Public Republic Art Studio

Михаела Генева: “На ценителите на изкуството бих благодарила, защото без техните очи и усмивки, това, което правим, няма да има стойност”

14 октомври, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Виолета Петкова с дизайнерката Михаела Генева

Mihaela Geneva

Здравей, Михаела! Къде те откриваме в момента?

Здравейте, откривате ме в ателието ми – казано на български, работилницата, където прекарвам по-голямата част от денонощието. Сега работя една закачалка и едно столче, които са поръчани за подарък, и бързам да ги завърша навреме.

Макар че обичам да работя нощем, специално за рисуването върху дървото трябва да използвам дневната светлина, за да мога да виждам истинските цветове, иначе става много трудно да се уцели хармонията.

mishkahomedecor

Как прекара горещото лято? Остана ли ти време за почивка?

Горещото лято си го прекарах пак в работа. Исках да довърша столчетата, които си бях набелязала, и да направя проекта от няколко закачалки, който в момента изпълнявам. Успях да отида на море за 2 седмици. Бях на къмпинг в гората . Беше много хубаво и ми се искаше да е за по-дълго, но няма как. Други години изкарвам по-купонджийски, но тази явно имах нужда от нещо по-леко и релаксиращо.

Работиш за себе си – за реализирането на собствените си идеи и проекти. Разкажи ни как протича един обикновен работен ден.

Да, работя за себе си. За съжаление е трудно да удовлетворя такъв взискателен шеф като мен, все не съм доволна и все си мисля, че е можело по-добре. Имам много неща, които са ми в главата, и искам да започна работа по тях, но трябва да си налагам да изчаквам с тях, защото иначе няма как да завърша вече започнатите. Записвам си идеи и фрагменти, нахвърлам скици и записки и оставям да чакат.

mishkahomedecor

mishkahomedecor

Денят ми започва рано сутринта с кафе и 2 филийки. Набързо хапвам и пийвам кафето, и докато правя това, проверявам новините и пощата си. След това се почва дългият ден, който отлита като миг. Работя най –малко по 10 часа на ден. И накрая съм доста уморена и поспалива. Обичам да си пусна хубав филм или да почета книга. Така си почивам. За излизане мога да отделя малко време през седмицата, а и това ме изморява допълнително.

Казваш, че всичко е започнало от изненадата по повод рождения ден на майка ти. Кой е най-ценният подарък, който можем да направим в днешно време на любим човек?

За мен най-ценният подарък е този на уважението, приятелството и обичта. Ако решим, давайки ги, подарявайки ги, да съпроводим това с материален подарък, то той просто трябва да е от сърце и да си личи , че не просто сме отбили номера, вземайки първото, което сме видели, или най скъпото, което сме видели, ами напротив – че сме помислили за конкретния човек и това, от което той/тя има истинска нужда. Може би има такава тенденция на ценене на предметите като сигнал, доказателство за обичта, но мисля, че това не трябва да е така. Но все пак има си и хора, и хора.

mishkahomedecor

Каква литература предпочиташ? Коя е последната книга, която прочете? Какви други форми на изкуството оказват влияние върху твоето?

В момента чета „Червено и черно” на Стендал, преди това се поборих малко с „Анна Каренина”. Обичам много книги за будизма, аз се увличам по него, и книги за себепознанието – на Морган Скот Пек – „Изкуството да бъдеш Бог”, книгите на Ерих Фром – наистина един страхотен учен, книги написани от Далай Лама и други. Харесват ми книгите на Агата Кристи за Поаро. Написани са със стил и не са прозрачни и евтини. Мисля, че от съвременната литература не са ми харесвали много неща. Томас Харис ( „Мълчанието на агнетата” и др.) е автор, който харесвам, както и Марио Пузо. Константин Павлов – стиховете му , Шекспир – Сонетите и други . Накратко, харесвам доста противоположни неща – книги за духовно развитие и себепознание и криминални книги.

mishkahomedecor

Влияят ми битът и изкуството на отделната държава и народ, архитектурата и други. Харесва ми да си ги сегментрам и проучвам географски. Харесва ми да гледам красиви картини на големи художници, голямо въздействие има музиката, разбира се, природата в многото й лица и форми. Както на повечето артисти, и на мен ми оказват влияние филмите и книгите, които чета също.

mishkahomedecor

Рисуваш върху дърво. Колко време ти отнема да изработиш един продукт? Преди да започнеш, имаш ли предварителна концепция или оставяш четката и въображението да те ръководят изцяло? Не случайно великият Айнщайн казва: “Истинският признак за интелигентност не е знанието, а въображението.”

За да завърша един предмет, са ми необходими от 4 дни до около седмица. Засега не съм правила големи мебели, като скрин или нещо подобно, за което предполагам, че ще трябва малко повече време.

mishkahomedecor

Преди да седна да работя по дадения дизайн, нямам ясна концепция, което доста противоречи с правилата. По принцип се започва с концепцията, която се развива чрез мисълта. Аз се оставям на въображението и просто сядам. В някакъв момент усещам, че има нещо, което трябва да се възпроизведе, и като го имам това усещане, започвам да рисувам. Тогава започвам да мечтая и сякаш развивам малка историйка или закачка. Като приключа, имам готова картина за декорация.

mishkahomedecor

Да, за съжаление не бих могла да кажа че „зная” , защото по–скоро съм самоука. Не съм ходила на уроци и не знам никакви техники и тъкности на изкуството. Единственият професионален досег с дизайна беше тази една година, която прекарах във Флоренция да уча дизайн на аксесоари. Тя ми даде много. Надявам се да мога да допълвам и развивам, каквото и да е това, което го имам като заложба.

mishkahomedecor

Твоите изделия са изключително разнообразни, цветни, шарени, заредени с позитивната енергия на тяхната създателка. Каква символика влагаш в детайлите? Забелязвам, че често използваш пеперудата като мотив…

Благодаря. Много се радвам, ако е така, защото моята идея е именно да се получи нещо много истинско, жизнено и непретенциозно като финал. Засега се увличам по флоралните мотиви и разни малки животинки. Игривото присъства като идея в декорациите и тези мотиви придават една приказна атмосфера на картината. Засега развивам това, приятно ми е да работя в тази посока. За по-нататък имам едни други идеи, които обаче няма да споделя сега.

mishkahomedecor

А за пеперудите – не че имам някакво пристрастие специално към тях, просто така се е получило, имам чакащи доста други симпатяги да кацнат, допълзят и т.н. по дървото.

mishkahomedecor

Работиш с мебели. Какво е отношението ти към дома като общовалидна ценност и към старите, непотребни вещи? Имат ли шанс за втори живот?

За мен домът, както и семейството, даже по някакъв начин аз ги припокривам, са много съкровено нещо. Както казват – моят дом е моята крепост. Сякаш това е душата ти и там се чувстваш закрилен, в безопасност, и можеш да се отпуснеш. Като че ли ако няма дом, човек няма и идентичност и става по-объркан и безпътен.

mishkahomedecor

А старите и непотребни вещи са доста комерсиално нещо, отдавна вече на мода. Аз винаги съм ги харесвала, стига да са запазени и добре поддържани, както и да не са някакъв боклук. Старите мебели са нещо доста ценно. Винаги имат шанс за нов живот, стига да не им липсва някой крак. А дори и тогава може да се измисли нещо оригинално, за да се поскалъпи работата. Аз самата не изхвърлям почти, което доста дразни , защото се заривам с доста нещица. Но колко пъти пък е ставало така, че тъкмо като изхвърля дадено нещо и то вземе, че ми потрябва. Сега се уча да не трупам толкова, защото наистина се задушава домът.

mishkahomedecor

С какво друга дейност би експериментирала ? Например с бодиарт – рисуване върху човешкото тяло ? Или с мехнди (рисуване по тялото с къна)?

Бих искала да пробвам с рисуване върху керамика и стъкло. Не знам как още обаче. Иска ми се да рисувам и върху стена, а също и върху платно или нещо като инсталация. Ще ми хареса нещо нестандартно като повърхност и проект.


Би ли довършила изречението „Мечтая да…”?

Не само мечтая да съм свободна, аз мечтая за свобода във всичките й форми. Иска ми се хората да са по-спокойни, да се развиват и да изучават света около тях, и да не мислят само за хляба и сметките, което за съжаление е нашата и моята реалност. Иска ми се светът да не е толкова стегнат и да не се загубва това многообразие, което притежава, но е задушавано.

mishkahomedecor

Какво ще пожелаеш на читателите на Public Republic? Какъв съвет ще дадеш на хората, занимаващи се с изкуство, както и на неговите ценители?

Ще им пожелая въпреки трудностите да не губят човешкото у себе си и оптимизма си, да си мислят, че има и други като тях и не са сами, както и че материалното е необходимо, но не единствено условие човек да бъде щастлив.

mishkahomedecor

Бих дала същото и като съвет на хората, занимаващи се с изкуство, и като допълнение за тях – работа, работа и работа, за да успеят.

На ценителите на изкуството бих благодарила, защото без техните очи и усмивки, това, което правим, няма да има стойност.

mihaela geneva

mihaela geneva

mishkahomedecor

Михаела Генева няма специално арт образование. „Изкуството обаче винаги е било част от мен и моето семейство. И може би това , както и това че обичам да наблюдавам света, ми е дало тази твърда насоченост в живота.” Завършва езикова гимназия и след това я приемат Бизнес администрация в УНСС и спира да рисува.

„ Предпоследната, както и последната година от следването обаче отново започнах да се занимавам с рисуване, както и започнах да ходя на уроци, за да кандидатствам Моден дизайн в НХА. Твърдо бях решила, че искам моето развитие да е в тази посока. Многото труд и никаквото свободно време дадоха резултат. Влязох, а после заминах за чужбина.”

Прекарва една година във Флоренция, където учи Дизайн на аксесоари. За декорирането на столове споделя, че не е имала намерение да се занимава сериозно. Постепенно хобито й да рисува върху дърво със свой собствен стил, непритеснявана от изисквания, се превръща в нещо много повече.

Амбициозната Михаела допълва, че с всичко се справя абсолютно сама. „И затова е и толкова трудно. Иска ми се да развия и страстта си към модата и дизайна, както помниш може би, по-специално дизайна на чанти, но това е нещо, което ще има нужда от повечко време и разбира се, средства.”

www.flickr.com/photos/bebirdhome/

http://www.bebirdhome.com/

Снимки: Личен архив

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Tворчество · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай