Public Republic Art Studio

Из “Понякога на Север”

19 септември, 2012 от · 1 Коментар

Разказът ще бъде включен в новата книга на Тодор Тодоров – сборник разкази със заглавие “Винаги нощта”, която предстои да излезе през октомври тази година в поредицата “Майстори на разказа” на издателство Сиела.

Тодор Тодоров

Poniakoga na sever
Снимка: Vitorio Benedetti

Има някои страни на север, където времето е винаги тъмно и гъсто като прегорял каймак. Мрачни облаци висят от небето и дъждове бръснат намръщените градски кули час подир час. Сивите улици, средновековни, стари и омърлушени, се свиват като в черупка, разбъркват посоките, лъжат минувачите, а водата бие по паважа като църковна камбана.

Мустакати изобретатели измислят специални часовници и компаси, на които северът е отбелязан на няколко места. Селските пътища се къдрят навъсени и черни, тревата е зелена като мюсюлмански рай, кравите сънуват само меки, вкусни сънища.

Понякога обаче слънцето разкъсва мрака, топли ветрове издухват облаците и внезапна светлина огрява прогизналите градове. В такива дни хората там получават пристъпи на меланхолия, самоубийствата зачестяват, кравите страдат от безсъние, млякото се пресича, жени напускат мъжете си, а по-младите стягат куфари и изчезват. Лятото е тежък сезон.

В някои години температурите приближават трийсет градуса, тогава правителствата подават оставки, банките фалират, учениците се разпускат в безсрочна ваканция, има случаи на бездънни депресии, обладавания от дяволи и смразяващи кръвта престъпления. Старите вестници съобщават за масови преяждания с грозде, цитрусови плодове и лед. Цената на сладоледа скача главоломно.

Сънищата се насищат с ярки, халюциногенни цветове, от които хората се будят уплашени и с настръхнали мозъци. Появяват се крадци и подпалвачи. Художниците рисуват нощите сини и леки като дим на хашиш. Котките стъпват на пръсти.

После облаците се връщат по местата си, дъждът отново шие из въздуха, подобен на паяжина, хората слагат шапки и шалове, за да посрещнат хладната вечер, отварят черни чадъри над главите и изобщо всичко продължава както обикновено.

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • knigoizdatel // 12 окт, 2012 //

    Браво Тоше, чакам новата ти книга и мечтая за роман, някой хубав ден дано е скоро, ще има събитие в българската съвременна литература!

Коментирай