Public Republic Art Studio

Литературно пътуване в България

1 юли, 2012 от · Няма коментари

Grenzenlos Cover

Алманахът Grenzenlos на Andiamo Verlag излиза за пръв път през 2007 година след един много успешен литературен конкурс, посветен на четиристотната годишнина от основаването на град Манхайм, Германия.

Темата на конкурса „Миграция и Европа” намира своето продължение и в следващите издания на алманаха, който си поставя за цел да даде принос за интеграцията на различните страни в Европа.

В този смисъл той се опитва да предостави поле за изява както на познати европейски литературни гласове, така и на нови, все още непознати на литературната публика автори.

Литературно пътуване в България – така гласи част от подзагалвието, което заговаря немскоезичния читател от корицата на тазгодишното издание на алманаха.

Съставителите Томас Фрам и Клаус Сервене поставят българската литература в центъра на вниманието, представяйки творби на тринадесет автори – класически и съвременни: Христо Ботев, Стоян Михайловски, Константин Павлов, Георги Марков, Анжел Вагенщайн, Владимир Зарев, Калин Терзийски, Галина Златарева, Иван Кулеков, Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Димо Алексиев, Парашкева Николчева-Мау.

Подборът на текстовете и преводът им на немски език са осъществени от Томас Фрам. Известният българо – немски преводач, който от години живее и в България, и в Германия, мотивира решението си да запознае немскоезичната читателска публика с българската литература в предговора към алманаха:

„…Така с годините моят публицистичен отговор неминуемо се отклони от едностранчивото търсене и разкриване на недостатъци в България към опита да намеря в цялото на българския живот неща, които по впечатляващ начин ни представят един нов акцент на това, какво означава да бъдеш човек…“

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай