Public Republic Art Studio

Ирина Папанчева: “Важно е да има инициативи, насочени към децата и младежите”

28 август, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

С Ирина Папанчева разговаря Жасмина Тачева

Irina Papancheva
Снимка: dimodi

Здравейте, къде Ви откриваме? С какво се занимавате в момента?

Насред едно забързано лято. С твърде много неща, но все интересни и със сърце.

Имате много интересен и разнообразен житейски и професионален път – в българския и европейски публичен сектор, особено в сферата на социалните дейности и интеграцията на хората с увреждания. Какво Ви провокира да вложите енергията си в това начинание?

Заеквам и от малка знам какво е да бъдеш дискриминиран. Така от своята лична история и от хората, които заекват, стигнах до широкия спектър от хора с увреждания и желанието да допринеса тяхната интеграция.

Според Вас обръща ли България достатъчно внимание на хората със специфични нужди?

Всички имаме специфични нужди. Също и хората с увреждания. Обръща се все повече внимание, създават се страгически документи, но вниманието и политиките сами по себе си не са достатъчни. Важно е да бъдат качествено и резултатно прилагани, а критерий за това е единствено животът, който хората живеят.

Автор сте и на детската книжка „Аз заеквам” (ИК „Сиела”, 2005). Какво бихте искали да кажете на децата, които преминават през това?

Искам да им кажа, че заекването само ги прави още по-уникални. То е част от цветността им и не трябва да ги спира да се изразяват и да общуват.

Друг Ваш проект, посветен на децата и младежите, е „Перо от пеликан“. Можете ли да разкажете малко повече за него – как се роди идеята и каква е ролята на младите участници?

„Перо от пеликан” е книга. Проектът се роди от идеята да споделим романа ми по интерактивен начин, още преди да е публикуван, чрез поредица от събития и е обща инициатива със Зорница Москова.

Една от дейностите е конкурс за есе или къс раказ, написани от деца. Героят ми Мартин иска да стане писател и да напише книга с перо от пеликан – оттам идва и конкурсът.

От кога датира работата Ви с деца и какво се надявате да научите от младите участници в конкурса?

Първата година от съществуването на Сдружение за инициативи по заекването, 2004 г., съвпадна с Международната година на децата, които заекват. Тогава направихме много инициативи, посветени на тях. От участниците в конкурса научавам за възприятието им на света, за въображението им, за това какво биха направили те с едно перо от пеликан.

Защо според Вас е важно да се провеждат инициативи като „Перо от пеликан“ и Public Republic Junior, обърнати към децата и младежите?

Важно е да има инициативи, насочени към децата и младежите, за да им се дава възможност за изява и споделяне на световете, които носят в себе си, Но, държа да отбележа още веднъж, че „Перо от пеликан” е преди всичко книга, и чак след това инициатива.

Имахте ли възможност да прочетете някои от текстовете, пратени за конкурса до момента? Какви са впечатленията Ви?

Чела съм повечето есета и съм приятно изненадана от фантазията, стила и идеите на участниците ни. Мисля, че изборът на журито ще бъде много труден.

Как се спряхте на екипа на журито на конкурса?

Участниците в журито имат определено отношение към литературата, писането и децата. Христо Димитров-Хиндо е неформалният редактор на „Анабел” и „Перо от пеликан”, и автор на други две книги.

Жюстин Томс ме покани да напиша „Аз заеквам” в рамките на проект на портала Аз-детето, както и сме реализирали заедно няколко други инициативи, свързани с деца. Самата тя е водещ експерт в областта на онлайн медиите, маркетинга и PR.

Александра Владимирова е млад автор, чиято първа книга много ме впечатли. А Жасмина Тачева е сред хората, които стоят зад Public Republic Junior. Така че никой от екипа на журито не е се е озовал случайно в него.

Как виждате ролята на модерните технологии и онлайн платформи в реализирането на литературни проекти като „Перо от пеликан“ и „Public Republic“? Можем ли да очакваме след време книгата като книжно тяло да изчезне от ежедневието ни?

Ролята им е съществена. Благодарение на тях тези проекти стигат до широк кръг читатели и ги увличат по различен начин – чрез интерактивност и мултимедия. Но не смятам, че книгата ще изчезне от ежедневието ни. Възможно е да се превърне в лукс – особено с ефекта, който има върху околната среда изсичането на горите, но тя винаги ще има своето място.

Irina Papancheva

Социалният и художественият елемент в творческата Ви работа са много тясно свързани. Това ли е изводът, до който сте стигнали в писането – че не трябва изкуствено да поставяме граници между тях в литературата, щом в живота не е така?

Свързани са дотолкова, че черпя идеи и от ежедневието и работата си. Но не използвам литературата, за да прокарвам разбиранията и социалните си възгледи. В писането съм проводник, не демагог.

Подготвяте ли нов литературен проект? И изобщо – какви са проектите, с които се занимавате напоследък?

Занимавам се с различни проекти – социални и културни. Започнах да пиша нов роман, но за мен това не е проект.

Какво означава Бургас за Вас и защо се спряхте на него като отправна точка за „Перо от пеликан“?

Бургас е родният ми град, с който ме свързва невидима пъпна връв. Съхранила съм връзката си с града жива и непокътната чрез редовния контакт със семейството и приятелите си там, и чести посещения.

А сега около „Перо от пеликан” срещнах още много прекрасни хора. Но превръщането му в декор на книгата ми стана спонтанно. Първо ме вдъхновиха местата, описани в нея, и с тях дойдоха героите и сюжета.

Irina Papancheva

Кои са любимите Ви занимания в свободното време?

Писане, четене, аржентинско танго, плуване, разходки, пътуване, качествено време с приятелите ми. Но, за съжаление, напоследък почти нямам такова.

Благодаря!

Рубрики: Frontpage · За творчеството

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай