тя между киното, театъра и различните шоу програми, вкоито участваш?

Една млада актриса мечтае!

Дълги години си свирила на пиано, музиката продължава ли са е важна част от твоя живот?

Пианото… ех! Като погледна назад в детството ми и си припомня, че съм свирила концерти на Бетовен, Шопен и Моцарт, по час и половина, сама пред публика. Бях много добра, но след осми клас оставих пианото, за да се посветя на сцената. Постъпката ми беше на тийнейджър и съжалявам за това, макар че продължавам да свиря. Загубила съм много от техниката, но музикалната култура ще е винаги в мен.

Евгения Радилова произхожда от семейство с четири поколения артисти. В България има роли в театъра, киното и телевизията. Завършва Американската академия за драматични изкуства, където получава престижната награда Charles Jehlinger. Дебютът й на Off-Broadway е с ролите на Булката в “Кървава сватба” (Blood Wedding) и Ансамбъл в “Диббук” (The Dybbuk for Marvell Repertory Theatre). Други появи: I Plead Guilty (Gene Frankle Theatre), Seven Against Thebes (Faux Real Theatre Company), Circus of Circus (House of Yes, 5 nominations for Innovative theatre awards). Участия във филми: “Спартак” (Spartacus (USA Network Productions)), HorrorCon (Yellow Horse Productions), Brooklyn International Film Festival, featured in Trailer), In the Course Of Condemnation (Adrian Szasz, dir.) и др. Участия в телевизията: “Закон и ред” (Law and Order, Elementary)

Премиерата на пиесата на Майя Праматарова “Не минавай по моста”, в която Евгения Радилова изпълнява главната женска роля, ще се състои идната седмица на сцената на Fourth Street Theatre в Ню Йорк. В периода 29-ти януари – 3-ти февруари ще бъдат представени 8 представления на пиесата. За повече информация посетете следния адрес

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Сцена

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Lilia Slavoav // 24 яну, 2013 //

    She is one very talanted and very humble young actress! Break a leg,young lady!

Коментирай