Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Емилиян и Станимир Вълеви

5 ноември, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Братята Станимир и Емилиян Вълеви в интервю с Анелия Стоянова

Emilian i Stanimir Vulevi

Знаем, че сте двама братя, млади автори на комикси, художници и писатели. Но ще ни разкажете ли повече за вас и това, с което се занимавате

Емилиян: Аз съм на 24 години. Разказвач на истории. Човек, който следва мечтите си. Отвеждам читателите на пътешествия без граници, споделям мислите и визиите си с тях. В това начинание аз работя заедно с брат ми.

Станимир: Аз съм Станимир Вълев на 27 години. Писането и рисуването са моят начин да изразя всичко, което чувствам и мисля. С брат ми сме като лявата и дясната ръка. Заедно сме във всеки аспект от работата ни – идеи, сценарии, илюстрации, текст и всичко останало.

Какво е преимуществото на комикса пред другите жанрове в изкуството според вас? Къде се крие неговото очарование и въздействие?

Емилиян: Комиксът представя графично последователни събития и действия. Това придава дълбочина, динамика и живот на историята. Дава и изключителна свобода на авторите.

Станимир: Винаги съм твърдял, че едно от най-великите достижения на поп културата е комикса. Това изкуство е замислено като общодостъпно. Уникалната симбиоза между текст и илюстрация.

Сливането им по неповторим начин, взаимното им допълване. До етап, в който случващото се на страниците става пълнокръвно, пулсиращо и живо. За мен най–близкото изкуство до комикса е кинематографията.

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Какво е необходимо, за да бъде един комикс успешен?

Емилиян: Формула няма. Ние разказваме историите, които ни вълнуват и искаме да споделим. Изследваме нови територии, формати и похвати. Търсим непрестанно.

Станимир: Не се стремим да следваме някакъв тренд. Не прекрояваме изкуството си, за да влезе в утвърдени матрици. Разказваме нови и различни истории. Не ограничаваме себе си, изразните ни средства.

Предимно развлекателни или по-скоро нравоучителни са темите, които влагате в своите комикси?

Емилиян: Не слагаме етикети на творбите си. Не казваме кой е добрият и кой е лошият, кое е правилно и кое е грешно. Това би направило историите плоски. Героите ни са многопластови. Оставяме читателите сами да намерят своите послания. Ние поставяме идеи и въпроси, а не даваме готови отговори.

Станимир: Не натрапваме на читателите правила и уроци. При срещата с една увлекателна и вълнуваща история, всеки намира своите собствени отговори.

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Фантазията е добра основа за развитие на една успешна история. Доколко тя присъства в историите, които разказвате? Преплетена с реалността или напълно фантастична?

Емилиян: Автори сме както на изключително реалистични, така и на напълно фантастични истории. Комбинацията между имагинерното и реалното създава един красив контраст.

Станимир: Два свята, които се срещат, оглеждат се един в друг, взаимно подсилват въздействието си върху читателите. Необикновеното, магичното, въображаемото – те са неделима част от изкуството и от живота.

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Българският фолклор намира отражение във вашето творчество чрез мотиви от приказката „Златното момиче”. Какво е отношението ви към родния фолклор? Определяте ли го като подходящ източник на идеи за комикси?

Емилиян: Българският фолклор отдавна намира отражение в нашето творчество. А илюстрации по приказката „ Златното момиче” бяха представени като част от творбите ни в изложбената програма на тазгодишния Балкански фестивал на младите комикс автори в Лесковац, Сърбия.

На същото събитие представихме и комиксите „За Земята и Змията”, „Самодивска Целувка”, „Мостът”. Те също са вдъхновени от прекрасния български фолклор.

Станимир: В „Под Моята Кожа” е включено и представяне на произведенията „Самсон” и „Варколак”. „Варколак” е един поглед отблизо върху Българските легенди, митове, сказания, песни, поверия. Българският фолклор е пленителен, красив, вдъхновяващ.

Факт е, че за родните читатели са по-познати митовете и легендите на древна Гърция, Скандинавският полуостров, както и героите на англо-саксонския фолклор. Българската съкровищница е също толкова вълнуваща и вълшебна.

Ние искаме това богатсво да достигне до колкото е възможно повече хора.

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Първата електронна графична новела у нас – „Под моята кожа”, е ваше творение. Как се роди идеята? Какъв е сюжетът на комикса?

Емилиян: Имахме много вдъхновения във времето и кулминацията е една дълбоко лична и човешка история, разказана по по-различен начин. Ърбън фентъзи драма, с елементи на хорър.

Станимир: Главната героиня Александрия е млада и красива балерина. Многото маски, които носи в живота си, я изправят пред кръстопът. Тя прави своя избор и понася всички последствия.

Стреми ли се човек да надникне „под своята кожа”според вашите наблюдения? Какво ново за себе си би могъл да открие там?

Емилиян: Хората избягват това. Те по-скоро предпочитат да се крият зад думички като „трябва”, а не „искам”. Но всеки рано или късно се изправя пред истината. Не можеш да излъжеш себе си, дори и когато си заблудил всички останали. Когато свали всички маски, човек остава гол, уязвим, но ИСТИНСКИ.

Станимир: Човек може винаги да открива нови аспекти на личността си. Всеки от нас е една отделна Вселена. Необятна, мистериозна, сложна. Винаги има с какво да изненадаме себе си и другите около нас.

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Има ли артисти, които ви вдъхновяват или по някакъв начин са ви повлияли?

Емилиян: Във времето съм се вдъхновявал от различни артисти, от различни сфери на изкуството – комикси, кино, анимация, литература, музика…

Станимир: Всеки артист, чиято работа е оставила следа в съзнанието ми. Ще бъде несправедливо ако изброим само няколко имена.

Намирате ли българският комикс за успешно развиващ се днес и какво още би могло да бъде постигнато в тази насока?

Емилиян: Българският комикс все още се намира в ъндърграунда. В последните няколко години има развитие.

Станимир: Надяваме се тази тенденция да продължи и тази арт форма да заеме своето заслужено място в българската култура.

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Като артисти с международно признание смятате ли, че българинът е достатъчно заинтересован от комикса като жанр на изкуството?

Емилиян: За съжаление, въпреки читателския глад за качествени и интелигентни комикс творби, пазарът на печатните издания не може да задоволи тази потребност. Българската литература като цяло е по-скоро консуматорска, отколкото продуктивна. В жанрово отношение липсва разнообразие.

Станимир: България е държава с традиции в деветото изкуство – комиксът. За да има стойностна литература, трябват смели автори и издатели, както и читатели, които обичат това изкуство.

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Зад гърба ви стоят завиден брой постижения, участия в престижни фестивали и успешно реализирани проекти. Интересно е да разберем обаче, какво предстои за вас сега?

Емилиян: Нови фестивали, нови проекти.

Станимир: Истории, които чакат да бъдат разказани.

Какво е посланието, което бихте отправили към читателите на Public Republic?

Емилиян: Мечтайте смело! Без ограничения!

Станимир: Бъдете себе си!

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Благодаря ви и от сърце пожелавам успешно развитие за напред!

Емилиян: Удоволствието беше изцяло наше!

Станимир: Пожелаваме Ви много успехи и нестихващо вдъхновение!

Emiliyan i Stanimir Vulevi

Ние сме двама братя, художници и писатели. Аз съм Емилиян Вълев, на 24 години. Аз съм Станимир Вълев, на 27 години. Имаме разнообразен стил и винаги работим със собствен почерк. Част от най-известните ни проекти, срещнали огромен читателски интерес са: „Царете на България”( съвместно с вестник „Стандарт” ) и „Звезден Вавилон”, намерил успешна реализация на страниците на списание „Слава”.

Представяли сме своята работа на международни форуми и фестивали- “Балканският Фестивал За Млади Комикс Автори” Лесковац, Сьрбия 2010/2011/2012, Международния Фестивал За Комикси и Карикатура Рикардо Рендон, Колумбия 2011. Работили сме по проект, свързан със серията Assassin’s Creed на Ubisoft, откъдето получихме положителни отзиви за работата си.

През 2011-а година бе премиерата на нашата изцяло авторска графична новела „Под Моята Кожа”. Историите „Под Моята Кожа”, „Самсон”, „Варколак” които са разкрити в книгата, взеха участие в изложбената програма на “Балканският Фестивал За Млади Комикс Автори” Лесковац, Сърбия 2011.

През месец юли 2011-а година, гостувахме в българското списание за дигитални изкуства “BG Art Class”. През месец октомври 2011-а година на страниците на сръбското списание “Parabellum” 02 бе публикуван нашият комикс “SMS, Lies and Video”.

В изданието на организацията на сръбските комикс автори и фенове се представят едни от най-големите имена и нови гласове на Балканската комикс сцена. За нас е чест да бъдем сред най-големите автори на Балканите.

В изложбената програма на “Балканският Фестивал За Млади Комикс Автори” Лесковац, Сърбия 2012, взехме участие със своите комикси “Blood and Snow”, “The Earth and The Snake”, “Samodiva’s Kiss”, “There Is No Busyness Like Showbusiness”, “The Thirst”, “In The Mood”, “The Bridge” и черно-бели илюстрации по мотиви от българската народна приказка Златното момиче.

Ние сме първите чужди автори в румънското комикс списание COMICS Issue 11. Комиксът който представяме в изданието е “The Thirst”. Комиксът можете да прочетете тук. Успешното ни сътрудничество с нашите талантливи румънски колеги продължава и в COMICS брой 12. В броя е представена нашата история “In The Mood”.

В периода 21-23 Септември 2012, се проведе 22-ят SALONUL INTERNATIONAL AL BENZII DESENATE (Международният Салон на Комикс Изкуствата), Констанца, Румъния. Част от изложбената програма на фестивала бе нашият комикс “The Thirst”.

На събитието бе и премиерата на “Comics” №12.
Каним Ви да прочетете “In The Mood” и “Comics” №12 тук.
Каним Ви да разгледате нашия блог.

Трейлър на „Под Моята Кожа”.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай