Public Republic Art Studio

11 октомври 2012, четвъртък

12 октомври, 2012 от · Няма коментари

Елена Кадийска

Добре дошло, утро! Днес ние двете с моята изповедничка няма да се разделяме. Ще се разхождаме, ще си говорим, ще мълчим, но ще бъдем заедно през целия ден. Днес нямам дежурство, но ще отидем в музея. Искам да й покажа една много интересна изложба. Може би ще я почувства близка, защото се отнася за част от една книга, която изтъкнатият френски художник Анри Матис е създал през 1947 година.

… Роден през 1869 година в богато семейство, младият Матис е изпратен да учи право. Едно непредвидено посещение на изложба на френски класици обаче насочва съдбата му в друга посока. Той разбира, че е открил ‘’един рай’’ – по негови думи. В началото на артистичната си практика следва академичните традиции на френските майстори. Запознанството му с по-младия Пикасо, търсенията и близките им интереси, творческата конкуренция между двамата художници привличат и други млади творци към тях и така се създава модерният кръг на фовистите.

Фовизмът като течение просъществува от първите години на 20 век до 1916 – 1918 година. Завръщайки се към традиционализма, Матис създава много картини, скулптури, графики. Пътува по целия свят, където оставя свои творби, които сега са гордост на галерии и музеи за модерно изкуство…

Ето ни сега и нас двете, дошли тук, за да се порадваме на колажите, които гостуват в нашия музей. Своята книга Матис създава, вдъхновен от цирка, от театъра, от танца и от модерния по това време музикален стил ”джаз”. Може би е нужно повече въображение, за да се видят всички наименовани фигури, но контактът с тези весели, ярки, игриви цветове, взети направо от природата, е истинска радост за очите.

Експресивните, ярки цветове, които са характерни за фовизма, остават водещи в картините на Матис. Може би затова не можем да се задържим дълго пред един колаж, но пък непрекъснато се връщаме, за да го видим отново. Книгата включва около 100 произведения – по думите на автора ”рисувани с ножица”, но в тази изложба гостуват 38.

Цирк, Господин Лойал, Клоун, Конят, Кошмарът на белия слон… По-малко абстрактни са Каубоят, Жени, Сърцето… Вниманието ни привлича и Аквариума – такава игра на синьо, жълто, зелено, червено… А Танцьорът? Той не танцува – той лети между звездите! Те го следват и греят с неговата радост!…

Последните години от живота си художникът посвещава на техниката на декоративната импровизирана ритмика с хартия. През 1950 година получава Голямата награда на 25-тото биенале за живопис във Венеция. Напуща нашия свят през 1954 година в Ница…

Колко много удоволствие ни донесе това посещение! Сега ще поседим на пейка в двора на музея безмълвни, за да си припомним някои моменти, а след това ще се приберем, за да опишем всичко, което видяхме. Сигурна съм, че моята спътничка в тази интересна разходка ще има нужда от доста време, за да запамети голямото количество информация, с което я затрупах. Ще й дам почивка, но след като видя записани преживяванията ни от този хубав октомврийски четвъртък.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай