Public Republic Art Studio

Български психар или психо по български

13 октомври, 2012 от · 1 Коментар

Издателство Колибри представи преди дни дебютния роман на Андрей Велков „Български психар“. Описан като българската версия на „Бригада“, която среща балканския вариант на „Две димящи дула“ и „Трейнспотинг“ този роман няма как да не предизвика интерес или поне умерено любопитство.

bg-psihar-cover

Рядко български автор твори именно в такъв стил, така че определено „Български психар“ е някакво положително събитие на книжния пазар. 260-те страници на книгата са облечени в удобна мека лъскава корица, от която ни гледат четири лоши момчета, едно с бухалка, други с мачете и пистолети.

Действието започва директно с екшън без въведение, така че романът ни грабва от първата страница.

Главите са разделени на любимите на всички периоди – казарма, студентски години, екшън, наркотици, секс. Авторът е засегнал по част от периода и бита на всеки един набор от 70-те и 80-те години, сиреч: бедност, режим, мизерия, мутри.

Историята е увлекателна, макар и много изолирана от действителността. Обикновено където има банди, мутри и насилие има и огромно присъствие на полиция. В този роман органите на реда участват епизодично под формата на чадър, но само споменати, колкото да не е без хич.

Страниците са изпълнени с лош уличен език, не до там коректен диалект и сленг, но пък определено има и доста бисери и лафчета, които оценяваме високо. На места малко дразнят повторения от рода на изброяване (разбирай силно натъртване) на дадена марка бира, но пък това са бели кахъри.

Интересно решение са и трите финала на романа: футуристичен, апокалиптичен и футуристично-апокалиптичен. Признавам си, че това повече ми хареса, отколкото разочарова.„Български психар“ е пример за това как и без една литература да е висока може да се чете лесно и приятно, и да е събитие на пазара.

Васил Койнарев

Техническа информация:
Формат: 13/20
Страници: 264
Мека корица
Тегло: 280 гр.
Цена: 14.00 лв.
ISBN: 978-619-150-072-7

Рубрики: Frontpage · Tворчество · За творчеството

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Иван Богданов // 16 окт, 2012 //

    Непалско кукри е това на корицата. И има доста важно участие /а и описание/ в книгата. Толкова сте прочели книгата изобщо.
    Ама ще се срещнете с Непалеца!

Коментирай