Public Republic Art Studio

Разходка край замръзналото езеро

21 юли, 2012 от · Няма коментари

Иво Орешков

Със семейството ми бяхме на гости на моя братовчедка, която живее в малко градче край Москва. Беше месец февруари, а температурите -14 градуса.

И в това „приятно” и прохладно време тя реши да изведе мен, съпругата ми и 7 месечното ни бебе Денис на разходка край езерото извън града. Сложихме малкия в количката и започнахме да се борим с уж разчистените преспи по улиците, които почти покриваха паркиралите по тротоарите коли.


По високите остъклени балкони на блоковете се спускаха толкова огромни, ледени висулки, че си представих, как руснаците си сипват водка за сгряване и си отчупват ледени парчета директно от тях.

Докато минавахме покрай стара, мистична гара, зад която пушеше комин, съзрях комунистически надпис на фасадата, който в тон със студената руска атмосфера гласеше: „партии Ленина-слава”.

Езерото приличаше на една огромна, бяла пустиня. Замръзнало под ледена кора и покрито със снежна пелена, то изглеждаше магнетично красиво. Тук-таме, до пробити в леда дупки, се мяркаха тъмните силуети на рибари, спуснали въдиците си и търпеливо чакащи улова.

Изведнъж, до една подобна дупка, се приближиха две момчета. Те започнаха да се събличат, като за нудистки плаж, сякаш температурата беше 40, а не -14 градуса. Това, което направиха, ни шокира.

Съблякоха се чисто голи и един след друг влязоха в дупката. Стояха в ледената вода около 30-40 секунди, след това излязоха, подсушиха се и се облякоха. Нямаха нищо против, когато вдигнах апарата да снимам странната сцена, смразяваща мозъците ни.

Продължихме разходката по пътя край езерото. Изведнъж от някъде до ушите ни достигна рок музика.

Колкото повече вървяхме, толкова по-силна ставаше музиката и все повече хора срещахме. Не щеш ли, попаднахме сред огромна тълпа рокери, които явно провеждаха събора си на езерото.

По замръзналата вода се бяха състояли състезания, защото от там се връщаха, какви ли не самоделни машини, явно направени, за да издържат на минусовите температури.

Някои мотори бяха бронирани с ламаринени покрития отпред, навярно срещу снежните виелици.

Други, с моторите си, теглеха с въжета хора на шейни, сноуборди и какви ли не снежни съоръжения.

Всичката рок и ска-пънк музика, звучаща от тон колоните, бе на руски език. Един рокер вдигна бутилка водка във въздуха, над главата си и започна да налива в устата си от поне 40 см разстояние. Други пушеха лули и цигари и се наслаждаваха на глъчката.

Извадих единия от двата фотоапарата, които носех, сложих дългофокусния обектив, за да снимам близки сцени от по-далечно разстояние, но обектива просто блокира и не искаше да фокусира.

Реших че е „сдал багажа”, но се оказа, че явно е било от студа, защото после, в по-меко време, си работеше перфектно. Извадих другия апарат и започнах да снимам от по-близко разстояние, тъй като нямах друг „дълъг” обектив.

Въпреки това направих няколко незабравими кадъра, които винаги ме връщат на мото-събора край езерото в ледената Русия. Беше едно истински вълнуващо приключение.

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай