Public Republic Art Studio

13 октомври 2012, събота

14 октомври, 2012 от · 7 Коментара

Елена Кадийска

Изхлузвам се от леглото като истинско гущерче – леко, безшумно, апатично. Знам какво ми предстои, но давам приоритет на мързела. Отпочинала съм достатъчно, спах сравнително спокойно, но фактът, че нямам служебни ангажименти ме кара да се чувствам едва ли не наказана с това ставане под час.

Всъщност съм си го решила сама. Имам достатъчно време докато дойде приятелката ми, но се опитвам да съм дисциплинирана. Да не губя форма… Права си, мила моя – шегувам се със самата себе си.Весело ми е, защото ще има с кой да си поговоря, да се посмея, да направя нещо вкусно за ядене.

Да сготвиш една порция е прахосничество на време, продукти, ентусиазъм и в крайна сметка не може да се получи оная вкуснотия, която ти осигуряват няколкото порции. Все чакам някой да дойде, за да се поглезя като сготвя някое предпочитано от мен ястие. Днес няма да е така – днес ще изпълнявам желанията на Мария. Тя няма удобствата, които са нужни, за да се направи един хубав български спаначник и затова ще го направим при мен.

Корите и яйцата са от нея, така че, не ми остава нищо друго,освен да приготвя спанака и да я чакам. Тя не закъснява. (Корите са български. Купуваме ги от румънски магазин, което винаги ме кара да се замислям използваме ли ние, българите, всички възможности за трудова заетост?)

Баницата стана бързо и лесно, сложихме я да се пече, но не спряхме да си говорим за световната слава на болонезката кухня. Разказвам като приказка за богатите и силни навремето благородни семейства в града, които са се състезавали помежду си, за да имат най-добрите готвачи в дворовете си. Кулинарната традиция тук е тясно свързана с Университета. Многообразието от студенти и преподаватели от различни народности обогатява гастрономическата култура и налага една добра организация за снабдяване с хранителни продукти в Болоня.

През 13 век тук има 150 ресторанта и 50 хотела, които са снабдявани не само от плодородните покрайнини на града, но и от по-далечни места. За тази цел са използвани корабите, които плават по каналите, свързващи големия град с река По, а оттам и с Адриатическо море. Болонската кухня, както емилианската въобще, е известна с голямото си разнообразие и изобилие. Типичните ястия са с месо или от тесто с яйца, така наречената италианска паста.

Особено са известни и много вкусни мортаделата (за която в България научихме от един филм със София Лорен), тортелините, лазанята и рагуто – сос, използван за овкусяване на талятелите.

Легендата разказва, че тортелините били моделирани като пъпа на Венера, а талятелите били създадени по подобие на дългите руси коси на Лукреция Борджия по повод сватбата й с Дукът на Ферара. Италианската гастрономическа Академия и Асоциацията ‘’Братство наТортелините’’ са лицензирали няколко официални рецепти в Търговската камера на Болоня. Това са талятелите – като нашата юфка, тортелините, плънката им, болонезкото рагу – сос с месо, сиренето чертозино – правено по рецепта на монаси в манастири, зелената лазаня (тази си правим обикновено, защото Мария е вегетарианка, а и аз предпочитам постни ястия), мус от мортадела, желирано пиле или петел, кюфтета по болонезки и специалитет от различни меса, наденички, дробчета, изпържени и овкусени заедно.

Изобщо добре се хранят жителите на Болоня. Не сме опитали всичко, но Мария искаше да я запозная с всичко любопитно, което съм прочела от книгите в музея за болонезката кухня… Баницата вече е готова. Малко да се отвърне от печенето и ще видим как се храним ние, дето не сме болонезки по рождение.

Мария се е приготвила да я яде с айран. Аз изобщо не употребявам заместители и днес съм решила да се зарадвам. Баницата ще ям с голяма чаша липов чай – българска кухня. Не броим кой колко парчета е изял, разказваме си вицове и се смеем, но не ни е много весело. В такива моменти отбягваме да споделяме чувствата си, защото знаем колко близо до клепачите са сълзите ни.

Компания ни прави гласът на Тони Димитрова. “Ах, морето…” Морето, животът, песните, болката… Сега ще си направим и по едно турско кафе (моя рецепта за жени на моя възраст…). Няма кой да види обърнатите чашки и добре – кой знае колко тайни ще излязат наяве от измъчените ни женски сърца!

- Да сложим по малко коняче в кафето, а?
– Ами да сложим.

… Може да отпусне клупът около сърцето… Мария излезе на балкона да си изпие кафето с цигара, а аз се зарових в библиотеката да търся кой знае какво… Май не ни подейства добре този коняк! А беше малко – по няколко капки. Може би ни се е насъбрала повече тъга.

Изтрихме си очите тайно една от друга и излязохме да се поразходим. Малко да ни се проветрят главите, да изсъхне влагата по очите и да изпратя гостенката си до автобуса. А денят беше хубав – топъл, слънчев. С това усещане за топлина съм все още… И виж ти – през целия ден не се сетихме, че днес е събота!

Предпоследният ден от седмицата, в който можеше да ме връхлети онова голямо, дето все го чакам, и чакам, и се надявам… Въпреки…

Абе хубава събота изживяхме днес с Мария!

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

7 Kоментара за сега ↓

 • www.hotel-guide.ne.jp // 4 мар, 2017 //

  No Youtube SBT também tem canelura ostensivo da fabulação que possuem os vídeos dos capítulos completos com o intuito de assistir Carinha desde Criancinha na completude também em rede.

 • arreglo florales japoneses // 16 апр, 2017 //

  Introducir tres piedras en los recipientes rectangulares de vidrio para comenzar
  a armar nuestro Arreglo Floral con piedras.

 • clash royale decks arena 8 // 15 юни, 2017 //

  Sei schlauer als sie indem du unseren Hack benutzt um kostenlos an Juwelen und Gold zu
  gelangen und dominiere jeden Kampf.

 • Www7A.Biglobe.Ne.Jp // 8 юли, 2017 //

  Oi lá Que pergunta rápida do completamente off-topic.
  Você sabe como tornar seu site móvel amigável? Meu site parece estranho quando visualização do meu
  apple iphone. Estou a tentar encontrar um tema ou plugin que pode ser capaz de correto
  isto problema . Se você tiver qualquer sugestões , por favor, compartilhe.
  Com agradecimentos !

 • read someone // 17 юли, 2017 //

  I’m honored to get a call coming from a friend immediately he found out the important recommendations shared in your site.

  Going through your blog posting is a real excellent experience.
  Many thanks for considering readers much like me, and I would like for you the best of success as being
  a professional in this field.

 • Nathaniel // 24 авг, 2017 //

  Así ayudamos a nuestras parejas a expresar más su amor por nosotras, y les damos
  motivos para querernos más.

 • Lector De Huella Digital Usb Microsoft // 19 сеп, 2017 //

  Se entrega listo para la conexión para abrepuertas convencionales
  con tensión de doce V., Con Focus Picture Gallery se puede guardar con la huella
  dactilar todas aquellas fotografías y vídeos que el usuario
  no desea que sean vistos por el resto.

Коментирай