Public Republic Art Studio

Хайку-спектакълът “Безопасни игли” в Москва, Петър Чухов – с награди

12 октомври, 2012 от · Няма коментари

Petar Tchouhov
Снимки: Андрей Ларионов

На 29 септември поетът Петър Чухов и актрисата Мая Кисьова представиха в Москва мултимедийния хайку-спектакъл БЕЗОПАСНИ ИГЛИ / SAFETY PINS / АНГЛИЙСКИЕ БУЛАВКИ / 安全ピン по покана на Организационния комитет на V Международен конкурс за хайку на руски език – haiku5.ru.

Поводът беше приятен и изненадващ – Петър Чухов бе отличен с 4 награди в конкурса, в който се състезаваха 2 270 хайку на творци от много страни. Той зае 3 място в раздел “сенрю”, стана призьор в раздели “традиционно хайку” и “съвременно хайку” и дипломант в раздел “сенрю”.

Maya Kisjova

8-членното жури от авторитетни японисти и литератори отбеляза развитието на конкурса, растящото му художествено ниво и привличането на все повече участници от цял свят, които пишат хайку на руски език.

Лауреатите бяха приветствани от съветника в Посолството на Япония в Русия г-н Йосуко Кусакабе от името на Московския отдел на Japan Foundation. Празничната атмосфера бе допълнена и от демонстрации на икебана.

Maya Kosjova

Мултимедийният хайку-спектакъл „БЕЗОПАСНИ ИГЛИ“ бе приет с голям интерес от аудиторията. Той се играе вече втори сезон като свободен проект под патронажа на Посолството на Япония в България, а за гостуването му в Москва помогнаха както усилията на организаторите на конкурса, известните руски хайджини Натали Леви и Дмитрий Кудря, така и екипът на Българския културен институт, начело с неговия директор г-жа Буряна Ангелакиева, които за броени дни, извън утвърдената месеци предварително своя официална програма, успяха да осигурят пътуването на Петър и Мая.

Сборникът с хайку „Безопасни игли“ на Петър Чухов, на основата на която е изграден спектакълът, излезе в началото на тази година в Ирландия, предстои издаването му в Русия и САЩ.

Поредното представяне на хайку-спектакъла „БЕЗОПАСНИ ИГЛИ“ в София ще бъде на 15 октомври (понеделник) от 19 ч. в Театралната зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

А ето и наградените стихове на Петър Чухов:

3-то място в категория „сенрю“:
наконец-то
она делится хоть чем-то…
летний грипп
най-после
тя споделя нещо…
летен грип

Приз за най-добро хайку в категория „традиционно хайку“:
зимнее небо
целый лес
рождественских елей

зимно небе
цялата гора
в коледни елхи

Приз за най-добро хайку в категория „съвременно хайку“:
зимняя ночь
волчий вой
из детской книжки

зимна нощ
вой на вълк
от детската книжка

Диплом в категория „сенрю“:
полнолуние
вместе со мною не спит
моя язва

пълнолуние
будува с мен
и язвата

Резултатите от конкурса можете да намерите тук: http://haiku5.ru/

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай