Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Диана Станева

25 юни, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с дизайнерката Диана Станева

Превод от немски – Анелия Стоянова

Fashion by Staneva

Fashion by Staneva

В какво виждате най-важните си задачи като дизайнер?

Както всички знаем, макар и някои да не искат да си признаят, сме на място, където всичко го е имало веднъж. В света на модата вече доста е познато.

Fashion by Staneva

В днешно време зависи от това, как играеш с различните форми, силуети и материали. Точно тук виждам задачата си като дизайнер. Искам чрез усета и уменията си да дам моя принос в това.

Fashion by Staneva

„Дизайнерът трябва да играе много роли – тази на артиста, на психолога, на политика, на математика, както и на икономиста и търговеца – и едновременно да притежава издръжливостта на бегач на дълги разстояния”. Това е цитат от дизайнерка на име Хелън Стори.

Смятам, че тя много точно го е обобщила и това съответства на моя опит. Поради това намирам за голямо изкуство, да въплътиш всичко в едно, без да загубиш нищо.

Fashion by Staneva

Какво означава модната кариера за Вас?

Тя е едно осъществяване. Един начин да изразиш себе си и така да се харесаш на останалите хора. Една волност да съживя идеите и вижданията си в живота.

За тази цел смятам за важно да се спомене, че и производството на един продукт е съществена част от създаването. Това е дълъг път, започващ от първоначалните идеи, по-нататък към първите скици, избора на плат, както и обработката. Може много да се промени в процеса на работа, никога не би могло точно да се планира.

От личен опит знам, че от една малка идея може да стане много повече. Уча се по много от всяко мое творение, продължавам винаги напред, става по-разнообразно.

Fashion by Staneva

Как оставате открита за вдъхновение?

Възможностите да пътувам, изучавайки чужди страни и култури, са моите най-дълбоки извори. Но винаги се опитвам да остана вярна на себе си. Светът предлага толкова много и ние, хората, искаме и се стараем да гребем с пълни шепи. Невинаги става въпрос за това да произведеш нещо ново, а да го вземеш и допълнително да го трансформираш. Обичам да откривам. Държа очите си винаги отворени и дори и обкръжаващото да не изглежда привлекателно, то може да се окаже източник на вдъхновение.

Fashion by Staneva

Следвате ли при работата си определени ритуали?

Това е напълно естествен и непринуден процес. Но с времето са се установили определени ходове. Важно е да се намирам в добре позната обстановка и да се чувствам добре. Няма нищо по-вдъхновяващо от това, да се прибереш вкъщи след напрегнато пътуване и да можеш да работиш, зареден с нови идеи. Моят дом е перфектното място за това. Там имам голям и добре оборудван кабинет, който определям като свое ателие.

Fashion by Staneva

Аз съм нощна птица и наричам себе си описателно „работохолик” (като повечето хора на изкуството), освен това съм наистина спонтанна. Дори и да имах студио, това би означавало, че трябва да пренощувам там. Когато имам възможност веднага да се заловя за работа, си спестявам пътя до работното място и предимно ценно време…

Fashion by Staneva

Винаги ли работите само върху една идея?

Почти е невъзможно да работиш само над една, тъй като в процеса автоматично се проявяват нови идеи и предложения. Действително смятам за важно да останеш в проекта. Не съм имала творческа пауза и обикновено от една идея преминавам към друга. За хората на изкуството няма почивка.

Fashion by Staneva

Какво олицетворява креативността във връзка с модата: процесът на изработка или готовият продукт?

Смятам, че готовият продукт олицетворява креативността. Пътят към завършения резултат е просто една неразделна част от това. Като зад сцената на модно шоу е – много работа, хаотично и напрегнато, но на сцената всичко стои перфектно до последния детайл и зрителят се възхищава само на готовия продукт. Без съмнение и процесът може да се определи като креативен.

Fashion by Staneva

Имате ли модни икони? На чий стил се възхищавате?

Мога да определя като модна икона всяка една жена, която умее да цени модата и следва своя стил. Жената, която всяка сутрин стои пред огледалото и прекарва време в това, да изрази себе си чрез облеклото.

Fashion by Staneva

В модния свят има безбройно много дизайнери, които са се доказали през десетилетията. Като един такъв виждам Коко Шанел. Твърдо съм убедена в това, че тя е задвижила много в света на модата. Без съмнение е била една очарователна дама, която без страх е отваряла нови хоризонти за жената.

Fashion by Staneva

Къде може да се види вашата мода? Какво планирате за 2011?

За сега в нашата уебстраница www.staneva.com може да бъде открит скромен избор от колани. По-нататък ще има и други онлайн магазини. Нашата цел е да предлагаме и ексклузивно в избрани бутици по света.

Fashion by Staneva

2011 е много важна година за модата от СТАНЕВА, защото искаме да се покажем и отворим към света. Освен това искаме да се концентрираме върху колани и други части от облеклото, които от своя страна се произвеждат в малки количества. Всяка отделна част бива грижовно изготвена, при което се обръща особено внимание на материалите и обработката.

Fashion by Staneva

Тъкмо работим и върху избор за бутици в Берлин (Германия), Лондон (Англия), Лос Анджелис (САЩ) и Сидни (Австралия). Скоро на уебстраницата ще бъде публикувана и листа с наличните резерви.

Fashion by Staneva

За какво мечтаете?

В далечно бъдеще да реализирам вижданията си в личен и професионален план.

Fashion by Staneva

Довършете, моля, изречението:

„За дизайнера нова идея означава…“

…положителната енергия, която ме изпълва и ме отвежда в нови хоризонти.

„Модата е…“

…един световен език. Да творя мода, е моят начин да се изразявам.

„Най-новата ни колекция…“

…принадлежи във всеки дамски гардероб. През деня в офиса или вечер в бара – всяка жена получава чрез това парченце индивидуалност.

Fashion by Staneva

“Мода от СТАНЕВА” се създава от Диана Станева през 2006 година. Дипломираната дизайнерка е учила в Специализираното висше училище за техника и икономика в Берлин и винаги е знаела, че ще основе своя собствена марка. Преследвала е мечтата си във всяко отношение и за нищо друго не ставало дума. Усет за форми, цветове и стил винаги е притежавала, но също така събира и много опит от студиото „Луис Де Гама” в Лондон. След интензивно прекарано там време, работи страстно и усилено върху своята мода в Берлин.

Нейни неща са показвани в мнозина дамски шоута и тя скоро придобива популярност сред близките женски кръгове. В Берлин Диана Станева служи като „таен съвет” за певци, танцьори и актьори. Тя винаги се е наслаждавала на личния контакт с клиентите и свободата свободно да изразява идеите си.
През януари 2010 „Мода от Станева” се отваря за широк клиентски кръг.

В бутика „Чувство за стил” в Потсдам марката се представя с ексклузивна колекция Пролет-Лято 2010. След няколко успешни месеца тя забелязва, че марката се е разраснала достатъчно, за да може сама да стои на крака, следователно се оттегля от търговията в бутици. За да постигне още по-голяма самоувереност, тя се решава да приеме още някой в борда.

Това не трябвало да бъде просто някой, а точно такъв, който притежава тази страст и желание, именно нейната близначка. Деси е просто най-подходящата затова личност. Тя също завършва следването си и получава диплома за графичен и уеб дизайнер от Медийния колеж в Берлин. С двойна сила и ентусиазъм двете сестри имат стремежа да представят марката на „Мода от СТАНЕВА” в международен мащаб.

Колекцията пролет-лято 2011 е първата съвместна кампания. Това е ексклузивна линия, състояща се основно от колани. Всеки отделен колан е изработен ръчно в СТАНЕВА студио в Берлин. Коланите от „СТАНЕВА” трябва да са като перли в мида – нещо особено и изключително. Дизайнерката твърдо е убедена и твърди, че те принадлежат към всеки женски гардероб.

Дали през деня в офиса, или вечерта в бара – всяка жена получава парченце индивидуалност. Пътуванията и изследванията на различни страни и култури винаги донасят ново влияние и вдъхновение в чудния свят на сестри Станеви.

„Без значение къде сме и какво правим, модата ще бъде неразделна част от нашия живот.”

Деси фон Ротенбург
Пиар и дизайн
www.staneva.com

23/12 Ronald Avenue
Freshwater, NSW 2096 Australia
Mobile: +61 (0)4 50 229 316
Home Phone: +61 (0)2 8065 2160

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай