Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Виктор Мъжлеков

17 декември, 2012 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Жасмина Тачева разговаря с Виктор Мъжлеков

Viktor Mazhlekov

Виктор Мъжлеков: “Всеки притежава творчески потенциал”

Purple Stream

Здравей, Виктор, наричаш стила си „астрален постреализъм“ – с какво се характеризира той?

Астралният постреализъм е едно намигване към публиката, това не е нещо, което не взимам на сериозно. Обичам да наричам картините си със причудливи имена, точно така, съвсем спонтанно се появи и името на стила.
Ще опитам да го формулирам все пак.

Астралният постреализъм е моето усещане за светлина, доброта и любов. Във сцените, които рисувам, сънувано и реално се сливат в едно цяло. Смисълът му не е толкова в интелектуалното разбиране на творбата, а във възможността тя да бъде почувствана, да разпали творческата искра във всеки от нас.

Ice Cream Fairy Tale

Използваш много пластове както с маслени бои, така и с молив, а освен материално, платната ти носят и символна многопластовост. Какво изразяват причудливите вселени и същества, населяващи изкуството ти?

Ха ха, каво означават? На този въпрос има толкова отговори, колкото и хора на земята. Оставям на публиката сама да интерпретира световете, които създавам.

Не бих си позволил да огранича въображението на зрителя с моите субективни описания. Както казах преди, дори имената на картините трудно могат да бъдат обяснени и тълкувани.

Каква е ролята на твореца днес?

Да просветява, да повдига както своето ниво на осъзнаване, така и нивото на всички, които го заобикалят. Било е така, ще бъде така и занапред.

Всеки притежава творчески потенциал, целта на осъзнатия творец е го разпали във всички, които се докосват до неговото изкуство.

The Lady with Red Coat

Кога и как откри изкустовото? Какво ти дава то?

Бих заменил думата изкуство с творчество. Защото аз обичам да създавам дори правейки и най-тривиалните неща. Творчеството откри мен, още в най-ранна детска възраст. От тогава даже не съм се замислял как се е получило, просто констатирам един факт.

В момента тече един от най-мащабните ти проекти – „Портали“, включващ конкурс за есе, твоя самостоятелна изложба и анимационен филм. Какво те провокира да го стартираш?

Получи се съвсем спонтанно, първо започнах да рисувам картините, после дойде и желанието да ги видя раздвижени. Намерих сериозно финансиране, една от най-успешните компании за 3D визуализиращ софтуер Chaos Group повярва в мен и потенциала на проекта.

След това се свързах с моя приятел Симеон Сокеров, който има студио за анимация, с него вече имахме успешно сътрудничество. Откъсът „Някъде“ от неговия филм „5 пъти“ е по моя свят. Всички неща се подреждаха с лекота.

После дойде и идеята за конкурса с него исках да дам възможност повече хора да бъдат пряко въвлечени в цялостното преживяване. Просто така е било писано :) ))

The Beginning

Какво би искал участниците да знаят?

Искам да знаят, че всичко това е, за да се забавляваме, за всички ще е много по-забавно, ако не се взимат на сериозно, а просто се отпуснат и напишат нещо, което ги вълнува.

Как си представяш развитието на проекта след приключването на конкурса – каква ще е съдбата на есетата?

Есетата, веднъж написани, вече ще са изпълнили своята функция, а именно да подтикнат към творчество. Всеки от публиката може да прочете есето на всички автори. Ако се появи някаква конкретна идея как още могат да бъдат полезни на другите, ще я реализирам.

Би ли разказал за Artshop7 – как се развива и какви са целите на екипа?

Artshop7 ли? Това е проект, който прекратих преди година. Може би имаш предвид ArtShareOn? Това е място, където професионални творци – живописци, илюстратори, фотографи от цял свят качват изображения на свои творби с много високо качество.

Идеята е всеки, който иска да притежава висококачествена творба на любим автор, да може да я свали свободно и да я ползва за лични цели. Аз споделям опънсорс идеологията и смятам, че тя може да бъде приложена и в сферата на изкуствата.

Glaropitoria

Живееш в Пловдив – как те вдъхновява този град?

Ооо, това е Градът! Енергията на това място хармонира с моята. Много съм щастлив, че имам възможността да пребивавам в един от най-старите действащи градове в света. Пловдив е много красив, елате и ще се убедите.

Как протича един нормален ден на Виктор Мъжлеков?

Ставам, закусвам и почва брейнстормингът. Отдавам се на работата си, независимо какво правя точно в момента. По някое време се сещам, че трябва отново да ям и така до късно вечерта. Това е ритъмът ми почти всеки ден, няма събота, няма неделя.

Сайтът ти, изобщо по-голямата част от интернет присъствието ти е на английски – това важно ли е за един творец в контекста на днешния глобализиран свят?

О да, аз се имам за гражданин на света и съответно бих искал да бъда разбиран от всекиго. Ти сама го каза, глобален свят, трябва да отворим съзнанието си към света и да говорим на неговия език, а именно английския.

Biomatic Sublimation

Но не мислиш да напускаш България?

При мен няма напускане и пристигане, живея там, където ми харесва. Днеска съм в Пловдив, утре може да съм в Ню Йорк. Приемам мястото не като ограничение, а като възможност за нови преживявания.

Какво да очакваме от теб през 2013?

Късометражният Анимиран 3Д филм „PORTALS“. Мисля, че публиката ще остане очарована. Очаквайте подробности съвсем скоро :)

Нови сценарии за нови филми, пожелавам си да имам възможността да работя с голямо световно студио за анимация и да създам пълнометражен Анимиран филм.

Има и планове да създам игра за iPad, имам сценария и концепцията вече.

Ще бъде много интензивна година, това мога да кажа със сигурност! :)

Виктор Мъжлеков е роден 1979 г. в Стара Загора. Нарича стила си астрален постреализъм. Рисува маслените си творби на много слоеве, като по този начин се опитва да постигне ефекта на дълбочина, потъване, плътност и игривост на цвета. Автор е на шест самостоятелни изложби. Живее и твори в Пловдив.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · За творчеството

Етикети: , , , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

Коментирай