Public Republic Art Studio

Ния Пушкарова: “I am your balance”

13 септември, 2012 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

С Ния Пушкарова разговаря Жасмина Тачева

Feminine Expression
Снимка: Радомир Данков

Здравейте! Преди броени дни беше открита изложбата „Feminine Expression“ – как протече откриването и докога ще могат да бъдат видени творбите?

До 20 септември.

Доволни сме от откриването – нямаше речи, както е присъщо на изложбите, но в интервюта към радио “Христо Ботев” всички присъстващи участнички дадоха своята дума – отнсоно женствената изява, включваща женски емоции нежни и меки.

Feminine Expression
Снимка: Радомир Данков

Бихте ли разказали малко за участничките в изложбата? Какво можем да видим?

Участничките са от Япония, Англия, Корея и България – работят предимно със съвременни форми в изкуството и бяха поканени от Хитоми Камай.

Feminine Expression
Снимка: Радомир Данков

Откога датира съвместната Ви работа с Хитоми Камай и как протече тя във връзка с настоящата изложба?

Тя е участничка в 2 издания на Водна кула арт фест, които ирганизирам в София и след като се опознахме, видяхме сходство в начина ни на работа и рисуване.

Feminine Expression
Снимка: Радомир Данков

Какви предизвикателства срещнахте при курирането на творбите от изложбата?

Никакви.

Feminine Expression
Снимка: Радомир Данков

„Feminine Expression е изложба на границата между феминизъм и женска изява“ – какво послание бихте искали да отправите към посетителите чрез изложбата?

Моето лично послание в рамките на изложбата е “I am your balance” – серия автопортрети.

Feminine Expression
Снимка: Радомир Данков

Смятате ли, че обществото има да извърви още много път до окончателното заемане на жените на мястото, което им се полага?

Има известен такъв път, който трябва да се извърви както при нас, така и навсякъде, и не е специално обвързан с феминизма, а по-скоро с нови форми на женската същност в съвременното изкуство, а то е пряко свързано с настоящото им място в съвременния свят, не става дума вече за равнопоставеност, а за разбиране на „нелогичните емоции” на жената.

Feminine Expression

„Не се раждаш, а ставаш жена“, казва Симон дьо Бовоар в епохалната си книга „Вторият пол“. Как кореспондира това твърдение на „Feminine Expression“?

Точно това е развръзката на женствената изява в съвременото изкуство, което явно привлече жени-творци от цял свят в тази изложба.

Feminine Expression

Казвате, че: „На създаденото от жени изкуство все още се гледа като на прищявка и в никакъв случай като сериозна работа.” Как изложбата може може да промени това и как може всеки от нас, независимо от пола, да промени мисленето си?

Разбирането на настоящето и твоето място в него е част от отговора, особено чрез това, което казвам аз чрез творбите си. Независимо от пола си има известни позиции, които са лични и човек трябва да ги отстоява с принципи и натрупано знание в контекста на всяко общество.

Feminine Expression

Чувствате ли, че има реално съществуващо феминистко движение в България?

Не.

photo by TheMonkeyStudio
Photo by TheMonkeyStudio

През юни се състоя и тазгодишното издание на арт феста „Водна кула“, чийто основател и организатор сте Вие самата. Какви са впечатленията Ви от събитието, събрало десетки артисти и изпълнители? Как се променя през годините и подготвяте ли вече следващото издание?

photo by TheMonkeyStudio
Photo by TheMonkeyStudio

Тази година е логична последица от усилията, заложени преди това – фестивалът придоби публичност вече и в България, а малко преди това и в Европа – мястото и средствата, които използваме, са уникални и вдъхновяват всеки търсещ творец – в това е силата на инициативата – ние отворихме пространства както физически, така и психически за комуникация на много нива.

Трябва ми време да преосмисля оттук нататък развоя на събититята, защото е изтощително както за мен, така и за екипа това прерастване от малка иницатива с правилна мотивация в потенциално световна платформа, събираща творци от цял свят – което обикновено би трябвало и е инициатива на институции и организации с държавен патент и проводник на културна политика – на каквато ние играем роля чрез този фестивал – но така или иначе партньорствата създадени са най-ценното и благодарение на тях ще имаме възможност за преосмисляне и определяне на следващите стъпки както в България, така и в чужбина – все пак ние сме представители наред с много други артистични организации и артисти на независим сектор в областта на съвремените изкуства – терминът artists-run spaces and initiatives набира все по-голяма популярност и значимост в европейската арт сцена.

photo by TheMonkeyStudio
Photo by TheMonkeyStudio

Освен на традиционното си място в „Лозенец“, тази година събития имаше и край Ларгото в центъра – за какво допринесе тази мобилност?

Ние открай време приобщаваме и други пространства в рамките на фестивала (виж в архив на сайта от 2010), което е и нашата цел.

Подземието Сердика е с особена значимост и поради факта, че има останки от триъгълната кула на Сердика и поради това, че седи неизползваемо вече години и е прекрасна възможност за интерпретация на творците и комуникация точно на такива теми, свъразни с откриване на потенциал в града както от архитектурна, така и от историческа гледна точка.

Работите ли върху други проекти, които ще можем да видим скоро?

Водна кула арт фест тръгва на път през септември – тази неделя сме във Видин в старата динагога, където ще има аудио-визуален перформанс и инсталации на наши колеги от Израел и България – след това сме в Стара Загора на 21 септември в стара сграда на известен аритект, където ще представим част от инсталациите от тазгодишоното ни издание, и В. Търново, Старата поща на 27-ми септември – имаме участие в Белград арт феър през октомври.

За по-нататък ще ви държим в течение:)

Рубрики: Frontpage · Visual Art · За творчеството

Етикети: , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

Коментирай