Public Republic Art Studio

Премиера на “Литни, хвани ни” на Петя Хайнрих

25 септември, 2012 от · Няма коментари

Издателство „Жанет-45”
Ви кани на премиерата на четвъртата поетична книга на Петя Хайнрих
„Литни, хвани ни”

Пловдив, четвъртък, 27.09.2012
Книжарница „Хеликон”
на ул. „Княз Александър Батенберг” № 29
от 18.30 часа

И софийска премиера в петък на 28.09.2012
в “плюс това”
на ул. “Марин Дринов” 30
от 18:00 часа

litni

“Едно момче с фенерче
броди из нощното поле
ту осветява заек
ту лисица
дано не освети очите ми
нито заека
нито лисицата
нито момчето
ще пощади зеницата.”

Това е краткото стихотворение „Факли“ от новата книга на Петя Хайнрих „Литни, хвани ни“. Нейната зеница на поет безпощадно улавя тези странни, уж странични поетически събития, малките неща, които ни заобикалят.

Често не ги забелязваме в преследване на „големите“ си практически цели, а те се оказват смисъла на живота. Този, който ги хваща, като Петя Хайнрих, умее да лети.
Владимир Левчев, редактор на книгата

Читателите на “Литни, хвани ни” ще се потопят в свят, където нищо не остава незабелязано и неотбелязано, както и нищо не е без предназначение и дълбок смисъл.

Вдъхновени сме от панорамността на авторския поглед, съчетана със способността да се взре в отделни детайли. Градове оживяват, придобиват характери и внушават деликатни емоции. Отношенията между хора или между хора и природа ни вълнуват и ни приобщават с тяхната изящност и честност.

Същевременно авторката не се страхува да задава смущаващи въпроси: “Кое е разумно?”, “Дали са достатъчни тези кървави лаври?”, “а ти/ ти/ какво правиш?”

Прочита на тази книга ще ни докосне дълбоко и ще ни помогне да опознаем себе си по-добре. Благодарим ти, Петя Хайнрих, това е истинска поезия от високите снежни клони до връхчетата на косите си.”
Катерина Стойкова-Клемер

heinrich

Петя Хайнрих е родена на 04.10.1973 г. в София. Завършва Първа английска гимназия, а след това журналистика в Софийския университет.

Превежда поезия от немски, сътрудничи на български и немски издания. От 2007 списва личния си блог. Нейни стихотворения са публикувани в “Литературен вестник”, “Глоси”, “Литернет”, “Public Republic” и на други места.

Втора Славейкова награда за “Стихотворение, което твърди, че е написано единствено заради поезията, но пък и не отрича користните си цели” (Трявна, 2010).

Номиция за наградата “Христо Фотев” за книгата “каза мари” (Бургас, 2012).
Участник в Созополския семинар по творческо писане на Фондация “Елизабет Костова” (Созопол, 2011).

Автор на поетичните книги “01″ (Арс, 2008) “Разправа с поезията” (Пергамент, 2010), “каза мари” (Пергамент, 2011), “Литни, хвани ни” (Жанет 45, 2012).

Живее със семейството си в Дюселдорф, Германия. Колоездач, който говори с птици.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай