Public Republic Art Studio

Банско Джаз 2012

23 юли, 2012 от · Няма коментари

Полина Георгиева

Jazz Festival Bansko

Кое е това събитие, което би могло да събере над 200 изпълнители от 17 страни, 29 състава и три биг бенда за една седмица насред китен Пирин? Банско Джаз Фест, разбира се!

01
Снимка: Полина Георгиева

На 13.06.2012г. се проведе пресконференцията на Международния Джаз Фестивал Банско. И тази година, за петнайсети юбилеен път, живописният курорт Банско ще приюти хилядите меломани, дошли за да заредят душите и сърцата си с джаз, суинг и соул ритми и с много, много добро настроение.

03
Снимка: Полина Георгиева

Започнал като амбициозен проект през далечната 1997г., днес Банско Джаз фест е едно от най-значимите музикални и културни събития в България. Позитивната тенденция далеч не спира тук – освен родни почитатели на качествената музика, фестивалът привлича и все повече чужди туристи.

Организаторът на фестивалът, Д-р Емил Илиев, смело направи прогноза, че за 20ия си юбилей, фестивалът ще събере 300 хиляди души – и това не е само едно добро пожелание, а напълно реална възможност, имайки пред вид главоломното разрастване и популяризиране на събитието в последните години.

02
Снимка: Полина Георгиева

За разлика от други години, сега фестивалът ще започне по-рано – откриването е на 03.08.2012 с концерт на Йълдъз Ибрахимова и Биг Бендът на БНР с диригент Антони Дончев. Отново с биг бендът на БНР, но на следващия ден, на сцената на площад „Никола Вапцаров” ще излязат и други наши джаз легенди – Васил Петров и Камелия Тодорова.

04
Снимка: Полина Георгиева

Камелия Тодорова, започнала кариерата си с Биг Бенда на БНР, има символичен нов сингъл с тях – „Отначало” – едно ново начало със стари познати.

05
Снимка: Полина Георгиева

Александрина Симеон Квинтет от Германия преставихме в нашето интервю от 25.05.2012г. За познатите и любимци на публиката Мери Попинс от Австрия пък четете интервюто ни от 06.05.2012г.

Вероятно ще искате да послушате и следните имена – и в последствие да се похвалите, че сте ги слушали на живо преди световната слава да ги е заляла:

Карой Биндер и Михай Борбей са възпитаници на музикалната академия „Ференц Лист” и идват по покана на Унгарския културен институт.

Кекко Форнарелли трио от Италия ще представят своя нов проект „Room of mirrors” на фестивала.

Джаз Кънекшън, които са Джайв Ейсис на Холандия и номер 1 в Холандия идват с букет от джайв, суинг и рок енд рол.

Чампиън Фултън Трио от САЩ има невероятна пианистка и певица; Др Илиев прогнозира, че това трио ще е новата световна звезда в джаза, и нямаме основания да се съмняваме в твърдението му.

06
Снимка: Полина Георгиева

Алешандре Куня Бенд от Бразилия са за пръв път у нас. Бразилският барабанист ще има удоволствието да представи творбите си на нашата публика.

Други имена, които се очакват с нетърпение са Леа Клайн, Мишо Йосифов, Марио Станчев, Румяна Коцева и Биг Бенд Благоевград, Алекс Зографов(солист на операта в Цюрих), Бойчо Цветанов, Стоян Бончев.

Със сигурност имаме основание да се радваме и да сме горди, че сме домакин на такъв реномиран фестивал с толкова много наши и международни изпълнители.

Затова заповядайте в Банско и настройте и тази година слуха си за музикална еуфория в прохладата на Пирин. Сигурни сме, че няма да останете разочаровани от липса на емоции и настроение.

http://banskojazzfest.com

Рубрики: Frontpage · Новини · Сцена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай