Public Republic Art Studio

С дъх на свежест и легенди за лечебни водни богатства от Сапарева баня

14 юни, 2012 от · Няма коментари

Анелия Стоянова


Снимка: Klearchos Kapoutsis

Югозападното кътче на България, заключено между планините Рила, Витоша и Пирин, е една от най-живописните природни картини по нашите земи, запазили и до днес своята красота и очарователност.

Сборище на природни феномени, многовековна история, лековити води и начална точка на планински маршрути до най-известните планински забележителности – богатството на Сапарева баня е безгранично.


Снимка: Klearchos Kapoutsis

Поради непосредствената си близост до столицата София (75 км) от една страна и до благодатните планински земи от друга, местността около град Сапарева баня силно напомня на райско кътче. Вероятно това служи и за обяснение на факта, че още от дълбока древност хората са ценили и използвали района в своя облага.

Най-прочутата забележителност в града несъмнено е горещият гейзер от 1957 г., който е единствен по рода си гейзер-фонтан не само в България, но и в цяла континентална Европа. На дълбочина от 73м. под влияние на високото налягане на височина до 18 м периодично изскача най-горещата вода на континента – 103°С.

Доказателство, че водите на Сапарева баня се отличават с лековитост, бихме могли да открием от сведенията за живота на местните траки, които употребявали активно магичните преимущества на местността.

Като първо население те дали името Германия, което идва от тракийското „горещ”. Предполага се също, че Герман е бил тракийски бог на топлината.

Наименованието си градът запазва дълго през вековете. Днешната река Джерман, която се намира съвсем наблизо в района, пази тракийската автентичност на това име.


Снимка: Klearchos Kapoutsis

Водите в Сапарева баня играят значима роля и до днес. Изворът Света вода, за чиито води се носят митични вярвания за вълшебство и лековитост, както и други местни водни богатства, дават предпоставка за развитието на балнеолечебен туризъм.

В резултат на това обаче и нарастващата курортна функция на града, Света вода постепенно пресъхва и находищата на естествено богата минерална вода намаляват.

Историята на града, датираща още от ранния неолит, обуславя и практикуването на културен туризъм наоколо. Разкопките от местността Кременик доказват наличието на живот тук още от VІ хил. пр. Хр.

В Сапарева баня се намират средновековната църква „Свети Никола”, национален културен паметник, и възрожденските църкви „Свети Георги, която е с уникална дървена вътрешна фасада, и „Свети четиридесет мъченици”, където могат да бъдат разгледани ценни творби на майстори-резбари.

Границите, очертаващи града, не съвпадат с границите на неговите преимущества. От тук тръгват множество пътеки към известни планински дестинации. Еко туристите, достигнали до тук, продължават своя път към зимния курорт Панчище, който бързо набира скорост в развитието си и привлича любители на зимните спортове.


Снимка: Klearchos Kapoutsis

Най-известни на територията на община Сапарева баня са Седемте рилски езера. Разположени на повече от 2000 метра надморска височина, езерата са истинско предизвикателство за туриста, но наградата при достигане си струва – глътка най-чист въздух, свежест и спокойствие на воля.

Цялата планинска магия не би била тъй пъстра, ако не добавим и разнообразието от растителни и животински видове, които резерват Скакавица съхранява.

Тъй като на територията на резервата е забранена стопанската дейност, природата в региона се запазва непокътната, а с нея и свободата на животните на живеят сред райски водопади и зеленина.

Както стана известно, красотата на Сапарева баня не се ограничава в широчината и формата на проявленията си – от археологически находки до чисто природни наследства. Мястото изобилства от всичко, от което човек се нуждае за да направи своята пълноценна почивка.

Посещение в региона на Сапарева баня е ценен съвет към онези, които искат да се насладят на кратките почивни дни, потапяйки се в необятните дебри на планинските съкровища, и да вдишат дълбоко от прохладната свежест.

Така че, ако не сте планирали своята лятна ваканция, помислете за алтернативата на рутинния град и си подарете миг райско спокойствие тук, в Сапарева баня.

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай