Public Republic Art Studio

Из ”Безкрайна нощ”

6 август, 2012 от · Няма коментари

Мартин Ралчевски

Bezkraina nosht - Martin Ralchevski
Снимка: Gane

Светлозар Желев – изпълнителен директор ”Сиела” – за ”Безкрайна нощ”:

„Наистина завиждам на читателя, че тепърва ще я чете! Когато получих ръкописа и го прочетох, бях потресен – от идеята, дълбочината и таланта на Мартин. Това е един от най-добрите ръкописи, които съм чел през годините – оригинален, завършен и смазващ. Със сигурност българската литературна сцена вече има нов, силен и ярък глас”
________________________

Eдна древна индийска легенда разказва за ненадминат в съвършенството и мъдростта си индуски монах, който от младини бил посветил целия си живот на една единствена цел – тази да разбере смисъла на човешкия живот.

Когато навършил осемдесет години, ненадейно, разхождайки се в гората, той срещнал Създателя си, който му се явил във вид на скромно облечен белобрад старец. Индусът веднага разбрал, че пред него стои не кой да е, а Творецът на всичко.

Без да се колебае нито миг, той веднага попитал: „Щом ми се явяваш Господи значи, че или е дошъл краят ми, или че Си чул молитвите ми и се решил да изпълниш просбата ми.”

„И за двете си прав – отвърнал Господ – тук съм, защото ти се труди неимоверно много през всичките дни, които ти бях отредил на земята с една едничка цел, да разбереш смисъла на творението Ми. Благодарение на твоето неугасващо желание и неспирно постоянство ти се доближи изключително близко до целта си и вече почти знаеш отговора, затова реших да те възнаградя, като ти изпълня едно желание”.

Индусът навел поглед, защото било непосилно да гледа Създателя в очите, и смирено промълвил: „Аз изживях животът си така, както желаех. Придобих мъдрост и знания, каквито едва ли някой на тази земя притежава. Постигнах истинска свобода и спокойствие, за които много хора силно мечтаят, а аз имам от тях в изобилие.

Едно нещо обаче не можах да разбера: какво е любовта?”

„Това ли е желанието ти?” – попитал Бог. „И да, и не – отвърнал индусът – да, защото това е наистина желанието ми, но и не, защото за да го осъществя, бих искал да изживея живота си отново.

Ако е възможно, искам да стана отново на двадесет години, но да запазя разума, който имам в момента.”

„Всички закони и сили, които познавате вие човеците, са Ми напълно подвластни – отвърнал Бог, – но има нещо, което явно все не можете да разберете, и това е, че Съм ги създал, за да се спазват, а не за да бъдат нарушавани.”

„Значи няма да изпълниш желанието ми?” – натъжено попитал индусът.

„Ще ти дам всичко, за което мечтаят хората, но втори живот.., това не мога”.

Индусът не отговорил нищо. Той мълчаливо свел глава и смирено зачакал. Бог видял и оценил голямото му смирение както и силния му сърдечен копнеж.

„Понеже наистина виждам, че си мъдър, благочестив и достоен човек, ще направя изключение! – казал Той. – Ще те върна на двадесетгодишна възраст, но както ти казах преди малко, не всички закони ще пристъпя. Ще те върна шейсет години назад, но без опита и мъдростта, които си придобил по време на живота си.”

Индусът се натъжил, защото разбрал, че човек има само един единствен живот, за да осъществи мечтите си, както и само един единствен шанс, за да познае любовта и щастието… и пожелал да умре.

Knigi Ralchevski

Martin Ralchevski

Мартин Ралчевски е роден през 1974 г. в София.
Завършил е Теология и География в СУ ”Св. Климент Охридски”.

Автор е на четири романа и на около 20 статии.

Живее във Великобритания.

Авторски блог

Bezkraina nosht
Технически характеристики:

Година на издаване: 2008
Брой на страници: 336
Корици: меки
Език: български
Тегло: 435 грама
Размери: 21×14.5
ISBN: 9542803515

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай