Public Republic Art Studio

Чезаре Павезе, 3

5 ноември, 2012 от · Няма коментари

Ги Гофет

Превод: Аксиния Михайлова


Снимка: jenny downing

Притчите винаги започват отначало
и блудният син се завръща в родния край
без да бърза и без багаж защото е пораснал
опознал жените и уморените му очи
са изгубили нишката на живота
А нощем хълмът остава да спи под клепача
но сърце не му дава да го събуди защото знае
че нищо не ще измие кръвта под лозата
на първите щастливи дни
до стопанина на дома.

Първата електронна публикация на текста е в Public Republic

Guy_cuisine

Ги Гофет, поет, романист и есеист, е роден на 18 април 1947 година в Жамоан, област Гом, в най-южната част на Белгия. Детството и юношеството му в провинцията, между две граници – френската и люксембургската – слагат траен отпечатък върху цялото му творчество, а неистовото желание за свобода и удоволствието от това да прекосява всички граници, всички усещания, го правят номад по дух завинаги.

Преподавател, печатар,издател, книжар, писател – непрестанно привличан от другото, непознатото, предизвикателството и риска.

През 1969 г. излиза първата му стихосбирка Червено всекидневие. От 1980 до 1987 г. се занимава с издателска дейност – основава списание Триъгълник и издателство Апрантипограф, където върху луксозна хартия и в ограничен тираж публикува малки, ръчно изработени книжки, върху чиито корици могат да се видят имената на Умберто Саба, Пол дьо Ру и Мишел Бютор.

Напуска образованието, работи известно време като книжар, след което изоставя и това си занимание и започва да пътува: Югославия, Квебек, Румъния.

Понастоящем живее в Париж и работи като рецензент в издателство Галимар, където са публикувани и по-голяма част от неговите книги.

Автор е на над тридесет поетични книги, романи, сборници с разкази и есета. Познат е на българската публика с Верлен от Ардените, роден от дъжда (Нов Златорог, 2004) и романа С лято около шията (Колибри, 2006). Книгите му са преведени на повече от 35 езика.

Носител на множество литературни награди сред които: Маларме (1989), Морис Карем (Брюксел, 1992), Наградата Анри Мондор на Френската академия (1992), Голямата награда за поезия на Френската академия (1991), Виктор Росел (2006), Марсел Паньол (2006), а през 2010 г. му бе присъдена и най-престижната литературна награда във Франция Гонкур за поезия за цялостно творчество.

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай