Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Мирела Братова

1 октомври, 2012 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на София Папазова с модната дизайнерка Мирела Братова

Mirella-Shishman-500px-22.08.10 01

Какво Ви поведе от екологията към модата?

Може би, стремежът към съхранение на естествената красота – както в природата, така и при човека. Тя ни е нужна, независимо дали напълно го осъзнаваме или не. Така е и с дрехата. Мисля, че трябва да се носи с приятното усещане за свобода и непринуденост.

За моя радост, с интензивното развитие на технологиите се засилва и интересът към така наречените „чисти“ производства – на енергия, храни, платове и всякакви други материали.

За мен, като еколог, изборът да работя само с естествени материи, особено с невероятно красивата коприна, беше както и естетическо удоволствие, така и голямо изпитание. В условията на стесняващ се световен пазар на естествените тъкани, успях да организирам в България изработване на плат от коприна, и съчетание на лен с коприна. Ще съм щастлива, ако у нас се възроди бубарството, възстанови се отглеждането на лен и производството на копринени и ленени прежди.

PANO2 F 500 copy

Защо сте се отказали от дизайна и производството на детски облекла? Нямате ли желание да съчетавате детска с дамска модна линия? Работили ли сте някога върху мъжки облекла?

Винаги се радвам да изработя детска дреха. Моите приятели го знаят добре. За съжаление, материите с които работя са твърде скъпи за едно детско облекло. Но за сватби, балове и други официални случаи, съм правила дрехи за деца, подобни на моделите за дами, които предизвикват голяма радост у малките госпожици.

Приемала съм поръчки за модели и изработка на мъжки облекла само като сценични костюми, но се случва и мъже да искат ризи, които да са в съчетание с облеклото на тяхната дама и тогава двойката изглежда наистина хармонична.

PANO 1 F 500 copy

Защо създавате само облекла за ежедневието? Изкушавали ли сте се от дизайна на официални рокли, булчински и абитуриентски?

Често границата между ежедневно и официално облекло е условна. Разработвам основна линия за колекцията за даден сезон, която се допълва и развива до появата на следващата. Не ми е интересно да виждам изработването на познати за мен модели, стимулира ме новото и различното.

В много случаи някои облекла се правят само в една до няколко бройки, или в различни цветови комбинации. Така те стават специални за клиентите, особено ако са изработени от коприни и определя носенето им на официални събития. Знае се колко важно е за жената да привлича вниманието и дрехата играе огромна роля за това.

Имам доста клиенти, които си поръчват облекла за сватби и абитуриентски балове, но това са жени, които харесват моя стил и искат носят дрехата и след събитието. Не ме привлича правенето на дреха, която ще се носи един единствен път. Особено при днешната икономическа ситуация. Това дори не е и „екологично“, казано с лека усмивка.

PANO 3 F 500 copy

Изнасяте облеклата с марката „Мирела Братова“ в САЩ, Чехия и Англия. Имате магазин и в София и Плевен. Каква е разликата между жените по тези места? Имате ли наблюдение върху техния стил, вкус към модата и начин на живот?

Изключително интересно и вълнуващо беше да установя, че жените в България и по света, които харесват стилът на дрехите ми, са горе-долу от едни и същи професионални среди. Става дума главно за артисти, музиканти, художници, университетски преподаватели, но също така и лекари, юристи, бизнес –дами. Това се и хора, които не искат да се подчиняват на налагания от големите модни централи стил на обличане.

В чужбина много се впечатляват от материите, които са изтъкани на френски станове за коприна от 30-те години на миналия век и багрени на малки партиди, също така и от качеството на изработка, получавано от цялостното ушиване на дрехата от един шивач, което е уникално за днешните производствени стандарти. Тези, които разберат това, се чувстват наистина специални, оценяват положеният ни труд и остават клиенти за години наред. Тази реклама за България е голямата ми радост, която ме зарежда с творческа енергия.

България преживява трудни времена. Поради тази причина изключително много уважавам българските си клиенти. Мисля, че след големият бум на моловете и идването на големите търговски марки, има възвръщане на доверието в българския производител. Все повече клиентки от магазина ми в София се интересуват от вида на тъканите, процеса на изработка, наясно са със световните тенденции, живели са или са посетили различни места по света и разбират стойността на продукта, който получават.

PANO 4 F 500 copy

Естествени тъкани, природни и пастелни цветове, ясна, изчистена и практична кройка. Това ли е визията на „Мирела Братова“? Как я създадохте? Да очакваме ли изненадващи и по-различни колекции?

Да, земните тонове винаги са ме привличали и обичам да си играя с тази цветова палитра, още повече че напълно прилягат на естествените тъкани, с които работя. Въпреки това, във всяка колекция имам и облекла с по-ярък цветен акцент, който подчертава уникалните оптични свойства на коприната. Кройката пък в голяма степен се определя и от материала. Добрата дреха трябва да прикрива несъвършенствата и да подчертава красивите форми на тялото, според мен.

Винаги ме е привличала модата от 20-те и 30-те години на миналия век, стилът сецесион, картините на Алфонс Муха и Густав Климт, геният на Салвадор Дали, естетиката на хипи движението, дизайнери като Жан-Пол Готие и Кристиан Лакроа. Всичко това преминава през любовта ми към българската природа и създава визия, която отразява това което съм.

Имах щастието още в началото на моето развитие като дизайнер да правя това, което обичам, без да се съобразявам с модата на деня. Още по-щастлива съм, че успявам да правя това и сега. Жените, които харесват моя стил, не ги възприемам като клиенти, а по-скоро като съмишленици.

Всяка моя колекция е вдъхновена от лични преживявания, като например хубава книга, филм, картини, посещение на интересни места в България и по света. Предизвикателство за мен е очакването от моите почитателки да представям винаги нещо ново, запазвайки собствения си стил.

PANO 5 F 500 copy

Какво според Вас е мястото на аксесоарите в цялостния облик на една дама?

Обичам аксесоарите, които придават необходимата завършеност на дадено облекло. Както подбирам аксесоари, които да са в хармония с дрехата, така и понякога се вдъхновявам от красиво колие, обици, пръстени, шапка за създаване на нова дреха. Понякога дребен неподходящ детайл може да развали облика на иначе доброто облекло.

PANO 6 F 500 copy

Какви хора влизат в магазините Ви? Имате ли дългогодишни клиенти? Как се печели един постоянен клиент?

Влизат най-различни хора. Посещават ни жени, които се обличат отдавна в подобен стил, млади момичета, в търсене на собствения си облик, дами, които искат нова по-артистична визия, други които са привлечени от съчетанието на свободни дрехи и естествени материи, жени, за които е облекчение да сменят наложеното от професионалните им задължения бизнес облекло.

Разбира се, имаме и дългогодишни клиенти, които са доказателство за качеството на предлаганите дрехи. Материите ни са доста трайни и дори дами, които имат добре запазени облекла от предишни колекции, непрекъснато се изкушават от новите модели. Но не всичко е само в качеството на облеклата. Отнасяме се към клиентите си с уважение и внимание, за да могат да се почувстват специални, каквито всъщност са.

PANO 7 F 500 copy

Разкажете ни малко повече за пътя на вашата собствена материя, за създаването й и изработката! Това според мен е уникалено преимущество за един модна марка. Така ли е?

Всичко започна преди тринайсет години, когато се срещнах със едно семейство, което беше запазило през социалистическите години, няколко механични френски станове за коприна, закупени през 30-те години на миналия век. Решихме да експериментираме с няколко вида копринен плат и съчетание на коприна с други естествени нишки.

Не е трудно да си представите как се работи на принципа „опит-грешка“. Изпитанията бяха много, но те ни научиха как се получава добрата материя. Сега процесът започва от закупуването на сурова копринената нишка, следват подготовката за зареждането на основата за тъкане, прокарване на всяка нишка през тънките уши на т.н. нищелки на стана и слепване то им за началото на барабана, на който се навива изтъканият плат.

Всички тези процеси са ръчни и вече няма друг в България, който да може да го прави. След изтъкаването, което трябва да се наблюдава непрекъсното от човек, платът се изварява, стабилизира се и е готов за багрене. Тъй като това става на малки партиди, това ми дава възможност да получавам много различни цветове и нюанси за различните поръчки на облекла. Така недостатъкът се превръща в предимство.

Дори неравномерностите на текстурата е търсен ефект, който говори за ръчна изработка и се цени особено в чужбина. След ушиването, всяка една дреха се пере, преди да се подготви за продажба, за да се предотврати евентуалното свиване след изпиране от клиента. Интересна подробност е, че получаваните по този начин копринени тъкани са били толкова здрави, че са се използвали за крилата на първите самолети и дълго време като плат за парашути.

Да, така произвежданите материи са примущество за моята марка, стига да се разбере от клиентите. Затова в магазините винаги се обясняват специфичните характеристики на предлаганите платове. Всъщност, докато не пипнат тъканта, хората не могат да разберат истинската и уникалност. А това не става със стандартна реклама. Освен това определението „уникално“ отдавна се приема с подозрение в свят на високопроизводителни технологии.

PANO 8 500

Вие не участвате в модни ревюта и събития в България. Споделяте, че тези прояви задоволяват личната суета на българските дизайнери и имат нищожен търговки успех. Тогава как популяризирате и продавате марката „Мирела Братова“?

У нас като форма на модно представяне се приема основно дефилето по специално оформен и осветен подиум обхождан от професионални модели и в присъствието на така наречените VIP персони, които много често нямат никакво отношение към събитието, освен повода да ги снимат за телевизионния репортаж. Всичко това струва доста пари, разбира се, и ако някоя голяма марка иска да представи продукцията си – това е начинът.

По света малките дизайнерски фирми участват в добре организирани изложения, на които представят своите концепции, главно пред собствениците на бутици от цялата страна, с които се осъществяват търговски контакти. Тази форма на обмен на информация е достъпна като цена и наистина работеща. В България това не съществува на практика.

Аз все още предпочитам старият подход – магазинът ми в центъра на София е витрина на моята работа, където се старая да радвам постоянните си клиенти и да печеля нови с оригинален дизайн и качество на изработка. Всъщност с всичките си клиенти в чужбина съм имала първоначален личен контакт. Сега приемам поръчки за колекции, които не виждали, от различни части на света, благодарение на това, че познават моя стил и знаят, че се стремя винаги да създавам нещо ново.

PANO 9 500

Какво е мнението Ви за нивото на модата в България, за качеството на модните продукти? Каква е конкуренцията и имаме ли висша мода тук?

Модата в света от доста време показва тенденция към унифициране, като България не е изключение. За мен става все по-трудно да различавам различните дизайнерски къщи по представяните от тях колекции. Тъжно е, че емблематични световни дизайнери, на които съм се възхищавала заради оригиналните им идеи, фалираха като собствена марка.

Нещо обаче ме кара да си мисля, че това е обратим процес. След бумът, предизвикан от изнасянето на производствата на модни продукти в Китай, идва пренасищането и обезценяване на тяхната стойност. Все повече ще започне да се цени специфичния дизайн и качествената изработка на малките местни производители, които имат възможността да развиват по-свободно творческите си решения.

Да, има и други дизайнери в България, които работят в подобен на моя моден стил, което е много добре, защото конкуренцията винаги е стимулираща. Искрено се радвам, когато видя нещо добро и различно в модните магазини в България.

Скептична съм по отношение на съществуването на висша мода у нас. За мен това понятие предполага освен изключително оригинален дизайн и материали, и изцяло ръчна изработка от много добри професионални конструктори и шивачи, за да се получи едно, защо да не го наречем така, произведение на изкуството. Мисля че в това отношение, у нас все още се правят доста компромиси.

PANO 10 F 500 copy

За край на нашия разговор какво бихте пожелали на съвременната жена?

Да се опита да разбере себе си, за да може естествено да избере стилът, който и подхожда най-добре, да се слее с него и да се получи едно хармонично цяло. Модната линия в момента няма абсолютно никакво значение. Дрехата има толкова години история, а е толкова вълнуващо да странстваш назад във времето за да осъществиш завръщане в бъдещето!

PANO 11 F 500 copy

Мирела Братова е родена през 1964г. в гр. Русе.
Завършила е Лесотехническия Университет в София през 1987г., специалност „Екология и опазване на околната среда“.
Завършва курс по Моден дизайн през 1992г.
През 1993г. Създава фирма за дизайн и производство на детски облекла.
През 1996г. е основана фирмата за дизайн, производство и търговия на дамски облекла и аксесоари „Мирела Братова“ ООД.
От 2001г. фирмата изнася собствените си облекла първо в САЩ, а след това в Чехия- Прага и Англия-Лондон
От 1999г. фирмата с дизайнер Мирела Братова започва да разработва и създава в България свой собствен плат по стара френска технология, отначало само коприна, впоследствие и съчетание на лен с коприна, който е уникален за България и света, от който се изработват преобладаващата част от облеклата, създадавани от Мирела.

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Петрана // 13 мар, 2018 //

    Браво Мирела-на това .което правиш -

Коментирай