Public Republic Art Studio

Първи юни е!

1 юни, 2012 от · 1 Коментар

Ivo Oreshkov
Снимка: Иво Орешков

Има ли нещо по-чисто от детската усмивка?

Ivo Oreshkov
Снимка: Иво Орешков

По-искрено от две питащи детски очи?

Ivo Oreshkov
Снимка: Иво Орешков

По-смирено от дете в пазвите на съня?

Ivo Oreshkov
Снимка: Иво Орешков

По-прекрасно от дете във вихъра на невинна игра?

Ivo Oreshkov
Снимка: Иво Орешков

Днес отбелязваме Международния ден за защита на децата. На Световната конференция по въпросите на детското здраве в Женева през 1925 1-ви юни се обявява за Международен ден на детето.

Според друга теория този ден е останал в историята като посветен специално на децата и техните права след честването на Празника на драконовите лодки от Генералния китайски консул в Сан Франциско заедно с група китайски сираци през 1925г. В България отбелязването на този ден започва още през 1927г. с указ на цар Борис III.

Каквато и да е първопричината за посвещаването на 1-ви юни на децата, той остава за редица народности по света време за почит и внимание към най-ценното богатство на земята – детето.

Датата 1-ви юни е обявена официално за Международен ден за защита на децата през 1949 г. по решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените в Москва. Година по-късно 51 държави по света отбелязват празнично този ден.

Според Декларацията за правата на детето, приета от Генералната асамблея на ООН през 1959 г., всички деца по света имат равни права по отношение на образование, възпитание, физическо и духовно развитие и сигурност без оглед на раса, националност, религия или социално положение.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Иво Орешков // 1 юни, 2012 //

    Супер!
    Честит 1-ви юни!

Коментирай