Public Republic Art Studio

Елизабет Костова и Дебра Гуортни на “Столица Литература” 2012

24 юли, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

София Папазова разговаря с Елизабет Костова (основател на Фондация “Елизабет Костова”) и авторката Дебра Гуортни на Столица Литература (29–31 май 2012, София) – ежегодното столично продължение на прочутите Созополски семинари по творческо писане

Превод от английски – Жасмина Тачева

Elizabeth Kostova and Debra Gwartney at  CapitaLiterature 2012

Госпожо Костова, как се зароди идеята да стартирате Фондация “Елизабет Костова”?

Когато пристигнах в България на турнето на книгата си, срещнах много писатели и видях, че работят много упорито и че са горди, но имат малко възможности да се свържат с автори от други държави, и поисках да направя нещо за това.

Кои бяха най-големите предизвикателства при основаването и ръководенето на фондацията? С кое се гордеете най-много?

Най-горда съм от факта, че правим малко неща, но ги правим с висок стандарт и качество и също от факта, че опитваме да създадем възможности, базирани на справянето с и предизвикателството на упоритата работа.

Elizabeth Kostova at CapitaLiterature

Тази година отбелязваме петата годишнина на Фондация “Елизабет Костова”. От стартирането си тя предлага неоценима подкрепа на българското литературно общество и помага на съвременната българска литература да прекоси границите на страната и да стъпи на световната литературна сцена. Бихте ли желали да кажете нещо на всички участници през годините и на екипа на фондацията?

Бих искала да им кажа “Благодаря”, защото от години работим здравата. Благодаря на невероятния директор Милена Делева, на невероятния асистент Симона Илиева, на Червената къща и всички спонсори.

Аз съм само малка част от спонсорството; работим толкова добре с толкова много хора, включително Фондация “Америка за България”, Американската фондация за България, Американското посолство и индивидуални спонсори. Имаме страхотна подкрепа. Благодаря също на българските писатели, защото демонстрират толкова ентусиазъм. Ентусиазмът им помага на организацията ни.

Elizabeth Kostova at CapitaLiterature

Какво Ви развълнува и накара да пожелаете да фокусирате толкова енергия в подкрепата на българската литература и българските автори?

Имам много силна лична връзка с България и също, колкото повече разбирах историята, толкова повече осъзнавах колко много България ме е формирала като писател. Пишех за България. Бях вдъхновена от страната и исках да й дам международен път. И когато опитах, разбрах, че има ниша, и създадох организацията, а и исках да дам нещо в замяна за всичко това.

Какво съдържа бъдещето за Вас и фондацията?

Много се надявам да можем да продължим да правим нещата, които правим всяка година; Созополските семинари по творческо писане, Годишната награда за преводачи, Наградата “Кръстан Дянков” и великолепния ни конкурс за роман, публикуван в САЩ. Романът, който току-що бе публикуван, е на Милен Русков и сме много горди, че книгата получава такива чудесни отзиви в Щатите. Надявам се да продължим да осъществяваме ежегодните си проекти и да ги осъществяваме добре.

Можем ли скоро да очакваме Ваша нова книга?

Абсолютно! Работя над нов роман, но съм много бавен писател. Така че ще я почакате още няколко години.

_______________

Debra Gwartney at CapitaLiterature

Мисис Гуортни, бихте ли ни разказали нещо повече за себе си – как започнахте да пишете и защо сте тук днес?

Израснах в американския Запад; в това, което наричат “Айдахо”. Започнах да пиша, когато бях на двайсет, в журнал. Подкрепях вестници и списания дълги години и започнах с креативното писане малко по-късно, а това ме отведе до писане на книги и преподаване.

Това първото Ви посещение в България ли е? Имахте ли възможност да се разходите из София?

Да, това е първото. Вчера се разходихме из цяла София; това е прекрасен град с красиви улици и архитектура, Катедралата и Археологическия музей, които харесахме много със съпруга ми. Много хубаво е направено, наистина хубаво.

Името на разговора, който тъкмо проведохте, е “Писане за травма”, което е и името на мемоара Ви, в който пишете за кошмарните, но и просветляващи моменти, които сте преживели, когато двете Ви най-големи дъщери са избягали от къщи. Какво послание бихте искали да отправите към българската публика?

Елизабет Костова ме помоли да говоря за това, защото действително писах за това драматично преживяване. И смятам, че тя мисли, че това е лично. Да пишеш за себе си, е нова идея за България. Тя смяташе, че бих могла да споделя някои идеи за това, как да започнеш да мислиш за писане от собствения си опит. Това е трудно.

Debra Gwartney at CapitaLiterature

Какво Ви вдъхнови да напишете тази история?

Собствената ми история. Имах нужда да я подредя, защото съм писател и мисля, че това беше начинът за мен да раз-кажа собствената си ситуация. Бих могла и да мисля за нея, но беше много по-полезно да пиша за нея.

Има отчаяние и понякога дори безнадеждност в книгата, но също неизчерпаема надежда и сила. Кой бе най-важният урок, който Вие лично научихте от този епизод в живота си?

Смятам, че най-важното лично послание е, че трябваше да познавам децата си по-добре, за да разбера дъщерите си по-добре; стигнах до идеята за майчинството, а те ме предизвикаха с поведението си. Наистина ме предизвикаха да разбера коя съм. Това беше то.

Подготвяте ли нови проекти?

Всъщност в момента пиша за детството си. Това е друг вид предизвикателство: детството ми в Западните щати.

Elizabeth Kostova and Debra Gwartney at  CapitaLiterature 2012

____________

Редакция: Лорън Софи Кеърни
Снимки: София Папазова
Въпроси: Жасмина Тачева

За повече информация относно проектите на Фондация “Елизабет Костова” посетете следните линкове:

Рубрики: Frontpage · Графити · За творчеството

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай