Public Republic Art Studio

Ода за медиите

16 юли, 2012 от · 1 Коментар

Петър Краевски

Petar Kraevski - Oda za mediite
Снимка: faungg

Медиите са уши, които крещят. Медиите са очи, които зомбират. Медиите са колективното „Аз” на подменена самоличност. Има такива медии, които компенсират изобилието от раболепие с липсата на характер.

Това, че понякога медиите пълзят по корем, не означава липса на характер – просто на лъжата краката са къси. Медиите високо ценят истината, затова ни я дават на час по лъжичка.

Някои медии са толкова лъжливи, че приемат истината като дезинформация. Други медии са толкова честни, че чак да ги заподозреш в манипулативност! Нямам нищо против израза „независими медии”, все пак съм филолог и харесвам оксимороните.

По същата причина ми допада и понятието „платена журналистика”, особено след като го превърнаха в тавталогия. У нас медиите се възприемат като четвъртата власт. Която смазва недоволството с PR и кючеци.

Да, медиите наистина са четвъртата власт, но само когато са първи в опозиция. За да властваш над медиите, робуваш на масите. За да властваш над масите, робуваш на медиите. Накратко – медиите са омагьосан кръг, в който всяко чудо е за три дни, но всеки три дни – ново чудо!

Истината за свободата на словото е, че всеки може да си лъже свободно! Това е демокрацията – обявиш се против жълтата преса и те обвинят в расизъм. Посочиш черния PR и те обвинят в черногледство. Ако искате да пробиете информационото затъмнение, все пак не стреляйте в телевизора!

Напоследък се нервирам от предаванията по телевизията – прекъсват ми рекламите! Всяка вечер искрено се възторгвам от родните шоу програми: „Каква разкошна глупост! Каква блестяща тъпота! Каква простотия от сой!”.

Първата публикация на текста е в Public Republic

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Jack // 25 окт, 2017 //

    Evryone lɑugһed attempting to imagine what kind of biгthday party Mary and Joseph gave for Jesus when He ѡas sіx.
    Larry puzzled, ?I guess he liked the ѕame sort of toys we like.

Коментирай