Public Republic Art Studio

Колеги, станете прави

14 юни, 2012 от · 7 Коментара

Румена Шиндлер за проф. д-р Георги Лозанов, лекар психиатър, психотерапевт, физиолог на мозъка и педагог, създател на науката сугестология и нейното педагогическо приложение – сугестопедия


Снимка: От личния архив, В Комисията на ЮНЕСКО през 1978 г.

“Колеги, станете прави, тук става нещо голямо за България. Идва нова педагогика!”- това са думите на проф. д-р Емануил Шаранков, известен български психиатър, изречени пред научния съвет на Педагогическия институт “Тодор Самодумов” през 1966 г., когато 40-годишният тогава д-р Георги Лозанов представя създадената от него сугестопедична методика за обучение по чужди езици.

Методика, днес всепризната в целия свят като единствено по рода си голямо българско дело в световната педагогика, национално и световно богатство, практикувана в университети като Оксфорд и Сорбоната.

В България обаче, там, където е създадена от един велик българин, тя е слабо позната! До степен, че новото поколение учители почти не са чували за нея, а в Софийския университет е предвидена една единствена лекция на тази тема за студентите-филолози.

Все пак, през 1971 г. книгата му “Сугестология” е издадена от “Наука и изкуство”, а през 2005 г. “Сугестопедия-десугестивно обучение” – от Издателството на Софийския университет.

Проф. д-р Георги Лозанов, лекар психиатър, психотерапевт, физиолог на мозъка и педагог, е създателят на науката сугестология и нейното педагогическо приложение – сугестопедия – метод за ефективно предаване на знания чрез внушение, при което за кратко време се усвоява огромен обем информация.

Самата дума “сугестология” е създадена от д-р Лозанов, за да обозначи науката за сугестията /внушението/ като комуникативен фактор.

Той започва да работи по метода през 60-те години като лекар в “Исул”. Благодарение на 15-годишният си опит от работата с болните, тогава
39-годишният д-р Лозанов стига до извода, че възможностите на човешкия мозък са необятни.

За да го докаже, той прави през 1965 г. първата безболезнена операция на ингвинална херния без упойка. Анестезията той извършва само с думи, използвайки сугестията в будно състояние. Оперират младите хирурзи д-р Калъпов и д-р Танев. Операцията е напълно успешна, със съкратен период на възстановяване и без белег.

Няколко месеца по-късно той прави опит със запомнянето на 1000 френски думи за един ден. Според д-р Лозанов именно при чуждия език може най-добре да се измерят резервите на паметта чрез сравняване колко думи може да се запомнят по нормалния, и колко по сугестивния.

Съставя се група от 15 души от различни възрасти и професии, които се съгласяват да участват в експеримента. Опитът се провежда от Иванка Димитрова, преподавател по френски език от катедра Френска филология в Софийския университет “Климент Охридски” /по-късно старши научен сътрудник в катедрата и автор на първия учебник за изучаване на френски език по сугестопедичната методика/.

Успехът е 98%! “Това слага началото на сугестологията, която е наука за внушението, и на сугестопедията, която е приложението й в педагогиката”, казва професорът в едно интервю през 2010 г.

Познавах д-р Лозанов, по-скоро бях се докосвала до него – лично, чрез майка ми, споменатата вече Иванка Димитрова, и като курсистка в група, която проговори италиански език за един месец, без никой от участващите в нея да бе имал представа от този език преди обучението.

Не сядахме на столове, а се разполагахме в кресла, за да се чувстваме удобно и слушахме думи и изрази, произнасяни с три различни интонации на фона на тиха музика-предимно предкласическа.

На другия ден използвахме свободно в разговор преподаденото, без да сме преговаряли думите, без домашни упражнения, без да сме учили по класическия начин. В края на месеца водехме с лекота разговор на италиански.

След курса нямах възможност да говоря на италиански и досега по ред причини не можах да отделя време за по-нататъшно задълбочаване на знанията си по този език, но и до ден днешен, 46 години след курса, цели изрази са живи в паметта ми и мога да ги приложа при нужда. За мен и за всички, които имат лични впечатления от “системата Лозанов” няма съмнение в нейната огромна полза!

Дълги години бях загубила следите на този уникален български учен. За него не се говореше в България или се споменаваше нещо, но все с недомлъвки.

Преизпълнена с уважение и възхита от човека проф. д-р Георги Лозанов и от делото му, нека да преразкажа най-главното от публикуваното в печата за него:

След операцията без упойка през 1965 г. и опита със запомнянето на
1000 френски думи за един ден през 1966 г., д-р Лозанов създава през
1966 г. Научно-изследователския институт по сугестология, в който се правят изследвания в областта на парапсихологията /включително и на феноменалните способности на Ванга/ и се развива сугестологията и сугестопедията.

Там се провеждат и курсовете за изучаване на чужди езици по сугестопедичната методика. Д-р Лозанов и личната му сътрудничка Евелина Гатева /по-късно професор/ започват да изследват въздействието на класическото изкуство в процеса на обучението.

От 1971 г. двамата съставят програма за изследвания, които довеждат до сегашния списък от класически произведения, които се използват в курсовете и училищата, в които се преподава по методиката на проф. д-р Лозанов.

През 1967 г. се провежда конференция по психосоматична медицина в Рим, където представителите на Запада проявяват голям интерес към метода на д-р Лозанов.

А защитената от него дисертация през 1971 г. в Харков, Украйна, в школата на проф. Велвоски, основана от Бехтерев, и публикувана като монография, се смята за енциклопедия на сугестологията.

През 1976 г. ВТО “Техника” продава методиката на един американец, който я преименува в Super learning. Според думите на самия учен в едно интервю от 2010 г., именно от САЩ започва изкривяването на научната истина.

Там се прави смесица от йогийско дишане, зен и ръководена релаксия. Това противоречи на оригиналния метод, в който няма никакво ръководене, никакво насилие над личността. Всичко е спонтанно, докато в САЩ е манипулативно.

Единствено в България методът продължава да съществува в оригиналния си чист вид. Днес той се прилага в този вид и по света, но само там, където преподавателите са обучени от проф. д-р Лозанов.

Благодарение на тази методика се разкриват потенциалните възможности, т.е. резервите и на курсистите, и на преподавателите. Учебник има, но той е безсмислен без преподавател.

Преподавателят не е центърът, но той е най-отговорният при организацията на сугестопедичния процес. Затова трябва да е много добре обучен.

Този, който преподава по този метод, влиза в класната стая с мисълта, че човек има безкрайни възможности. Това се изразява в усмивката, в погледа, в движенията на преподавателя, в това, което казва, и в начина, по който го казва или премълчава.

През 1978 г. методиката на проф. д-р Лозанов е наблюдавана официално от 25-членна международна комисия на ЮНЕСКО, оценена като най-добрата методика на обучение в света и препоръчана за прилагане по всички предмети във всички страни.

По това време тя се прилага и в 16 български училища, между които софийските 122-ро и 138-мо училище. В тях опитите с първокласниците показват, че за 20 дни децата се научават да четат, без домашни работи, без наставления в час от рода на «внимавай тук, внимавай там».

От 16-те училища, прилагащи метода до 1984 г. и закрити, днес в Сливен е възстановено първото, в което се обучават деца в предучилищна възраст в четене.

Заслугата е на Фондацията «Професор д-р Георги Лозанов и професор д-р Евелина Гатева» в Сливен. В същото време такова обучение, в рамките на целодневната организация на обучение, се провежда и в 1-ви и 2-ри клас в училище «Малкият принц» във Варна.

Но кога ли едно новаторство не е имало противници!? В конкретния случай яростни противници, главно в тогавашните академични среди. Те обявяват сугестопедията за метод за «манипулация, промиване на мозъците, програмиране».

През 1979 г., след посещението на представителите на ЮНЕСКО, проф. д-р Лозанов е спрян на границата и до 1989 г., цели 10 години, поставен под домашен арест. Причините остават неизвестни.

През 1984 г. той е отстранен като директор на Института по сугестология, а през 1991 г. е закрит и самият институт.

След 1989 г. проф. д-р Лозанов, заедно с проф. д-р Евелина Гатева създават Център по сугестология и развитие на личността към СУ «Климент Охридски», в който двамата професори обучават преподаватели.

През 1993 г. проф. д-р Георги Лозанов напуска България и след престой в САЩ, се установява във Виена, поканен от президента на Австрия, оценил високо труда на българския учен.

Там той живее 11 години и създава Международен център по десугестология във Виена и Международен център за обучение на преподаватели във Викторсберг /Австрия/.

Българин по дух и мисъл, проф. д-р Лозанов се връща в България през
2008 г. с идеята да запази сугестопедичната система автентична и да не позволи тя да се разпилее, както и да направи необходимото, за да може някогашният център по сугестология да остане в България.

Подпомогнат е в това дело от Ванина Бодурова, преподавателка по английски и испански и сега управителка на Фондацията «Професор д-р Георги Лозанов и професор д-р Евелина Гатева» в Сливен.

Фондацията има за цел да запази, развива и разпространява научните постижения в областта на сугестологията и сугестопедията.

Нейната мисия е да запази сугестопедичната система във формата, в която е създадена от проф. д-р Георги Лозанов и да я превърне в национална и международна програма на обучение според препоръките на ЮНЕСКО.

Проф. д-р Георги Лозанов и Ванина Бодурова създават и Сугестопедичното училище «Наука и изкуство заедно», също в Сливен, където през 2010 г. организират Международна конференция по сугестопедия. В нея вземат участие представители на САЩ, Русия, Турция, Румъния, Швейцария, Франция, Великобритания и други.

В знак на признателност към приноса на проф. д-р Георги Лозанов за развитието на гражданското общество в България, през 2011 година Гражданското обединение «Днес», движение за национално единство и спасение, и Гражданското сдружение «Видов ден» номинират големия български учен за общественозначима личност на годината.

Проф. д-р Лозанов прекарва последните 5 години от живота си в Сливен, в местния парк-хотел «Централ» и живее със социална помощ от австрийските власти!

Макар и в инвалидна количка след преживян инфаркт и инсулт, той изнася беседи и води курсове до последния си час, който настъпва на 86-годишна възраст на 6 май 2012 година.

Нека станем прави!

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Незабравимо

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

7 Kоментара за сега ↓

 • Пламен Абаджиев // 14 юни, 2012 //

  Браво Руми!Паметта за достойните хора трябва да бъде пазена.Аз лично дълги години не бях чувал нищо за “метода Лозанов”по който мои приятели на времето бяха учили френски.Затова с интерес прочетох бележките ти.
  Лека му пръст!Доколкото разбирам има продължители на делото му.

 • Таня Шелхорн // 14 юни, 2012 //

  Прочетох с голям интерес статията на Румена Шиндлер, към която изказвам благодарност, че ни запозна с учението на д-р Лозанов и почете по достоен начин паметта му.
  Винаги съм вярвала, че внушението и самовнушението играят голяма роля и интуитивно съм прилагала този метод в живота си. За кой ли път оставам огорчена от българската действителност, но всякакъв коментар по този въпрос е излишен. Вярвам, че сугестологията, създадена от д-р Лозанов, ще има своите продължители, защото това е един уникален метод за развитието на човешките възможности!
  Поклон пред паметта на големия учен и достоен българин!

 • kathrin schindler // 14 юни, 2012 //

  merci, mnogo e intersno!

 • Лидия Гънгълова // 15 юни, 2012 //

  Сърдечно благодаря на авторката за поредната информация,която ми дава основание да се почувствам горда от факта,че нашата нация,която в последните години загуби доста от стойността си ,е имала такива личности,а също така и последователи,които все още имат куража в България да продължат развитието на тази безспорна наука.Благодаря,че на незнаещия език показа разбираемо какво да направи,за да изпита удоволствието от невероятния материал!

 • Ванина Бодурова // 18 юни, 2012 //

  Благодаря Ви!

 • курсове по английски за деца // 5 окт, 2015 //

  Приносът на проф. Лозанов към преподаването на чужди езици е неизмерим. Аз уча лингвистична специалност в Лисабон и се бях изненадана да открия какво значение отдава на сугестопедията тук и в каква степен името му е познато. Дано е толкова популярен и у нас.

 • Ангелина Караславова, сугестопед-специалист // 31 окт, 2015 //

  Уважаема редакция,
  Дори и със закъснение се включвам – като дългогодишен сътрудник на Д-р Лозанов, още от 1973г. и автор на сугестопедични учебници – с желанието да приветствам всяка публикация за великия приност на Доктора за развитието на човешката личност.
  Сугестопедията е известна в целия свят, това е методука в развитие и за това са отдали труда и вдъхновението си стотици специалисти, повечето днес в напреднала възраст, работили години наред с великия Д-р Лозанов.
  За да живее делото му и в бъдеще е необходимо обединяване на всичко, оставено от него и от неговите сътрудници, както и почитане опита и знанието на тези хора. А те оредяват…
  Това би било залог за бъдеще.

Коментирай