Public Republic Art Studio

XVIII поетически трубадурски двубой

11 август, 2012 от · 1 Коментар

Katya Nacheva

Осемнадесетия поетически трубадурски двубой ще се състои на 12-ти август (неделя) от 18:00 часа на площад „Райко Даскалов“ в София (кръстовището на ул. „Солунска“ и ул. „Ангел Кънчев“, до пл. „Славейков“) в рамките на фестивала „София диша“.

В лирическа схватка ще видим две дами – Катя Начева със секундант Левена Филчева и Станислава Станоева със секундант Тома Марков. Автор и водещ на двубоя е Петър Чухов, а Иван Вълев ще предложи музикална селекция, която да уплътни атмосферата.

Stanislava Stanoeva

Двубоят ще протече в четири тура:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 15 минути с най-доброто от поезията си;

II тур – всеки от двамата ще има по 10 минути, за да дискредитира съперника си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур всеки от публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Ето кратки биографични данни за дамите и техните думи преди двубоя:

Станислава Станоева е родена в Пловдив. Автор на стихосбирките “Смъртта на палача”, 1999, “Полет в камъка”, 2003 и „Градове и други острови”, 2009. Има публикации в повечето български литературни издания и награди от десетки национални поетични конкурси.

Стиховете й са включени и в няколко международни поетични сборници в Турция, Великобритания, Германия и Италия. Член на Поетическа академия “Добромир Тонев” и на Дружеството на пловдивските писатели.

„Аз съм пацифист и не обичам остри метални предмети, но когато попитах моята котка дали да участвам в Поетичния двубой, тя каза „мяу”. И това ми беше достатъчно, за да приема.

Първата ми асоциация с двубой в случая беше великолепното стихотворение на Румен Денев – „Утре рано аз имам дуел,
ще изпискат две сребърни шпаги.
Неизгодно е
да съм смел,
изгодно е
да избягам… „

Представих си и двама афроамериканци с огромни мускули, които си разменят реплики от рода: „Ще те спукам от бой” и „Мъртъв си”. Много обичам да плаша сама себе си.

И така – единственото ми оръжие са думите, а те ме обичат. Думите са и моят щит, когато трябва. Една от силните ми страни е, че никога не подценявам съперниците си. Другата пък се нарича самоирония. Познавам Катя Начева дотолкова, че да знам – срещу мен имам силен противник. Надявам се младостта й да я подведе, но не ми се вярва.

Всъщност, истината е, че ще се радвам да се видим там и да създадем поредния празник на словото.”

Катя Начева е родена на 28.06.1979 г. в гр. София. През 2002 г. завършва специалност Турска филология в Шуменския университет. Има публикации в периодичния печат и електронни издания. Майка е на две деца и на две книги – „Подпис върху хвърчило”, 2008 г. и „Аградо”, 2011 г.

„Сега ми трябват предизвикващи думи ли в следващите изречения?! Не. Няма. Аз така се дуелирам – деликатно и ненатрапливо, но с желание и постоянно. Думите обичат това. И заради това ги обичат.

Харесвам поетичните градове, острови и пустини на Станислава. Но като ще ми дават шпага в ръцете, ще я използвам, за да закова и други любими неща в географията на поезията. Тук толкова.”

Повече за поетическите двубои, както и снимки и видео, тук

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Веско Петров // 12 авг, 2012 //

    Изобщо не се съмнявам, че Катя ще разгроми който и да е опонент.

Коментирай